Acţiunile Băncii de Economii, pe mâinile traficanţilor de arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Moldova spun că nu cunosc cine sunt noii proprietari ai pachetului de 16% preluat vara trecută de la instituţia financiară controlată de stat. Totodată, mai multe rapoarte internaţionale arată că în spatele firmelor folosite la preluarea acţiunilor BEM s-ar afla companii ce transportau muniţii din Coreea de Nord în Iran.

Conflictul dintre acţionarii Băncii de Economii şi mai ales scandalul mediatic în jurul acestui litigiu poate avea efecte dezastruoase pentru instituţie, susţin specialiştii. Mai mult, acesta poate afecta întreg sistemul bancar al ţării. „În situaţia în care activele Băncii de Economii sunt de circa 6 miliarde de lei, iar populaţia are acolo în conturi 3 miliarde de lei, ar trebui să fim foarte atenţi la ce se întâmplă în jurul acestei instituţii", atenţiona Tudor Copaci, directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, în cadrul şedinţei de săptămâna trecută a Curţii de Conturi.

Atac de tip raider la Banca de Economii

Scandal la una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova

În acelaşi timp, autorităţile din Republica Moldova spun că nu cunosc cine sunt noii acţionari de la instituţia financiară şi ce scopuri urmăresc. E vorba de compania Lectom Ltd, care, chiar dacă a fost înscrisă încă la 1 septembrie 2011 în registrul acţionarilor Băncii de Economii, ca deţinător a unei cote de 16,36% din capitalul social, până în prezent nu are permisiunea Băncii Naţionale pentru deţinerea acestei cote.

Tranzacţie ilegală

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, spune că nu ştie în ce mod Lectom Ltd a pus mâna pe un pachet de 16% din acţiunile Băncii de Economii, pentru că tranzacţia a avut loc fără acordul BNM. „Până în prezent, această companie nu a prezentat nicio informaţie pentru a obţine aprobarea oficială din partea noastră. Prin intermediul presei, invit reprezentanţii Lectom să vină la BNM, să pună actele pe masă şi să obţină autorizarea noastră", a precizat Drăguţanu. Lectom Ltd a devenit acţionar al BEM vara trecută. Schema este una bătătorită, în ea fiind implicate instanţele moldoveneşti şi companii offshore. Printr-o ordonanţă, din 16 mai 2011, emisă de judecătorul Gheorghe Marchitan de la Căuşeni, s-a dispus transmiterea pachetului de 16,36%, ce aparţinea companiilor Zilena Com şi Minerva în beneficiul Rietel Limited, pentru o datorie de circa 7 milioane de dolari, ce figura pe numele lui Sergiu Daţco, din Valea Verde, Căuşeni.

Daţco ar fi împrumutat de la Rietel Limited 7 milioane de dolari, iar Zilena Com şi Minerva a garantat rambursarea cu acţiunile deţinute la BEM şi cotele din capitalul social al firmelor garante. Decizia Judecătoriei Căuşeni a fost executată la 12 iulie, fără ca proprietarii să fie înştiinţaţi, iar acţiunile BEM ce aparţineau Zilena Com şi FPC Minerva au ajuns la Rietel Limited. A doua zi, la 13 iulie 2011, pachetul de 16,36% din acţiuni a trecut deja în proprietatea companiei Lectom Ltd din Marea Britanie.Proprietarul Rietel Limited, folosită pe post de intermidiar în tranzacţia de preluare a acţiunilor BEM, este compania Vicam (Auckland) Ltd din Noua Zeelandă.

REŢEA DE 2.500 DE FIRME
Ultima face parte din imperiul GT Group controlat de Geofrey Taylor şi fii săi, Ian şi Michael, care administrează o reţea de 2.500 de firme. GT Group şi Vicam figurează în mai multe scandaluri de trafic de arme, spălare de bani etc. Cel mai cunoscut este cazul din 12 decembrie 2009, când un avion Il-76 burduşit cu armament din Coreea de Nord pentru Iran a fost reţinut în Aeroportul din Bangkok, Thailanda. Intermediar al transportului ce încălcase embargoul impus de ONU era firma SP Trading Ltd, a cărei acţionar unic era compania Vicam. Documentele de bord, care pretindeau că avionul transporta echipamente petroliere, erau false. Cele 147 de containere din cală conţineau 35 de tone de explozibili, rachete anti-aeriene şi lansatoare de rachetă computerizate etc.

Au spălat banii mafiei din Rusia şi Mexic
Un raport din anul 2010 al Centrului de Analize şi rapoarte financiare din Canada (FINTRAC) arată că Vicam deţine şi patru firme, Keronol Ltd, Melide Ltd, Tormex Ltd, şi Dorio Ltd, care au spălat zeci de miliarde de dolari, ce aparţineau traficanţilor de droguri din Mexic. Potrivit Fintrac, Vicam este un acţionar unic de 1.089 de societăţi înregistrate în Noua Zeelandă. Alte investigaţii au arătat că prin firmele administrate de Vicam şi GT Group au spălat bani grupări criminale din Rusia şi spaţiul postsovietic, dar şi mişcarea Hezbollah. Anul trecut autorităţile neozeelandeze au decis să stopeze activitatea GT Group.

Una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova va fi scoasă la vânzare

Banca de Economii este singura instituţie financiară cu capital majoritar de stat şi  una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova. Potrivit datelor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, în afară de Guvern la BEM mai sunt acţionari firmele Minerva (9,97%), Zilena Com (8,52%), Intercontinent (8,92%) şi Sisteme Informaţionale Integrate (9,78%). Restul 6,7% sunt împărţite între 2.500 de mici acţionari.

Privatizăm puţin şi pe bani de nimic

Banca de Economii, trasă în jos de datornici

Bancherii moldoveni pot să bea şampanie. Profitul băncilor a crescut de patru ori

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite