Cotaţia şpăgilor la vămile din vestul României: între 50 şi 400 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar câţiva poliţişti de frontieră au fost anchetaţi pentru fapte de corupţie în ultimii ani. Niciun vameş nu a fost trimis în judecată.

Tiberius Şuţu Şuţu, de 37 de ani, a fost trimis în judecată în ianuarie 2010 pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce a fost denunţat de o familie de români care locuieşte în Spania şi care a venit să-şi petreacă vacanţa în România.

Au fost reținuți și câțiva polițiști de frontieră arădeni în urma descinderilor din vama Stamora Moravița

450 de euro ca să îţi scoţi copilul ilegal din ţară


Cuplul a încercat să plece din ţară pe la Vama Cenad şi să se întoarcă în Spania alături de copilul lor, în vârstă cu doar câteva luni, însă au aflat cu stupoare că trebuie să plătească o şpagă de 450 de euro (50 de euro pentru poliţistul român şi 400 de euro pentru poliţiştii maghiari).

Cascadorii vorbelor la şefia Poliţiei de Frontieră Timiş: frontiera poliţiştilor specializaţi în vorbe în vânt

Românii urmăriţi general şi sau fără acte de identitate intră sau ies fără probleme din România prin Vama Nădlac, cu complicitatea oamenilor în uniformă, fiind taxaţi la bucată. Poliţiştii români, dar şi cei maghiari, au stabilit un tarif unic „bilingv" de 100 de euro pentru persoanele care vor să plece din ţară fără acte sau cu buletine şi paşapoarte expirate. Urmăriţii general care vor să fugă din România achită tariful 400 de euro, iar şpaga se împarte frăţeşte între poliţiştii maghiari.

CLICK AICI PENTRU DETALII: Industria şpăgii poliţieneşti româno-maghiare la vama cu Ungaria: „400 de euro - taxă de urmărit general, 100 de euro - trecerea fără acte"



Septembrie 2010: Poliţist suspectat de trafic de ţigări


Un poliţist de frontieră de 24 de ani, aflat în timpul liber, a forţat punctul de trecerea frontierei de la Moraviţa, în septembrie, împreună cu un prieten, care se afla la volanul maşinii. Poliţistul de frontieră rebel, aflat pe scaunul din drepata şoferului, este cercetat disciplinar şi riscă să fie dat afară din poliţie, deoarece este bănuit că făcea trafic de ţigări. El este cercetat pentru că împreună cu prietenul său încerca să scape de controlul vamal în timp ce intrau în ţară, după ce au fost în Serbia. În timpul controlului, şoferul a accelerat şi a intorsc brusc maşina, demarând înapoi sper Serbia, unde cei doi sunt suspectaţi că au scăpat de ţigările de contrabandă, cumpărate din magazinele duty-free aflate între vămile dintre România şi Serbia.

Regele asfaltului din Banat scoate milioane de euro din aderarea la spaţiul Schengen

Un fost poliţist de frontieră a fost reţinut, tot în noaptea de luni spre marţi, în timp ce încerca să treacă graniţa în Ungaria, împreună cu doi cetăţeni afgani. Bărbatul, care a lucrat o scurtă perioada chiar în Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, a fost filmat cu aparatura cu termoviziune în timp ce încerca să-i treacă graniţa pe cei doi afgani, care au mai încercat să ajungă ilegal în Ungaria şi luna trecută.

CUM S-AU FURAT ŢIGĂRILE DE CONTRABANDĂ DIN DEPOZITUL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ TIMIŞ

Iulie 2010: şapte poliţişti cercetaţi pentru că ajutau traficanţii de ţigări

Alţi şapte poliţişti de frontieră din Timiş sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu, după ce o femeie de cetăţenie sârbă a fost reţinută, în noaptea de 18 iulie, de un echipaj de poliţie în Jimbolia având în maşină aproape 11.000 de pachete de ţigări de contrabandă. Femeia figura că a ieşit din Serbia, dar în sistemul informatic românesc al poliţiştilor de frontieră de la Jimboliam ea nu apărea să fi intrat în ţara noastră.

Câteva ore mai târziu, o echipă a corpului de control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a ajuns la Timişoara unde a iniţiat o anchetă pentru a stabili cu exactitate dacă oamenii legii au omis intenţionat să o verifice pe femeie şi să introducă numele ei în baza de date a Ministerului de Interne, cum se întâmplă cu toţi cetăţenii sârbi care intră pe teritoriul României. Poliţiştii de frontieră aşteaptă finalizarea anchetei, pentru a afla dacă li se vor întocmi dosare penale.

EXCLUSIV Căţeaua Poliţiei, scoasă "ţap ispăşitor" pentru heroina-cadou de 700.000 de euro ratată de procurorii antitero


Iunie 2010: poliţist de frontieră condamnat amendat pentru plantaţia de cannabis

Un alt angajat al Poliţiei de Frontieră Timiş, care lucra tot în Vama Moraviţa, oprit cu focuri de armă de ofiţerii de la Crimă Organizată în timp ce recolta cannbisul de pe o plantaţie, a scăpat cu o amendă penală de 1.000 de lei.

Agentul Alexandru Ursu, de 27 de ani, prins pe o plantaţie de cannabis aflată la câţiva kilometri de Timişoara, pe care o îngrijea alături de doi prieteni, a avut o poveste fascinantă pentru anchetatori. Poliţistul, student în ultimul an la Facultatea de Drept, a fost prins în timp ce culegea recolta în octombrie 2008 şi a fost oprit cu focuri de armă. Împreună cu doi prieteni, un electrician şi un student, el culegea cannabisul de pe o plantaţie de 100 de metri pătraţi, la zece kilometri de Timişoara, în apropierea unei păduri.

Poliţistul şi prietenii săi au descoperit poiana când mergeau la picnic, iar ulterior au transformat-o în plantaţie. Cei trei au spus anchetatorilor că iarba semănată pe 100 de metri pătraţi era pentru consumul propriu, iar poliţiştii şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au crezut. În maşina poliţistului, anchetatorii au găsit un cântar de plastic, îngrăşământ, un fierestrău manual, o sapă şi un hârleţ.

Poliţistul Alexandru Ursu, care a mărturisit că fumează cannabis de la 15 ani, i-a implorat pe judecători să-l ierte şi să nu-l condamne. El a motivat că e student, că urmează să se însoare, că nu a avut nici măcar o amendă de circulaţie şi că are încă doi fraţi studenţi în întreţinere.

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Cristian Poelincă pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite