JURNAL DE CRIZĂ: Topul salariilor barosane încasate de procurorii şi judecătorii din vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii şi judecătorii din Vest au salarii fabuloase şi sunt abonaţi la procese pentru acordarea retroactivă a sporurilor salariale. Deşi cei mai mulţi dintre magistraţii de la instanţele şi parchetele din Vest au salarii  de peste 2.500 de lei pe lună, o bună parte dintre ei au câştiguri colosale.

Cel mai bine plătit magistrat din Vestul ţării este magistratul Ioan Trifa, de la Tribunalul Arad. Informaţia provine din ultima declaraţie de avere depusă pentru anul trecut de magistratul arădean. Recent acesta s-a pensionat, iar pensia este pe măsură. Se calculează din ultimul salariu brut, vechime, sporuri încasate şi alte elemnte care ridică la cer suma încasată de Tripa.
Citeşte aici despre cea mai mare pensie de magistrat din Vest!

Magistratul cel mai bine plătit

Conform ultimei declaraţii de avere publicate de Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul arădean Ion Trifa este magistratul din Vest cel mai bine plătit. Anul trecut acesta a încasat de la Tribunalul Arad un venit de aproape 182.000 de lei, adică peste 15.100 de lei pe lună.

Trifa are în proprietate trei imobile în Arad, Bucureşti şi în localitatea Scărişoara, dar şi 3,5 hectare de teren în localitatea arădeană Vladimirescu. Ioan Trifa a mai consemnat în declaraţia de avere şi un depozit bancar de 63.000 de euro la Banca Comercială Intesa Sanpaolo Imi şi un Mercedes, din 1987, achiziţionat în 1994. Veniturile judecătorului au mai fost rotunjite şi cu suma de 51.998 lei obţinută ca remuneraţie pentru cursurile predate la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest Vasile Goldiş. Trifa s-a pensionat recent.

Judecătorul Ioan Trifa a intrat în atenţia opiniei publice după ce în anul 2005 fiul său, Traian Trifa, a fost găsit mort pe malul Mureşului. Anchetele în acest caz s-au împotmolit timp de mai mulţi ani, iar magistratul şi-a reclamat pe rând toţi colegii din Parchet şi din Poliţie care s-au ocupat de caz. Două persoane au fost trimise în judecată, anul acesta, pentru uciderea fiului judecătorului Ioan Trifa, iar procesul a fost strămutat din Arad, tot la solicitarea lui Trifa.

image

Procurorul cu cel mai mare venit
Procurorul cel mai bine plătit este şeful Parchetului Curţii de Apel Timişoara, Vasile Bâc. Procurorul general Vasile Bâc, care conduce activitatea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara şi implicit a tuturor procurorilor din vestul ţării, a declarat venituri salariale de peste 170.000 de lei pe anul 2008 şi nu şi-a depus încă declaraţia de avere în acest an.

Şeful procurorilor din Timiş a muncit cât 12 procurori de lux plătiţi cu 1.200.000 de lei

image

„O parte din sumă reprezintă sporuri retroactive, câştigate în instanţa de judecată”, a declarat procurorul general, care a omis să facă această precizare şi în declaraţia de avere. Deşi în ultimii ani procurorii aflaţi în subordinea sa nu au realizat arestări spectaculoase, iar parchetele au încă mari probleme în a reuşi să probeze faptele infractorilor de mare calibru, în ultimele luni au existat câteva arestări şi trimiteri în judecată care au făcut onoare unor procurori, cum este cazul "naşului" mafiei imobiliare ţigăneşti, Ionelaş Cârpaci.

JURNAL DE CRIZĂ: Pensie record de 19.400 de lei pentru un fost procuror din Timișoara

Botoşani: Se poate şi aşa: Un ofiţer în rezervă a renunţat la pensia lunară de 24.000 de lei pentru un salariu de 10 ori mai mic

Pensii extreme în Timiş: 240 şi 19.400 de lei. Timişoreanul cu cea mai mică pensie merge zilnic câţiva kilometri pentru a-şi lua raţia de la Cantina Socială. La polul opus se situează un fost procuror din capitala Banatului, care primeşte lunar o pensie de 19.400 de lei.
Află aici cine este procurorul cu cea mai mare pensie din Timiş!

Muncă puţină, bani mulţi

Mulţi procurorii şi judecătorii din Vestul ţării, în special cei cu funcţii, adună adevărate averi din salarii, acestea fiind acordate tocmai pentru a nu-i face vulnerabili la sumele uriaşe de bani pe care sunt pregătite să le ofere diverse companii sau persoane pentru a influenţa procesele.  În toate judeţele, magistraţii din vârful topului câştigă mii de lei în fiecare lună, fiind plătiţi după vechime şi pregătirea profesională. Mulţi dintre magistraţi au ajuns să câştige salarii considerate fabuloase de oamenii obişnuiţi deoarece sunt în funcţii de conducere sau se află în pragul pensionării.

Timişoara: Dosare de doi lei ale procurorilor grei

Muncă multă, bani puţini

În acest timp, magistraţii tineri şi care nu au funcţii câştigă sume modeste în comparaţie cu răspunderea pe care o au. Interesant este că procurorii şi judecătorii cei mai slab plătiţi, de la instanţele locale, au cea mai mare încărcătură de dosare pe an. La polul opus, procurorii şi judecătorii cu venituri barosane au cel mai mic număr de dosare de gestionat.

CITEŞTE AICI DETALII DESPRE PROCURORUL CU 1.300 DE DOSARE PENALE CARE A LUCRAT TOT LA PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA TIMIŞOARA ÎN 2009 ŞI A FOST AVANSAT

TOP VENITURI MEDII LUNARE ÎN JUSTIŢIE

1. TIMIŞ: 3.000 de lei

2. BIHOR: 2.900 de lei

3. CARAŞ-SEVERIN: 2.500 de lei

4. ARAD: 2.400 de lei

5. HUNEDOARA: 2.300 de lei

Alţi magistraţi cu venituri barosane


Pensiile judecătorilor şi procurorilor se calculează în funcţie de ultimul salariu brut încasat, plus sporul de suprasolicitare neuropsihică, care reprezintă 50 la sută din salariu.


image
image
image

În Caraş-Severin, potrivit declaraţiilor de avere publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Rodica Aghescu (foto sus mijloc)  iese în evidenţă cu un venit anual de 179.580 de lei. Asta înseamnă că lunar, judecătorul are un venit de 14.965 de lei.

CITEŞTE: Topul salariilor barosane din justiţie din judeţul Caraş-Severin


Preşedintele Curţii de Apel Oradea, Gheorghe Groza
(foto sus stânga), se află printre cei mai bine plătiţi, cu o medie lunară de peste 13.000 de lei.  Citeşte aici detaii!

În judeţul Hunedoara, în topul judecătorilor şi procurorilor cu cel mai mare salariu, se află preşedintele Tribunalului, Daniel Tiliciu (foto sus dreapta). Potrivit declaraţiei de avere, judecătorul hunedorean a încasat, lunar, în 2009, aproximativ 10.500 de lei.

Citeşte detalii despre salariile babane din justiţia hunedoreană: Magistraţii primesc de 20 de ori mai mult decât un simplu salariat


TOP VENITURI ANUALE

1. 182.00 de lei: Ioan Tripa,Tribunalul Arad

2. 179.000 de lei: Rodica Aghescu,Tribunalul Caraş-Şeverin

3. 170.000 de lei: Vasile Bâc, Parchetul Curţii de Apel Timişoara

4. 156.000 de lei:  Gheorghe Groza,  Curtea de Apel Oradea

5. 126.000 de lei: Daniel Tiliciu, Tribunalul Hunedoara

Funcţionarii publici plătiţi cu bani grei s-au prefăcut că fac grevă

Cum se obţin veniturile de lux

Judecătorii şi procurorii au salarii uriaşe datorită vechimii şi pentru că au avansat în fruntea celor mai înalte instanţe din judeţele din vestul ţării. Ei se luptă în instanţă şi pentru sporuri salariale, care le-au fost tăiate de guvern în ultimii ani, iar acum au dat în judecată statul şi cer să le fie plătite sporurile retroactiv. Procurorii şi judecătorii câştigă în general toate procesele pentru restanţele salariale, pentru că, practic, îşi dau banii unii altora. Mulţi procurori şi judecători câştigă bani din activitatea de la catedră, ei predând în universităţi. O parte dintre ei publică manuale, pe care studenţii sunt obligaţi să le cumpere, ca o condiţie a intrării în examen.

Venituri de lux la Poliţia Comunitară Timişoara. Salariu majorat de opt ori în doi ani

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite