JURNAL DE CRIZĂ: Pensie record de 19.400 de lei pentru un fost procuror din Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensii extreme în Timiş: 240 şi 19.400 de lei. Timişoreanul cu cea mai mică pensie merge zilnic câţiva kilometri pentru a-şi lua raţia de la Cantina Socială. La polul opus se situează un fost procuror din capitala Banatului, care primeşte lunar o pensie record de 19.400 de lei.

Topul pensionarilor de lux din zona de Vest a ţării: 28.000 de lei pentru un fost aviator

„Cea mai mare pensie normală este de 8.400 de lei, iar cea specială ajunge la 19.400 de lei"
, a declarat Viorel Popa, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Timiş, care a refuzat să divulge numele persoanei cu cea mai mare pensie din judeţ. Alte surse, a căror identitate va fi protejată, spun însă că este cu siguranţă vorba despre Mariana Boier, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Contactată telefonic, Boier nu a recunoscut că ar fi vorba despre ea. „Nu este adevărat. Nu pot să vă spun ce pensie am, pentru că este confidenţială, dar nu este 19.000 de lei", a declarat Boier.

CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO CU PROCUROAREA DE LUX ȘI PENSIONARUL SĂRAC LIPIT PĂMÂNTULUI

Sărăcie lucie


Ce aţi face cu aproape 5.000 de euro pe lună? Eugen Mărcescu, unul dintre cei mai sărmani pensionari ai Timişoarei, nu a ştiut să răspundă la această întrebare. La cei 67 de ani ai săi, cu o pensie de handicap de doar 240 de lei, a învăţat să se mulţumească cu puţinul pe care îl are şi singura sa grijă este că, în curând, Guvernul îl va lăsa cu 15 la sută mai puţin decât acum.

„Nu ştiu să vă spun ce aş face cu atâţia bani, mă gândesc că înseamnă foarte mult, dar nu ştiu cât vine exact. Eu am 240 de lei pensie de handicap şi încerc să mă descurc cu ce am", a spus bătrânul. Bolnav şi sărac, pentru Eugen Mărcescu singurul ajutor de bază a rămas cantina socială, până la care face câţiva kilometri pe jos în fiecare zi, indiferent de vreme. „Stau în Piaţa Mocioni şi vin pe jos până la cantină să-mi iau mâncarea. Nu mai am pe nimeni, aşa că îmi ajunge ce primesc de aici", a mai spus timişoreanul.

ARAD: Indemnizaţia mică, spaima mămicilor care contestă cu vehemență decizia guvernului

Pensie simbolică de 8 lei

Cea mai mică pensie din România este cea a unei timişorence care s-a mutat în Germania. Ea beneficiază de o indemnizaţie lunară de 8 lei, pentru cele câteva luni de muncă prestate în ţară, înainte de a se muta în Occident și nu poate primi pensia minimă socială de 350 de lei, din cauză că nu mai are domiciliul în țară. „E plecată de mult timp în Germania, însă noi trebuie să îi virăm banii în continuare", a spus Viorel Popa.

image

Pensionarii se revoltă: „Să nu se atingă de pensiile noastre!“

Factor favorizant pentru munca la negru


Afectați de reducerea cu 15 procente a pensiilor vor fi tot cei cu indemnizațiile cele mai mici. Pensia social minimă care a fost instituită anul trecut va scădea de la 350 la 300 de lei. Această măsură va fi valabilă pentru 15.000 de pensionari timișeni, dintre cei 159.319, care au pensie socială.


În schimb, pentru cei care nu plătesc dări la stat și au câștiguri colosale, legea nu se atinge de ei, chit că au fost prinși de polițiști. Procurorii nu au fost capabili să trimită în judecată niciun timişorean care a dat ţepe statului în ultimul an şi jumătate. De 18 luni, în Timişoara nu a fost trimisă în judecată nicio persoană pentru evaziune fiscală. Practic, oamenii legii nu au descoperit niciun timişorean care să dea ţeapă statului. Asta deşi poliţiştii spun că există mulţi evazionişti, de la patronii care deţin buticuri de cartier, până la afaceriştii care realizează tranzacţii de milioane de euro fără acte. Citeşte aici detalii!

HUNEDOARA: Pensii sărăcăcioase versus pensii babane

Bugetar de lux la Primărie


Ca şi cum măsurile impuse de Guvern nu ar fi suficiente, Primăria Timişoara vrea să scumpească impozitele şi căldura. În tot acest timp, funcţionari ai primăriei sfidează criza cu salarii babane. Nivelul mediu de salarizare din Primăria Timişoara este de 2.100 de lei.

image


Salariul mediu din primărie este 2.100 de lei, în timp ce sunt lefuri babane care ajung şi la 4.000 sau chiar 5.000 de lei. De asemenea, sunt cazuri în care, nu numai un membru al familiei „mulge" de la primărie, fiind angajaţi ca funcţionari publici soţ-soţie. Declaraţiile de avere ale funcţionarilor din Primăria Timişoara scot la iveală salarii „umflate" până la nesimţire. Cel mai mare salariu din cei 350 de funcţionari publici care apar pe siteul Primăriei Timişoara în are Doina Popa, consilier la Serviciul de Publicitate şi Comerţ.

REŞIŢA: Mame împovărate de coşul de cumpărături

Câștiguri garantate pentru bișnițari

image

Și bișnițarii de țigări obțin câștiguri fabuloase, indiferent de măsurile luate de guvern. Aceștia își văd nestingheriți de trabă, chiarv sub ochii polițiștilor. Bişniţarii de tutun au găsit o cale ingenioasă de a-şi asigura protecţie împotriva legii. Ţigările la preţuri cu aproape un euro mai mici pe pachet decât în magazine se vând ca pâinea caldă în pieţele de legume din Vest.

Bişniţarii şi-au angajat boschetari pe post de vânzători ca să scape de amenzile poliţiştilor, care, pentru a-şi îndeplini planul lunar de operaţiuni, ies o dată pe lună din birouri şi îi ard la buzunare pe contrabandişti. Fenomenul a luat amploare deja în Piaţa 700 din Timişoara, unde câţiva oameni ai străzii vând tutun trecătorilor, sub atenta supraveghere a traficanţilor, care îi aprovizionează. Boschetarii nu îşi vor plăti niciodată amenzile, iar marfa confiscată valorează destul de puţin, având în vedere că nu li se dau în posesie mai mult de 40 de pachete.

Pietrenii preferă să cumpere ţigări la preţuri mai mici de la bişniţari

Administraţia arădeană cheltuie milioane de euro pe investiţii inutile

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite