Topul pensionarilor de lux din zona de Vest a ţării: 28.000 de lei pentru un fost aviator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii aviatori, magistraţi şi şefi de instituţii publice trăiesc pe picior mare. Cea mai mare pensie din Vest îi aparţine unui fost aviator din Hunedoara, care primeşte lunar 28.000 de lei, adică aproape 7.000 de euro. Următoarea în top este fostul procuror-șef adjunct, Mariana Boier.

Pensiile speciale sfidează criza. Foştii procurori, judecători, angajaţi ai MApN sau şefi de instituţii au pensii care pentru oamenii de rând sunt aproape de neînchipuit. Mariana Boier, fost procuror şef-adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, a ieşit anul trecut la pensie şi câştigă aproape de trei ori mai mult decât preşedintele ţării. Pensia sa este de 19.400 de lei. Fosta procuroare neagă acest lucru, dar refuză să spună cât primeşte. „Nu este adevărat. Nu pot să vă spun ce pensie am, pentru că este confidenţială, dar nu este 19.000 de lei", a declarat Boier.

JURNAL DE CRIZĂ: Pensie record de 19.400 de lei pentru un fost procuror din Timișoara

Recordul este deţinut de un pensionar din Hunedoara. Este vorba despre un fost navigator de trafic aerian care are o pensie de 28.000 de lei. De fapt, podiumul pensionarilor bogaţi este dominat de patru foşti angajaţi în aviaţie. După hunedoreanul care beneficiază lunar de 28.000 de lei urmează alţii doi, cu 20.000 de lei, respectiv 15.000 de lei. Şase locuri în topul pensiilor de lux sunt ocupate de foşti magistraţi. Pensia de pe locul 10 este ultima formată din cinci cifre şi valorează 10.000 de lei.

Trăiesc bine

Criza nu îl afectează nici pe Nicolae Boncoi, fost director la S.C. Miniera Anina, care se poate lăuda cu o pensie de aproape 6.000 de lei pe lună. Îndeplinind şi calitatea de consilier local în Oraviţa, oraş pe care l-a şi condus o vreme din postura de primar, Boncoi îşi rotunjeşte şi mai mult veniturile. „Cea mai mare pensie din Bihor este de 18.579 lei, urmată de alta de 18.497 lei. Ambele sunt ale unor foşti magistraţi", a spus Leontin Ţîrle. Simion Păiuş (81 ani), fost procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, este, potrivit unor surse, beneficiarul celei mai mari pensii din judeţul Bihor. Acesta a fost eliberat din funcţie, prin pensionare, în anul 1998. Cea mai mare pensie pe care o ia un arădean este de 18.012 lei în fiecare lună. „Este vorba despre un pensionar din municipiul Arad, care a lucrat ca şi aviator", a mai declarat Mihaela Vasil.

Pensii mizere pentru munca fizică

La polul opus, Ana Ursu din Reşiţa, în vârstă de 73 de ani, şi-a pierdut casa pentru că nu a avut bani pentru a-şi plăti facturile. „Am lucrat la ICRA mai bine de 20 de ani", a povestit femeia care acum trăieşte din mila vecinilor, sub cerul liber. „Primeam puţin peste o sută de lei pe lună, apoi am mai primit ceva", spune femeia care îşi doreşte mai degrabă să moară decât să se chinuie şi de acum încolo. Femeia beneficiază de pensia minimă socială de 350 de lei, însă fără locuinţă, banii aceştia sunt practic inutili.

(Iulia Tudor, Claudia Vidican, Claudia Adjudeanu, Daniel Stanciu)

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite