Mamele din Caraş-Severin sunt împovărate de coşul de cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile lunare pentru un copil de trei ani scot din buzunarul părinţilor chiar şi 1.000 de lei. Criza nu a ajuns la sumele pe care mămicile trebuie să le plătească pentru a-şi creşte copiii. Sonia Radu dă mii de lei pe îngrijirea fiului său.

Pentru îngrijirea fiului său de trei ani, Marco, Sonia cheltuie aproape 1.000 de lei lunar. Tânăra are toate şansele să ajungă din nou victima unor decizii luate fără sens. La naşterea lui Marco, Sonia nu a primit indemnizaţia de creştere, întrucât exact cu o lună înainte ca tânăra să nască, statul a luat decizia că aceşti bani îi pot primi numai mamele care au lucrat 12 luni cu carte de muncă.
„În cele 12 luni considerate de stat necesare pentru plata indemnizaţiei, am lucrat două luni cu contract de prestări servicii. Pentru a nu avea probleme, am plătit totul din mână, dar după ultimele reglementări de atunci nu am mai putut lua acei bani“, povesteşte Sonia.

Se întoarce la serviciu
Nu mai avea ce să facă, decât să continue să meargă la serviciu şi să se împartă între locul de muncă şi copil. Venitul în casă al familiei Radu este de 1.900 de lei, dintre care aproape 1.000 de lei se duc pe lucruri necesare lui Marco. Pentru că nu avea cu cine să lase copilul acasă, Sonia a căutat o grădiniţă care să-l accepte pe Marco, la doar doi ani. „Grădiniţa mă costă 800 de lei pe lună, apoi sunt pachetele de pampers, şerveţele umede, lapte şi să nu uit de medicamente. Un tratament pentru o simplă răceală mă costă şi 50 de lei“, mai spune Sonia. Tânăra a fost ajutată de prieteni şi rude, dar spune că nu-şi dă seama cum se va descurca după ce va naşte al doilea copil, o fetiţă pe care o va boteza Vanesa, în cazul în care indemnizaţia pentru aceasta va fi redusă. „Nu cred că ne vom descurca cu 600 de lei. De data aceasta voi sta acasă, dar există posibilitatea să mă întorc la serviciu“, spune Sonia.

Coşul lunar al Soniei
800 de lei costă pe lună grădiniţa, 50 de lei scutecele, 20 de lei şerveţelele umede. Laptele pentru o lună costă aproape 100 de lei, mâncarea, 100 de lei, iaurtul, 60 de lei. Fiind însărcinată în luna a şasea, până acum a cheltuit între 350 şi 500 de lei pentru analizele obligatorii, care ar trebui să fie suportate de stat.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite