Proiectele faraonice pentru shopping din Timişoara au ruinat şmecherii care credeau că dau lovitura cu apartamente mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile de zeci de milioane de euro în mall-uri, anunţate în mai multe cartiere din Timişoara, i-au împins la investiţii eşuate pe speculatorii imobiliari care sperau să obţină profit. Proiectele au fost abandonate din cauza crizei, iar preţul apartamentelor sau al mansardelor noi a scăzut.

Prima scumpire după 11 luni în care preţurile apartamentelor au scăzut constant. Află cât costă o locuinţă în Timişoara

În Timişoara au fost anunţate mai multe proiecte prin care în diferite zone urmau să fie construite mall-uri. Exemple ar fi mall-ul din Calea Lugojului, zona Modern, sau cel din complexul studenţesc, de la Abator.



Diferite companii anunţau în detaliu sute de mii de metri pătraţi de spaţii comerciale, restaurante cu specific nou pe piaţa locală, galerii de artă sau pentru expoziţii de maşini de lux, spaţii de birouri de clasă A, dar şi spaţii de locuit şi hoteluri.
În prezent aceste investiţii fie au fost abandonate, fie au fost blocate.

image
image

Primii care au avut de suferit au fost speculatorii imobiliari, cei care au cumpărat ieftin sperând că după construirea mall-ului vor vinde scump.
De pierdut au şi cei care au construit mansarde în astfel de zone pentru că nu mai pot cere un preţ un pic  mai ridicat doar pentru că în zonă există un mall care atrage milioane de clienţi anual.


image

„E normal ca un mall să ridice puţin preţul. Mansardele s-au construit în colaborare cu asociaţiile de locatari care cereau astfel de lucrări pentru că blocurile sunt vechi şi au multe probleme. Iar cel care face mansarda, reface şi faţada, instalaţiile şi modernizează casa scării. Depinde de înţelegerea cu asociaţiile de locatari. Este un câştig de ambele părţi", a declarat Aurica Cârpaci, dezvoltator imobiliar în Timişoara.



Platformele pe care urmau să fie ridicate aceste mall-uri sunt abandonate acum, chiar dacă în urmă cu doi ani, investitorii au dat semne că vor să înceapă construcţiile. Este şi cazul platformei din zona Modern (foto sus).
Tot în această zonă, în spatele bulevardului Simion Bărnuţiu, în perimetrul blocurilor de patru etaje, numeroşi investitori imobiliari au început mansardări în perioada în care urma să înceapă şi lucrările la mall. Astăzi, multe din aceste mansarde sunt încă nevândute, dezvoltatorii având oferte adaptate mai degrabă perioadei de criză decât pretenţiilor unei zone cu vad comercial.

CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE DIN ZONA MODERN

În ceea ce priveşte preţul ridicat al locuinţelor din apropierea mall-urilor, agenţii imobiliari susţin că, acum câţiva ani, înainte de criza economică, pe fondul boom-ului imobiliar, au fost proprietari care au cerut cu 30 - 40 la sută mai mult pe apartamente. „De exemplu, când s-a ştiut de proiectul mall-ului din Modern, preţurile pe Calea Dorobanţilor au crescut. Proprietarii de acolo au făcut o afacere. Pe un apartamentu cu două camere se cereau şi 75 - 85 de mii de euro. E adevărat că sunt blocuri relativ noi, mai spaţioase şi cu o structură mai utilă decât cele din blocurile vechi, acele cutii de chibrite. Acum proprietarii au revenit", a spus Puiu Bălan, de la agenţia Sedako din Timişoara. În ceea ce priveşte mansardele, Bălan susţine că dezvoltatorii imobiliari de mansarde au reuşit să vândă şi în funcţie de materialele pe care le-au ales şi în funcţie de impactul acestora asupra cumpărătorilor. Clienţii preferă structurile clasice, zidăria, celor pe lemn sau metal.

image
image

CITEŞTE ŞI:

Topul cartierelor timişorene cu cele mai multe apartamente scoase la vânzare

Care sunt cele mai scumpe zone, din capitala Banatului, pe listele agenţiilor imobiliare

Toamna aduce preţuri şi mai mici pentru apartamentele vechi din Timişoara

Apartamentele la vilă, soluţia locuinţelor de criză pentru timişoreni

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite