BĂNĂŢENI DE EXPORT Povestea primulul vocalist de la Phoenix: "Am sortat chiloţi în SUA"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moni Bordeianu a părăsit trupa şi România în, după ce a primit hârtiile de emigrare în Germania. Solistul s-a mutat apoi în America. Acolo a lucrat la o fabrică de textile şi a avut o emisiune la Radio România Liberă, de la New York.

După povestea lui Moni Bordeianu, primul solist al legendarei trupe Phoenix, se poate scrie o carte. Muzicianul şi-a făcut un nume în România, era adulat, însă nu s-a simţit liber. Cu bunica în Germania, familia lui a obţinut actele de emigrare. „Dacă rămâneam, nu ar fi plecat nici mama, nici fratele meu, bunica ar fi murit mai devreme, de durere de inimă”, a început povestea Moni Bordeianu.


În Germania nu a stat decât trei luni, pentru că dorea să ajungă în America. A rezistat şapte ani peste ocean, perioadă despre care afirmă că a fost mult mai grea decât viaţa din România. 


„Am lucrat la o fabrică de textile. Era cumplit. Mă mir că încă nu am înnebunit. Am un caracter al unui om care crede foarte mult în soartă. Dar a fost îngrozitor. Lucram pe un dolar pe oră, la împachetat chiloţi în nişte cutii”, a declarat Moni Bordeianu.


Revederea cu Nicu Covaci


În cei şapte ani de America a avut timp să se căsătorească, ba chiar să şi divorţeze. Supapa era o emisiune săptămânală la Radio Europa Liberă, de la New York, unde făcea deplasările cu plăcere. În 1977, după ce Nicu Covaci fugise din ţară, a dorit să-l regăsească pe liderul Phoenix, astfel că a plecat înapoi în Germania. „A găsit Nicu o casă în care am stat toţi împreună în chirie. Am început să facem compoziţii noi, am imprimat şi un disc, dar nu a ieşit. Vroiam să ajungem în Germania celebri”, a povestit Moni Bordeianu.


Doi ani a stat alături de noul Phoenix în Germania, după care o ceartă cu Dixie Krauser şi Jozsi Kapll a renunţat la trupă. „Spuneau că nu ştiu să cânt. Exista o invidie. Nu vroiau ca eu să fiu starul. Mi-a spus Nicu că nu mai vor să cânte cu mine”, a mai spus Moni. Primul său loc de muncă a fost într-o fabrică de maşini, unde instala parbrize, părţi electronice şi roţi. „Iar am crezut că înnebunesc. M-am dus la doctor. Mi-a scris că din punct de vede psihic nu pot să fac acest job”, a mai declarat solistul, care a făcut apoi o şcoală de manager. Acum lucrează la o fabrică de mezeluri.

A lansat primul album solo


Moni Bordeianu este invitatul lui Nicu Covaci la aproape fiecare apariţie a Phienixului în România. În 2008, Bordeianu a scos primul său album solo, „Back to the future”. „Vreau să fac un album, să ştiu că ţara asta va face ceva pentru cei din Phoenix. Să ne facă artişti ai poporului, pentru că merit”, a spus Moni.

Citiţi şi alte poveşti din campania Bănăţeni de export:

Citeşte şi:

Ovidiu Widu, medic stomatolog de succes în Occident

Octavian Coifan, singurul parfumier român de la Paris

Saşi Vuşcan, timişoreanul cu şcoală privată în Canada

Edina Gallovits şi-a găsit rostul la Atlanta

Timişoara a pierdut un recordman: "Prefer să reprezint noua mea ţară"

Marian Tănău, uneşte Statele Unite cu România prin muzică

O timişoreancă a creat un azil privat în Arizona şi are în grijă o milionară


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite