CAMPANIE BĂNĂŢENI DE EXPORT Marian Tănău, uneşte Statele Unite cu România prin muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violonistul este fondatorul Festivalului Americano-Român şi este cel care a dus muzica simfonică românească pe scenele americanilor.

Povestea unui talent recunoscut la mii de kilometric depărtare, povestea unui festival care a ajuns deja la a treia ediţie, povestea unei vieţi pline de aventură, toate încep cu un moft de copil. „Am mers cu tata pe stradă şi, în vitrină la magazinul «Muzica», am văzut o vioară. Bineînţeles că am crezut că este o jucărie şi am spus că vreau vioara. Tata nu doar că mi-a cumpărat-o, dar mi-a luat şi profesor odată cu ea. Aveam cam patru ani şi jumătate", a povestit Marian Tănău.

Peste doi ani a fost admis la Liceul de Muzică „Ion Vidu" din Timişoara. La absolvire a plecat spre Cluj pentru a urma cursurile Conservatorului „Gheorghe Dima" şi, mai apoi, a urcat pe scena Filarmonicii din Târgu Mureş. Munca şi talentul l-au purtat peste hotare unde a impresionat publicul american ca membru al orchestrei simfonice din Detroit, încă din 1995.

Festival născut din recunoştinţă
Aventura lui începe la sfârşitul lunii martie, în primul an după Revoluţie, când Marian Tănău se hotărăşte să ia drumul Germaniei de Vest pentru ca, în acelaşi an, să plece spre SUA pentru a urca pe scenă cu orchestra din Detroit. „Eram puţin descurajat. Aveam concerte când în sală erau trei oameni şi pe scenă, 100", a explicat timişoreanul.
O vizită în Timişoara din 2003 i-a adus aminte timişoreanului de un lucru pe care îl preţuieşte. „Sistemul muzical din România este cel mai important lucru din cariera mea pentru că am fost îngrijit şi ghidat în direcţia bună în viaţă", a mărturisit artistul. Tot atunci a luat naştere un proiect îndrăzneţ, un festival dedicat promovării talentelor româneşti, care a apărut din pură recunoştinţă. „Am fost în vizită la Liceul de Muzică şi am văzut că studenţii cântau pe instrumente care nu erau bune, cum cântam şi eu pe un set de corzi în 1985, de a trebuit să schimb digitaţia ca să se audă curat, pentru că erau false. Şi atunci m-am gândit ce pot eu să fac ca să dau înapoi şcolii ce am primit de la ea?", a povestit violonistul.

Proiect promiţător
Festivalul Americano-Român înseamnă talente româneşti sunt promovate pe scenele Americii şi artiştii americani încântă audienţele din România. „Festivalul a fost susţinut de nişte oameni înstăriţi de origine română din America. Ei au fost foarte entuziaşti, dar au insistat să aducem şi muzica românească în State", a spus Marian Tănău.
Festivalul Americano-Român promite o următoare ediţie extrem de complexă în care seriile de film documentar, care au făcut din evenimentul de anul acesta un succes, se vor continua şi se va pune accent şi pe interacţiunea cu sistemul pedagogic. „Vreau să amplific ramura educaţională în festival. Studenţii străini o să înveţe de la profesori români şi invers", a mărturisit artistul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite