„Unul dintre traficanţii de ţigări de notorietate era un fost poliţist, în prezent pensionar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajunşi la declaraţii în faţa procurorilor DNA, inculpaţii din cele două loturi Moraviţa au „turnat" tot, de la numele traficanţilor de ţigări, ale banilor proveniţi de la aceştia, până la cele ale poliţiştilor care obişnuiau să introducă în ţară marfă de contrabandă. Potrivit declaraţiei unuia dintre inculpaţi, unul dintre traficanţi era un fost poliţist.

Poliţiştii şi foştii poliţişti beneficiau de un regim special şi nu erau controlaţi la intrarea în ţară.

"Pe parcursul desfăşurării activităţii în PMT Foeni 2 am putut observa că anumite persoane tranzitau des această vamă, zilnic sau aproape zilnic, unele dintre ele fiind cunoscute că transportau în mod obişnuit ţigări peste limita legală. Colegul meu Obreja Florin trecea deseori vama la sârbi şi se întorcea cu ţigări, spunea că sunt pentru consum propriu. Nu cunosc ce cantitate de ţigări avea asupra lui, în virtutea faptului că era poliţist, coleg cu noi, nu i se făcea un control vamal obişnuit", a menţionat poliţistul de frontieră Mitroi Răzvan Dumitru, unul dintre inculpaţii Lotului 1 Moraviţa, în declaraţia dată în faţa procurorilor DNA. „O altă persoană care trecea prin vama Foeni 2 deseori, dar nu cunosc dacă şi avea ţigări asupra lui, era numitul ZEICU GHEORGHE, despre care ştiu de la colegi că ar fi fost chiar şef al SPF Cruceni", a mai completat Mitroi Răzvan Dumitru.

GALERIE FOTO DE LA DESCINDERILE DIN VAMA MORAVIŢA DIN TIMIŞ

Poliţistul de frontieră a mai menţionat în declaraţia sa numele unui fost poliţist, devenit între timp traficant: „Unul dintre traficanţii de ţigări de notorietate era un fost poliţist, în prezent pensionar pe nume RIZEA SILICĂ; nu era tratat ca şi traficant, situaţia lui era una tolerată. Acesta afirma în glumă că îşi ia ţigări pentru consum propriu".

Silică Rizea apare pe lista de persoane faţă de care procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor. Poliţiştii de frontieră au fost înregistraţi chiar când discutau despre acesta, deranjaţi fiind de comportamentul lui.

Tupeu de vameş: a vrut să-şi închirieze elicopter din Ungaria ca să vină la serviciu

Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno

„La ora 12:34:12 numiţii RIZEA SILICĂ (fost poliţist în cadrul S.P.F. Cruceni, în prezent pensionar) şi COJOCARU SIMONA RAFILA s-au prezentat în P.M.T. Foeni II cu autoturismul marca VW, cu nr. de înmatriculare TM 12 LYV, având 6 cartuşe de ţigări ascunse în autoturism (înregistrat în evidenţele de intrare în ţară la ora 13:44:38) (foto nr. 20-24, filele 16-19, vol. 39);
Din declaraţia învinuitului MITROI LUCIAN a reieşit că acesta l-a recunoscut pe RIZEA SILICĂ în timp ce era controlat de inculpata CUMPĂNĂŞOIU ANA şi, pentru a nu o lăsa pe colega sa să-i ia bani, a intervenit şi el la control; intenţia sa s-a realizat în sensul că nu i-a luat bani lui RIZEA SILICĂ, ci doar o sticlă de ţuică, iar la discuţia pe care a avut-o cu acesta a asistat şi inculpatul DRĂGHIŢĂ SORIN care îl cunoştea pe susnumitul, fiind foşti colegi la S.P.F. Cruceni (filele 321 - 329, vol. 15);
Din procesul - verbal de redare a conversaţiei telefonice dintre agentul de poliţie judiciară ŢĂPÎRDEA ANDREI şi cms. şef POIANĂ CONSTANTIN (şeful S.P.F. Cruceni), din data de 23.10.2010, a reieşit că RIZEA SILICĂ era un cunoscut traficant de ţigări pentru poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cruceni („...acesta, ZEZ-ul, Renault-ul acela galben, dacă ştiţi?", „Îl ştiţi? Din Ionel?"[n.n. localitatea Ionel]), poliţistul anterior menţionat raportând şefului său situaţia care devenise deranjantă: „Deci e chiar ultima dată!" şi „Să-i spuneţi şi lui domnu' BIGHIU sau la toată lumea...". POIANĂ CONSTANTIN l-a recunoscut din descriere pe cel în cauză: „Ştiu! Îmi dau seama...", iar la întrebarea sa: „O fost azi pe acolo?", ŢĂPÎRDEA ANDREI i-a confirmat: „Da", evidenţiind problema: „Şi ca în fiecare zi, şefu...", după care a revenit asupra ceea ce deranjase cu adevărat: „...bine, şefu, care merge dincolo să-şi cumpere ceva sau nu ştiu ce... nu, nu-i problemă... Dar el vine, se bagă în faţă şi d-astea..." (filele 243 - 250, vol. 40).
Numitul RIZEA SILICĂ mai figurează în evidenţele de intrare în ţară, prin P.M.T. Foeni II, şi la datele de 23.09.2010, 24.09.2010 (de 2 ori), 26.09.2010, 22.10.2010, 23.10.2010, 24.10.2010, 25.10.2010, 26.10.2010, 27.10.2010, 05.11.2010, 09.11.2010, cu autoturismele marca VW, cu nr. de înmatriculare TM 12 LYV şi marca Renault, cu nr. TM 10 ZEZ, adică aproape în toate zilele în care Vama Foeni II a fost deschisă, în perioada septembrie - noiembrie 2010" - se menţionează în rechizitoriul procurorilor DNA.

Fostul şef al Poliţiei Române apără un vameş arestat pentru şpagă, cu casă în Germania

Funcționarii corupți susțin că au luat mita provocați de agenții sub acoperire

Două vămi din Vestul României, blocate de mascaţi: au fost reţinuţi toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite