Timişoreanul captiv în Haiti a evadat din iad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerul IT Emanuel Petruţ, care era blocat în Haiti, a plecat din ţara ruinată. Bănăţeanul a fost evacuat astăzi dimineaţă din zona devastată de cutremurul de 7,1 grade Richter care a avut loc în 12 ianuarie 2010 şi de replicile ulterioare.

Petruţ a trăit nouă zile de infern printre ruinele din oraşul Port-au-Prince, capitala statului Haiti. Acesta se afla în Haiti, la momentul producerii cutremurului, ca angajat la o companie de telefonie mobilă şi a fost surprins de seism în sediul firmei la care lucra. Acest lucru i-a salvat viaţa, a povestit mai târziu Petruţ în Adevărul, pentru că imobilul în care funcţiona compania Digi Cel a fost solid şi a rezistat celor 7,1 grade Richter.

VEZI AICI IMAGINILE TRIMISE DE INGINERUL TIMIŞOREAN, DIN HAITI

7,1 Richter este magnitudinea cu care s-a scuturat din temelii oraşul până când au fost culcate la pământ aproape toate clădirile. Printre casele făcute praf de seism a fost şi cea în care locuia Petruţ. Din acest motiv timişoreanul a rămas fără nimic, doar cu hainele de pe el. Iniţial Petruţ a ales să rămână în Haiti, pentru a ajuta la reconstrucţie. După opt zile în infern şi mai multe replici ale primului cutremur, Emanuel Petruţ a decis că e mai bine să plece din zona distrusă.

Primul jurnal din iad: „Patru zile de coşmar". Timişoreanul captiv în Haiti descrie dezastrul

Evacuat în Republica Dominicană

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis ieri un comunicat de presă în care  a informat că timişoreanul a ajuns cu bine în Republica Dominicană. Conform MAE, inginerul IT va fi adus în cel mai scurt timp în ţară. „Astăzi, 21 ianuarie 2010, la ora 4 dimineaţa, MAE a primit confirmarea că cetăţeanul român Emanuel Petruţ a fost evacuat din Haiti, acesta aflându-se în deplină siguranţă în Republica Dominicană.



În cursul zilei de astăzi, MAE va continua eforturile pentru a-l aduce pe cetăţeanul român în Europa", se arată în comunicatul de presă. Pentru că Petruţ nu mai avea paşaport s-a emis un titlu călătorie de urgenţă. Conform sursei citate, Petruţ trebuia să plece din Haiti în 19 ianuarie însă o replică puternică, de 6 grade Richter, a împiedicat prima evacuare.

VIDEO Jurnal din infernul din Haiti: „Morţii zac pe străzi“

Emanuel Petruţ a rămas doar  cu hainele de pe el şi cu laptopul

Contact permanent

„MAE a menţinut un contact nemijlocit, permanent, cu domnul Emanuel Petruţ, atât telefonic cât şi prin e-mail, având ca principal scop evacuarea sa imediată din Haiti. Din cauza blocării periodice a sistemului de telefonie mobilă, singura modalitate eficientă de comunicare cu cetăţeanul român a rămas legătura prin internet, Emanuel Petruţ primind în timp real informaţiile necesare în vederea demarării procedurii de evacuare. În paralel MAE a transmis constant informări cu privire la situaţia domnului Emanuel Petruţ persoanelor apropiate lui din ţară", s-a mai arătat în comunicatul de presă citat.


image

MAE reaminteşte în acest context că nu este recomandată deplasarea cetăţenilor români în Haiti atât datorită frecventelor replici ale cutremurului devastator care s-a produs săptămâna trecută cât şi din cauza situaţiei de securitate precară din regiune.

Jurnalul unui timişorean din infern: Cei rămaşi sub dărâmături nu prea mai au nici o şansă

Căutat cu trupele ONU

MAE a mai explicat că, iniţial, cetăţeanul român a informat Ambasada României de la Caracas că doreşte să plece din Port au Prince, doar la expirarea contractului de muncă peste aproximativ o lună, ulterior, s-a răzgândit comunicând misiunii diplomatice dorinţa de a părăsi imediat zona „Prin demersuri distincte iniţiate încă din 15 ianuarie 2010, Ministerul Afacerilor Externe a alertat Grupul de lucru „Afaceri Consulare" din cadrul UE pentru a obţine sprijin logistic în vederea evacuării cetăţeanului român. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a stabilit contacte cu personalul MAI aflat dislocat în cadrul unei misiuni ONU în Haiti pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind starea cetăţeanului român Emanuel Petruţ", s-a mai arătat în comunicatul citat.

Povestea inginerului timişorean prizonier în infernul din Haiti FOTOREPORTAJ

25 de replici foarte violente

Cutremurul de 7.1 grade pe scara Richter a lovit în 12 ianuarie 2010. Seismul a fost urmat de 25 de replici foarte violente, care au ajuns până la magnitudinea de 5.9 grade pe scara Richter. Numărul victimelor este în creştere şi există numeroase pagube materiale, în special în capitala Port-au-Prince, care a fost devastată.



Haiti este un stat afectat în repetate rânduri de catastrofe naturale. Ca şi majoritatea insulelor din Caraibe, Haiti reprezintă o zonă de risc seismic.  În fiecare an, din iunie-noiembrie, Haiti este în mod frecvent afectată de taifunuri.

Un timişorean trăieşte pe viu infernul din Haiti

image

Ţara a fost deseori şi scena unor acte de violenţă extrem de grave. „Cu toate că situaţia generală de securitate din Haiti s-a îmbunătăţit în ultimele luni, există încă tensiuni politice, precum şi acte de violenţă şi răpiri. Marile oraşe, precum şi capitala Port-au-Prince, sunt în mod frecvent scena unor manifestaţii violente", a mai informat MAE.


image

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară în Haiti. Pentru eventuale solicitări de asistenţă consulară, misiunea diplomatică împuternicită de autorităţile române să acţioneze în mod oficial în Haiti este Ambasada României în Venezuela.



<!--[if gte mso 10]> DETALII OFERITE DE MAE DESPRE HAITI
Mai multe informaţii privind deplasările în Haiti


image

CLICK AICI PENTRU A VEDEA GALERIE FOTO CU DEZASTRUL DIN HAITI

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite