Un timişorean trăieşte pe viu infernul din Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emanuel Petruţ se afla în capitala statului Haiti, Port-au-Prince, când cutremurul a devastat micul stat din America Centrală, la 12 ianuarie. Casa în care stătea cu chirie s-a prăbuşit. La acea oră, românul se afla în clădirea firmei sale, care a rămas în picioare.

Inginerul în telecomunicaţii Emanuel Petruţ a plecat în Haiti după ce a prins un contract avantajos cu cea mai mare firmă de telecomunicaţii din zonă, Digi Cel.

Vezi aici imagini cu timisoreanul care trăieşte iadul din Haiti

Timişoreanul a mai fost în Haiti ca trimis al companiei Alcatel. Atunci a fost remarcat de cei de la Digi Cel, care, în toamna anului 2009 i-au făcut o ofertă avantajoasă. Emanuel Petruţ a mai fost pentru Alcatel în Thailanda şi Tanzania, însă de această dată a plecat pe cont propriu în Haiti.

Citiţi şi:

Ambasada României la Caracas este în legătură permanentăcu inginerul blocat în Haiti
Povestea inginerului timişorean prizonier în infernul din Haiti FOTOREPORTAJ
VIDEO Mărturia unui membru de la Crucea Roşie din Haiti: "Ţara e în haos"
VIDEO/ FOTO Poliţişti români prinşi în infernul haitian
Jafuri, durere şi cântece după dezastru
Doi spanioli au murit în Haiti, iar cinci sunt încă dați dispăruți

„Manu a avut noroc la cutremur. Se afla în sediul firmei, care nu a suferit foarte multe avarii, însă locuinţa în care a stat în chirie s-a dărâmat", a declarat Bianca Trandafir, prietena lui Emanuel Petruţ. Tânăra avocată a avut privilegiul să petreacă sărbătorile de iarnă la Port-au-Prince, transformat într-o ruină după cutremur.

Aceasta s-a întors la Timişoara pe data de 3 ianuarie. „Erau foarte săraci oamenii de acolo. Vai de capul lor. Au fost numai case sărăcăcioase ca nişte cutii de carton. Erau lipite unele de altele. De aceea, dacă a căzut una, au picat toate", a mai spus Bianca Trandafir.

Bianca Trandafir a încercat să ia legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, însă nu a primit niciun ajutor. „Manu nu mai are niciun act la el. A rămas totul în casa dărâmată. A rămas cu ce a fost îmbrăcat şi cu laptopul. Cei de la MAE au spus că trebuie să se adreseze celor din Venezuela, acolo este agenţia cea mai apropiată", a povestit prietena inginerului.

Magazine dărâmate şi jefuite

Emanuel Petruţ aşteaptă să fie mutat în Republica Dominicană sau în Jamaica. Deocamdată, a fost izolat într-o clădire  aflată pe o colină, care aparţine companiei Digi Cel. „Spune că a găsit ceva pâine acolo şi asta a mâncat. În rest nu se mai poate cumpăra nimic. Magazinele ori au fost dărâmate, ori jefuite", a mai spus Bianca Trandafir.

Sute de mii de persoane au murit în cutremurul de 7 grade care a lovit Haiti, provocând prăbuşirea a mii de clădiri. „Am vorbit aseară cu el pe telefon prin Internet. E foarte greu să se conecteze, ei încearcă să refacă reţeaua. Mi-a spus că s-a dus singur, pe jos, până la casa dărâmată. De obicei umblă cu omul de securitate de la firmă, pentru că albii sunt mereu în pericol să fie atacaţi şi jefuiţi. Spune că era plin de morţi împachetaţi. E jale mare acolo. Alţii îşi caută familiile", a mai povestit Bianca Trandafir.

image

Emanuel Petruţ (dreapta) în faţa casei prăbuşite la cutremur, în care a locuit la Port-au-Prince 

Poliţist român prins în coşmarul din Haiti

Bogdan Tivodar (32 de ani), poliţist la Crima Organizată aflat într-o misiune ONU de menţinere a păcii în Haiti, a scăpat ca prin urechile acului de seismul devastator care a lovit insula. Tânărul a ţinut legătura telefonic cu mama sa aflată în Botoşani, Parascheva Tivodar, pe care a ţinut-o la curent cu dezastrul din Haiti.

„Mama, e măcel aici. Sunt oameni morţi peste tot, case dărâmate. Cad clădirile peste noi. Noi am scăpat, suntem bine deocamdată, să nu-ţi faci griji", au fost cuvintele lui Bogdan Tivodar, la câteva secunde după cutremur. Mi-a spus că îi trimite pe toţi în Republica Dominicană şi că-mi va da veşti de cum ajunge acolo.

Şi-au luat strictul necesar din clădirea în care erau cazaţi şi care era toată fisurată şi dărăpănată din cauza cutremurului", a mai spus Parascheva Tivodar. Femeia este încă în stare de şoc, umblă cu poza fiului ei în buzunar şi se roagă ca Dumnezeu să i-l aducă întreg acasă. Bogdan Tivodar a plecat în misiunea ONU din Haiti pe data de 15 decembrie, anul trecut.

„Cea mai gravă tragedie din America Latină"

Bilanţul de zeci de mii de morţi lăsat de cutremurul de 7 grade pe scara Richter ce a lovit Haiti în noaptea de marţi spre miercuri ar putea fi şi mai tragic.

Dacă iniţial se vorbea de câteva mii de victime, ieri, sursele medicale şi autorităţile din capitala Port-au-Prince estimau că poate fi vorba de 50.000 până la 100.000 de morţi (această ultimă cifră fiind avansată chiar de premierul haitian Jean-Max Bellerive).

Un alt oficial, senatorul Youri Latortue, susţine că numărul victimelor ar putea atinge chiar pragul de jumătate de milion, dat fiind că, deocamdată, nu se ştie cu exactitate câte persoane sunt prinse încă sub dărâmături.

Presa britanică avertizează că mii de oameni care au supravieţuit impactului iniţial ar putea muri în următoarele ore pentru că nu are cine să-i scoată de sub clădirile prăbuşite.

La rândul său, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a atras atenţia că tragedia din Haiti este de proporţiile tsunamiului ce a lovit Indonezia în 2004. „Amploarea pagubelor provocate de seism în capitala haitiană Port-au-Prince este inimaginabilă", a spus Clinton.

Sute de occidentali dispăruţi

„Cel puţin 100 de italieni aflaţi în Haiti lipsesc la apel", a anunţat, ieri, Franco Frattini, ministrul italian de Externe, potrivit căruia la Port-au-Prince ar trăi circa 190 de italieni. Urmăriţi aici imagini surprinse după cutremurul care a îngropat Haiti

Marea Britanie şi Franţa, la rândul lor, caută să-şi localizeze zeci de cetăţeni, de asemenea dispăruţi în capitala statului Haiti.

Cursă contracronometru

Cotidianul spaniol „El Mundo" susţine că seismul ucigător este „cea mai gravă tragedie din America Latină, care a scufundat şi mai tare Haiti în mizerie".

Chiar preşedintele haitian, Rene Preval, spune că situaţia pare să fi scăpat de sub control, întrucât spitalele (cele care au mai rămas) sunt supraaglomerate, morgile sunt pline, nu există suficiente medicamente şi cadre medicale. „Este o cursă contra cronometru", arată şi cotidianul „Le Figaro", care relatează despre eforturile disperate şi haotice depuse de echipele de intervenţie pentru a mai salva vieţi. Purtătorul de cuvânt haitian al Crucii Roşii spune că organizaţia, deşi a anunţat trimiterea a 40 de tone de medicamente şi aparatură medicală, este depăşită de situaţia de la faţa locului.

Franţa şi SUA nu mai expulzează haitieni

Autorităţile americane, ca şi cele franceze, au întrerupt, până la noi ordine, expulzarea cetăţenilor haitieni care se află ilegal pe teritoriul lor. Circa 1,2 milioane de haitieni trăiesc în mod legal în SUA. În februarie 2009, alţi 30.000 erau în aşteptarea expulzării lor de pe teritoriul american.

Zvon de tsunami

Mii de haitieni panicaţi au încercat, pe jos sau cu maşina, în noaptea de miercuri spre joi, să ajungă pe colinele Petion-ville aflate la periferia capitalei, în urma unui zvon care a anunţat un tsunami. Din fericire, alarma a fost falsă.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite