VIDEO Mărturia unui membru de la Crucea Roşie din Haiti: "Ţara e în haos"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de mii de răniţi au avut nevoie de îngrijire medicală, după cutremur
Sute de mii de răniţi au avut nevoie de îngrijire medicală, după cutremur

Un lucrător american la Crucea Roşie din capitala haitiană a declarat că oraşul este în haos, localnicii continuă să sape după rude şi prieteni în a două noapte petrecută în iad.

CITEŞTE DESPRE INGINERUL ROMÂN CARE ESTE PRIZONIER ÎN COŞMARUL DIN HAITI

Matt Marek se află în Port-au-Prince şi a mărturisit că nu a văzut niciodată ceva la fel de înfricoşător. El povesteşte cum localnii sunt obligaţi să sape cu mâinile goale în dărâmăturile din oraş pentru a-şi găsi familile şi prietenii.

Citiţi şi:

Cutremurul din Haiti a ucis 16 angajaţi ONU, iar alţi 56 sunt răniţi

Pentagonul trimite nave şi echipaje de salvare pentru statul Haiti, devastat de cutremur

VIDEO/ FOTO Poliţişti români prinşi în infernul haitian

"Blocajul din oraş de la ora aceasta nu permite niciunei forţe de urgenţă să intervină până când nu se face puţin mai multă ordine", a spus el pentru CNN. "Este evident că populaţia a fost lăsată să îngijească singură. Este foarte trist că haitienii trebuie să treacă prin aşa ceva, dar avem nevoie ca ei să continue să facă asta pentru a depăşi momentul".



Marek a declarat, de asemenea, că nicio reacţie din partea echipelor de intervenţie nu ar fi fost îndeajuns pentru acest dezastru.  "Chiar dacă Haiti ar fi avut un răspuns de urgenţă prompt, intensitatea şi gravitatea acestui dezastru ar fi limitat orice eforturi ale echipelor de intervenţie", a completat el.

În a doua noapte petrecută pe străzi, haitienii se află într-o anarhie totală. "Am stat pe străzi toată noaptea şi am văzut oameni speriaţi. Dorm pe stradă, lucru care demonstrează teama pe care o au toţi şi disperarea din aceste momente",a mai spus el.

Membrul din echipa de Cruce Roşie povesteşte scene incredibile de după cutremur, în a doua noaptea petrecută de haitieni pe străzi, înghesuindu-se în paturi improvizate sub cerul liber "pentru puţin căldură şi confort".

"Oamenii nu au unde să se ducă, mulţi dintre ei nu mai au o casă în care să se întoarcă", a declarat Marek, care a descris amalgamul de emoţii şi scene ca pe un "montagne-russe".

"Ceea ce am văzut imediat după cutremur este o ţară aflată în haos şi continuă să fie aşa încă de atunci".

Între timp, oamenii se adună la aeroportul Port-au-Prince sperând să poată părăsi locul dezastrului cât mai repede. Familii întregi de haitieni, dar şi oameni străini de afaceri dorm direct pe pământ, fiindu-le aproape imposibil să plece din ţară.

Un om de afaceri din oraşul Okalahoma este printre oamenii care încearcă să scape de dezastru. El a spus că este foarte norocos să fie încă în viaţă.

"Când cutremurul a avut loc am putut vedea cum cenuşa se ridica la cer, iar clădirile se prăbuşeau la pământ, norocul meu a fost că acea clădire în care mă aflam a rezistat şocului", a mărturisit el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite