Primul jurnal din iad: „Patru zile de coşmar". Timişoreanul captiv în Haiti descrie dezastrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul care este prizonier în Haiti, ţară devastată de cutremurului de marţi, a povestit jurnaliştilor din redacţia Adevărul de Seară Timişoara clipele de coşmar prin care a trecut în primele patru zile de după seism.

VEZI AICI IMAGINILE TRIMISE DE INGINERUL TIMIŞOREAN, DIN HAITI

Emanuel Petruţ, (foto sus) inginerul de telecomunicaţii care lucrează pentru compania Digi Cel, din capitala statului Haiti, Port-au-Prince, continuă să lucreze la restabilirea reţelei şi a legăturilor de comunicaţii. Acesta poate lua contactul cu lumea numai câteva minute pe zi, prin intermediul unei legături via satelit.


image

Citeşte detalii despre cum a scăpat de moarte Emanuel Petruţ:

Povestea inginerului timişorean prizonier în infernul din Haiti FOTOREPORTAJ

Un timişorean trăieşte pe viu infernul din Haiti

Ambasada României la Caracas este în legătură permanentăcu inginerul blocat în Haiti


Primul capitol

Astăzi, timişoreanul a transmis jurnaliştilor Adevărul de Seară Timişoara primul capitol al jurnalului din infern. Petruţ a descris o ţară în ruină în care statul şi autoritatea sunt dizolvate, zidurile penitenciarelor au dispărut iar deţinuţii periculoşi care au supravieţuit sunt liberi printre sutele de mii de răniţi. Spitalele nu funcţionează, magazinele au fost jefuite, supravieţuirea este tot mai dificilă. Peste toate aceste efecte devastatoare ale cutremurului de 7 grade Richter se adaugă serii de replici care nu încetează nici la patru zile de la seismul principal. Preduţ a mai povestit că supravieţuitorii sunt îngroziţi de frica unor valuri ucigaşe, tsunami, ameninţare pe care toţi o consideră iminentă. Are loc, din acest motiv, o goană către zone care nu sunt la cheremul unor eventuale efecte maritime ale seriei de seisme care a început cu şocul de marţi.



Fără acte, fără identitate

Timişoreanul
va rămâne şi zilele următoare în Haiti pentru a ajuta la pornirea infrastructurii de comunicaţii. Dacă ar vrea să plece nu ar putea pentru că nu mai are niciun act de identitate. Tot ceea ce avea, acte, haine, bunuri, a fost distrus în momentul în care imobilul în care locuia s-a prăbuşit.  Românul a reuşit să discute cu cei de la Ambasada din Caracas (Venezuela), cea mai apropiată agenţie diplomatică de Haiti. Aceştia i-au transmis că în cazul în care doreşte să părăsească Haiti, trebuie să solicite un document numit „Emergency Travel Document", de la Ambasada Franţei din Haiti.



Haiti este o ţără situată în Caraibe, fiind considerată prima naţie independă de colonialişti din America Latină. Cu capitala la Port-au-Prince, ţara are o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori. Din anul 2004, ţara se află într-un război civil între putere şi opoziţie.

CLICK AICI PENTRU FILMUL CUTREMULUI DEVASTATOR DIN HAITI

Marţi, 11 ianuarie 2010, la doar zece kilometri de capitala Port-au-Prince, un puternic cutremur a lovit statul Haiti la ora 14.52, ora locală. Cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter, seismul a zguduit din temelii ţara. Primele estimări au arătat că numărul morţilor este de câteva mii şi câteva zeci de mii de răniţi. Zilele care au urmat au fost în continuare grele pentru locuitori, în decursul unei săptămâni, având loc nu mai puţin de cinci replici, fiecare cu o magnitudine între 4,8 şi 5,9 grade Richter. Fiecare replică a însemnat mii de noi morţi, organizaţiile mondiale, precum, World Vision International, arătând că în cele din urmă au pierit 100.000 de persoane în urma cutremurelor. Alte organizaţii susţin că 500.000 de persoane au fost ucise.



Între 40.000 şi 50.000 de persoane au murit şi alte trei milioane au fost afectate de serismul care a lovit marţi Haiti, a declarat joi Xavier Castellanos, directorul pentru Americi al Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii, a relateat miercuri AFP. Ulterior numărul morţilor a fost estimat până la 100.000. Cel puţin trei milioane de persoane au fost afectate direct de seism, deci o treime din populaţia ţării. Circa 200.000 de familii şi-au pierdut casele în zona Puerto Principe, cea mai afectată din capitala haitiană, iar multe dintre ele s-au refugiat în Republica Dominicană, potrivit sursei.



A fost un o pierdere masivă de vieţi omeneşti. Cine a încercat să scape a fost prins sub dărâmături, iar multe vieţi nu au mai putut fi salvate pentru că numeroase spitale au fost grav afectate, dacă nu chiar s-au dărâmat”, a spus Frank Williams, directorul din Haiti al World Vision International. Cel mai afectat oraş a fost Les Cayes.


Mii de morţi sunt pe străzile capitalei Port-au-Prince
image
image
image

Citiţi primul capitol al „Jurnalului din infern" mâine, în


Urmăriţi online aventura inginerului IT pe timişoara.adevarul.ro şi în



Citeşte povestea unui moldovean care este şi el captiv în Haiti:
Botoşani: (UPDATE) "Mamă, sunt morţi peste tot! Nu ai pe unde călca", mărturia poliţistului - martor la dezastru


image
craiova
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite