Ţigani repatriaţi cu scandal la Timişoara. Romii i-au scuipat şi înjurat pe jurnalişti (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 120 de romi au ajuns în această seară pe Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara. Ei nu vrut să discute cu nimeni şi au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor. Mai mult decât atât, ţiganii au înjurat, scuipat şi au ameninţat sau chiar au aruncat cu bucăţi de cârnaţi pentru a scăpa de camerele de luat vederi.

UPDATE, ora 19.40: Cum au păşit pe aeroportul din Timişoara rromii s-au dus ţintă spre autobuzul RATT care îi aştepta, refuzând să răspundă la elementarele întrebări: Ce aţi făcut în Franţa? De ce v-aţi întors? şi "O să vă întoarceţi în Franţa?". Rromii i-au alungat din autobuz pe jurnalişti.  "Ăsta e autobuzul pentru noi", au spus ţiganii în timp ce i-au înjurat pe jurnalişti şi i-au ameninţat ca să coboare. Reprezentantul unui ONG a intervenit pentru a le lua partea rromilor "hărţuiţi" de presă. "Lăsaţi-i în pace", a spus liderul romilor, care a încercat în acelaşi timp să-i calemeze şi pe ţigani.  VEZI AICI GALERIE FOTO

Ţiganii din Banat au câştigat un milion de euro din excursii pe ruta Franţa -România


Tiganu’, mai deştept decât Videanu

image

Schimbare la 180 de grade

Schimbarea radicală de atitudine a rromilor vine după ce la "tranşele" precedente de repatriaţi, ţiganii erau chiar fericiţi la vederea camerelor, cântau la acordeon pentru a arăta cum făceau bani în Franţa sau chiar spuneau deschis că au fost la cerşit. "Sunt după o călătorie de aproape trei ore plus procedurile de îmbarcare şi nu ştie nimeni care a fost tratamentul înainte de plecare. Cred că orice om normal devine irascibil. Nu încerc să scuz atitudinea sau reacţia unor dintre ei, dar poate fi o explicaţie. Probabil că au simţit o atitudine uşor ostilă din momentul îmbarcării, până în momentul debarcării şi urcarea în autobuz", a spus Ioan Goracel, reprezentantul unui centru de incluziune pentru rromi din Timişoara.

BUZĂU: Ţiganii din Calvini sunt hotărâţi să se ducă iar în Franţa

De la Mercedes la Ikarus

O altă schimbare s-a observat şi în tratamentul autorităţilro faţă de rromii repatriaţi din Franţa. Dacă anii trecuţi, ţiganii "franceji" erau aşteptaţi cu autobuzele noi Mercedes de la RATT, acum regia autonomă de transport a pus la dispoziţia familiilor de rromi două autobuze Ikarus, vechi de peste 20 de ani. De asemenea la transporturile precedente era maximum un echipaj de poliţie, în timp ce acum numărul agenţilor a fost mult mai mare.

Un milion de euro din repatrieri

Unii dintre rromi au fost aşteptaţi cu sufletul la gură de rudele din România. Întrebaţi dacă aşteaptă pe cineva aceştia au spus că nu aşteaptă pe nimeni şi au evitat orice discuţie. La aterizarea avionului cu ţigani, rudele radiau de fericire când şi-au văzut neamurile. În timp ce unii au plecat cu autobuzele, alţii au fost aşteptaţi de neamuri cu maşini scumpe, lăsate în afara aeroportului.

Aproximativ 2.400 de romi din Banat au fost repatriaţi în anul 2009, cu curse speciale, pe Aeroportul Internaţional Traian Vuia din Timişoara, potrivit datelor Poliţiei Transporturi Feroviare Timişoara.

„Uneori cei aduşi la Aeroportul Timişoara le spun poliţiştilor că pleacă înapoi în Franţa. Practic, vin de Crăciun şi de Paşti, cu transportul asigurat de statul francez, îşi văd rudele, iau acei bani pentru primele de repatriere, pe care îi cheltuie, după care pleacă înapoi. Frecvent, la transporturile de romi repatriaţi apar aceleaşi figuri, semn că oamenii fac naveta România - Franţa", a declarat comisarul-şef Dan Peteri, de la Poliţia Transporturi Feroviare Timişoara.

Citește și


Romii expulzaţi din Franţa nu prind iarna în Bihor

Romii din Ţăndărei „stăpâni“ pe Europa

Ţiganii din Bărbuleşti, expulzaţi din Franţa

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite