Paranoia microfoanelor şi a camerelor video la Vama Moraviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La exact o săptămână de la megaoperaţiunea şpaga de la vamă, când 29 de poliţişti şi vameşi de la Moraviţa au fost duşi cu elicopterele la Bucureşti fiind acuzaţi de luare de mită, în vama de la graniţa cu Serbia domneşte o linişte ciudată.

Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno

Războiul vameşilor

Ce vile şi ce conturi au săracii vameşi bogaţi

Vameșii și polițiștii corupți se certau pe mita primită în zilele mai puțin "omenite"

Treizeci de poliţişti de frontieră au lăsat, pentru o lună, birourile şi au ieşit pe teren, în vama cu „scandal". Maşinile trec spre Serbia, vameşii verifică actele, totul indică o rutină plictisitoare. Fantoma „operaţiunii şpaga" îi bântuie însă pe cei care vămuiesc acum: au rămas sau nu microfoanele şi camerele de supraveghere în pereţi? Mai au pereţii încă „ochi" şi „urechi"?

Poliţiştii şi vameşii noi recunosc că au verificat fiecare cotlon al clădirii, nu au găsit nimic suspect, dar merg pe ideea că relele nu se termină niciodată. „Nu are rost să comentăm dacă descinderile au fost pe bune sau nu a fost altceva decât o comandă politică. O să vedem câţi dintre colegi o să fie condamnaţi. Noi suntem oameni simpli, nu avem vile, maşini de lux sau conturi prin bănci. Tentaţia şpăgii există peste tot, dar preţul plătit e prea mare. Mai bine ne bucurăm de libertate, aşa săraci cum suntem. Noi suntem nişte ţapi ispăşitori. Pun pariu că au fost lăsate camerele video şi microfoanele", a spus Adrian, poliţist de frontieră. Tânărul munceşte de doi ani la Moraviţa şi spune că nu s-a atins niciodată de bani murdari.

Oameni simpli

Mulţi dintre poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Moraviţa care erau ieri la punctul de trecere a frontierei au privit la televizor descinderile, însă spun că nu au avut în niciun moment emoţii că mascaţii le-ar putea bate la uşă. Angajaţii din tura de dimineaţă de la Moraviţa se prezintă drept „oameni simpli, care nu fac altceva decât să aplice legea, şi nu să o încalce". Dacă înainte dura maximum cinci minute să treci din România în Serbia, acum timpul alocat verificărilor s-a dublat.

În urmă cu o săptămână, imediat după descinderi, Dănuţ Rovinar, şeful Punctului Moraviţa, spunea: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat de acţiunile colegilor mei. Nu ştiam că se practică asemenea lucruri în punct, altfel s-ar fi luat măsuri dure. Îmi pare rău pentru ei". La o săptămână distanţă, tonul vocii e mai puţin aspru. „Justiţia o să-şi facă treaba şi vom vedea pe urmă dacă s-a luat mită sau nu. Noi ne vedem de Schengen şi de asigurarea frontierei", a spus Dănuţ Rovinar.

Ţigări mai scumpe în pieţe

De când cu descinderile de la Moraviţa, traficanţii de ţigări din Timişoara au fost nevoiţi să majoreze preţurile, dar şi să schimbe sistemul prin care îşi vând marfa. Astfel, ţigările s-au scumpit cu un leu, iar vânzarea se face doar la cartuş.

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite