Ce vile şi ce conturi au săracii vameşi bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Bărăgan, coordonatorul poliţiştilor de frontieră de la Naidăş (Caraş-Severin), se interesa când sunt controale în vamă pentru a-şi anunţa subalternii corupţi. Traficul cu ţigări la graniţa dintre România şi Serbia i-a îmbogăţit pe vameşii şi pe poliţiştii de frontieră din vestul ţării. Ei plecau zilnic acasă cu şpăgi de sute de euro.

ULTIMĂ ORĂ - Sibianul Viorel Comăniţă a fost numit noul şef al Vămilor din România

UPDATE 07.30 59 de vameși și polițiști de frontieră au primit în această noapte câte 29 de zile de arrest preventiv

DOSAR DE INFARCT: Un bărbat a murit de inimă rea, după ce soția sa a fost săltată de mascați

Peste 170 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Naidăş (Caraş-Severin) şi Stamora Moraviţa (Timiş) sunt acuzaţi de luare de mită şi organizarea unui grup infracţional. Dintre aceştia, în jur de 80 de persoane au fost reţinute în cursul  zilei de ieri, fiind propuse pentru arestare.

Din referatul de reţinere întocmit de procurorii anticorupţie reiese că oamenii legii transformaseră vămile în fabrici de autoîmbogăţire. Nicio maşină nu trecea prin vămile de la Naidăş şi Moraviţa fără a lăsa „ceva" şi pentru poliţiştii de frontieră şi pentru vameşi. Oamenii legii erau în contact direct cu contrabandiştii de alcool şi de ţigări.

În Caraş-Severin, „afacerea" era coordonată de însuşi şeful Punctului de Frontieră Naidăş, Valentin Bărăgan. Acesta supraveghea „operaţiunile" şi se asigura că mita este corect împărţită. De altfel, şpăgile erau colectate într-un fond comun, care la sfârşitul unei ture se împărţea în mod egal între poliţişti şi vameşi. Cuantumul mitei primite de către fiecare membru al reţelei depindea de contribuţia la actul de corupţie.

Luarea de mită pare a fi la ea acasă în vămile din vestul ţării. Nu mai e nici şpaga ce a fost odată, avea să audă investigatorul sub acoperire Daniel Iovu, angajat special la Vama Naidăş pentru a proba faptele de corupţie din cadrul acestei instituţii. Unul dintre poliţiştii de frontieră, Sorin Pantea, l-a compătimit pe Iovu că s-a angajat „într-un moment nepotrivit" la vamă, întrucât banii proveniţi din mită ar fi fost mult mai puţini faţă de perioada în care funcţionau magazinele de tip duty-free.

La vremea respectivă, spunea Pantea, „poliţiştilor de frontieră şi vameşilor  le reveneau câteva mii de euro pe tură". Descrierea unui episod din trecutul corupt de la vamă creionează modul aproape mafiot în care se acţiona când era vorba de şpagă.

„Ciripitorii", evitaţi

În cine nu aveau încredere, „ciripitorii", cum înşişi oamenii legii îi numeau, trebuiau îndepărtaţi. „Hai că-ţi spun eu cum facem, eu îţi iau un telefon cu cartelă, ca să fie bine, să n-avem probleme. Oricum, să fim şi noi vigilenţi că, na, e păcat să picăm dintr-o prostie", discutau, la 2 noiembrie 2010, poliţiştii de frontieră Herdi Ioţa şi Sorin Pantea.

Mai mult, conform DNA, poliţistul de frontieră Cristian Daniel Luca i-a povestit, în octombrie 2010, unuia dintre investigatorii sub acoperire un episod anterior, când el şi colegii săi au fost obligaţi să ascundă banii primiţi ca mită din cauza unui control, subliniind că erau atât de multe bancnote, încât nu aveau unde să le ascundă pentru a nu fi văzuţi.

„Şi-am luat din ei! Deci, nu toţi! Şi-am pus la vameş. Aveau preş din ăla gros, care nu se cunoştea când călcau cu piciorul. Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi prin cameră. Acolo era o chiuvetă...în noaptea aia o curs chiuveta, dar culmea, nu mai erau banii acolo!", ar fi spus Luca.

Vameşa Camelia dosea mita de soţul procuror

Una dintre femeile vameş arestată preventiv în acest caz - Camelia Mihăilă (50 de ani) - nu ducea şpaga acasă, întrucât, conform interceptărilor telefonice, „o spărgea soţul său". Soţul Cameliei Mihăilă este prim-procurorul Parchetului Oraviţa. Magistratul este însă convins că soţia sa n-a luat şpagă.

„Mi-am luat câteva zile libere să văd despre ce este vorba.Voi merge la Bucureşti. S-a efectuat o percheziţie la noi acasă, dar au găsit numai ţigările pe care le-am consumat noi. Nu au fost de interes pentru cei care au iniţiat percheziţia, aşa că au fost luate de poliţia locală", a declarat Cristinel Mihăilă, prim-procurorul de la Oraviţa.

Banii din portbagaj

Lucrătorii vamali regizaseră mai multe metode de primire a şpăgii de la traficanţii de ţigări pe care îi numeau „moldoveni". Mulţi dintre traficanţii de ţigări lăsau „partea" oamenilor legii în portbagajul maşinii. De altfel, şeful lor, Valentin Bărăgan, le-a interzis, la 9 ianuarie 2011, subordonaţilor săi să mai ia şpagă cel puţin două zile, având informaţii că ar fi urmat un control la Punctul de Frontieră pe care îl coordona.

„Deci nu intră o ţigară. Dă-l în p... mea, zece zile nu moare nimeni aşa puţin timp. Aşa o zis, şi zece zile să nu mişte nimic! Vor să organizeze nişte flagrante. Nu lăsaţi nicio ţigară. Deci, acum m-a sunat de la Bucureşti. Jur!", şi-a instruit Bărăgan oamenii din Vama Naidăş.

Dosar de infarct

Soţul uneia dintre acuzatele în acest dosar a făcut infarct şi şi-a pierdut viaţa, astfel că femeia a scăpat pentru moment de cătuşe.

CITEȘTE ȘI: EFECTUL DESCINDERILOR: Un bărbat a murit de inimă rea, după ce soția sa a fost săltată de mascați

"Vor să organizeze nişte flagrante. Nu lăsaţi nicio ţigară. Deci, acum m-a sunat de la Bucureşti. Jur!"
Valentin Bărăgan
şeful Punctului
de Frontieră Naidăş


Propuşi pentru arestare

-Vama Moraviţa (Timiş)
-Cătălin Teodor Tănase, ofiţer, şef de tură
-Valerian Dragomir, ofiţer, şef de tură
-Radu Cătălin Felecan, ofiţer
-Dănuţ Antoni, agent
-Darius Apostol, agent
-Florentin Claudiu Ardelean, agent
-Petrişor Bogdan Bănuţ, agent
-Ciprian Marius Mateş, agent
-Stoian Petcov, agent
-Ciprian Ionuţ Porav, agent
-Francisc Tocaciu, agent
-Răzvan Marincu, agent
-Oliwer Chevereşan, agent
-Vasile Cojocaru, agent
-Ovidiu Marian Bărbosu, agent
-Vasile Tănase, agent
-Manciu, agent
-Ilie Alexoaei, agent
-Ioan Bârjovanu, agent
-Valentin Biliuz, agent
-Cornel Florin Budriş, agent
-Liviu Dănuţ Butta, agent
-Marian Ivana, agent
-Costinel Chiosa, agent
-Ion Rada, agent
-Iulian Colf, agent
-Nicolae Surulescu, agent
-Bebe Gabriel Haşu, agent
-Victor Sebastian Ivanovici, agent
-Marian Cosmin Toma, agent
-Dorin Marius Ghiţac, agent
-Ion Alin Caramatracion, şeful Postului de Poliţie Moraviţa
-Mihai Adrian Şutea, agent de poliţie Deta
-Ioan Cornel Popa, comisar de poliţie, şef de tură la Foeni
-Andrei Ţăpîrlea, agent poliţie Foeni
-Constantin Moaleş, agent poliţie Foeni
-Sorin Horea Chirculescu, vameş
-Claudiu Adrian Uiuiu, vameş
-Velimir Stoian, vameş
-Cristian Grigore Braga, vameş
-Aurel Ioan Selegean, vameş, şef de tură
-Olimpiu Jurcuţiu, vameş
-Petru Tarcea, vameş
-Florin Dărăbuţ, vameş
-Florin Sever Dobândă, vameş
-Vama Naidăş (Caraş-Severin)
-Ionică Valentin Bărăgan, şeful Punctului de Frontieră Naidăş
-Herdi Ioţa, ofiţer
-Ion Ionuţ Soare, ofiţer
-Ion Bîlbă, agent
-Victor Chiriţoiu, agent
-Claudiu Ciobotariu, agent
-Ion Dăgăliţă, agent
-Ion Andrian Junc, agent
-Sabin Muntea, agent
-Adrian Ilie Radu, agent
-Daniel Cristian Luca, agent
-Norbert Gheorghe Babeţi, agent
-Claudiu Bojidar Barbului, agent
-Ştefan Sorin Cohuţ, agent
-Valentin Gheorghe Moţ, agent
-Ion Flavius Nistoran, agent
-Sorin Marian Pantea, agent
-Cristian Borceanu, agent
-Mihai Cristinel Topolniceanu, agent
-Cătălin Ciprian Pruteanu, agent
-Daniel Dumitraşcu, agent
-Simion Dragotă, agent
-Ion Flavius Novanc, agent
-Dalibor Iovanovici, vameş
-Camelia Mihăilă, vameş
-Gheorghe Verdeţi, vameş
-Gelu Ovidiu Ţinte, vameş
-Dan Aurelian Coman, vameş
-Adreian Dan Enache, vameş

Averile săracilor vameşi bogaţi

Gerhald Ernst
Claudia Untaru


După descinderile de marţi de la Nădlac, şase persoane sunt date în urmărire generală. Printre acestea se află şi Milan Gubic, şeful de tură de la Vama Moraviţa, care locuieşte în Nădlac. Vecinii nu se sfiesc să spună că Gubic a părăsit ţara imediat ce a primit de veste că este căutat în dosarul în care mai mulţi poliţişti de frontieră sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de ţigări. Oficial, şeful de tură Milan Gubic se află în concediu de odihnă.

Vameşul Cristian Braga locuieşte în casa părinţilor



Mai multă lume l-a văzut însă sâmbătă, 5 februarie, la Balul Agricultorilor organizat la Nădlac. Localnicii îl cunosc foarte bine pe Milan Gubic, mai ales că mulţi dintre ei au petrecut ani la rând în restaurantul cu nume de carnaval „Koliba", pe care acesta îl deţine la Nădlac. 

Conform declaraţiei de avere din octombrie 2010, Milan Ştefan Gubic are o avere impresionantă: trei terenuri, cinci locuinţe. Patru dintre acestea sunt la Nădlac. Prima, o casă cumpărată în 1991, alte două case primite moştenire în 2006, şi un apartament cumpărat în 1990.
Poliţiştii de frontieră arădeni se feresc să facă orice fel de comentarii despre Milan Gubic.

image

Fiul primarului din oraşul arădean Crişineu Criş este audiat alături de alţi vameşi

Preocupat de agricultură

Velimir Stoian are o vilă somptuoasă în Timişoara



Velimir Stoian, un simplu vameş de la Moraviţa, este unul dintre cei mai bogaţi învinuiţi de luare de mită. În vârstă de 54 de ani, timişoreanul a ajuns să câştige an de an câte o avere din cereale. Cu un capital asigurat de părinţi, Velimir Stoian a ajuns proprietar peste 55 de hectare de pământ în comuna timişeană Saravale. În plus, în declaraţia de avere, vameşul are două vile, una în Timişoara şi o casă părintească.

Ciudat este că în 2005, în loc de locuinţa din Timişoara apare că Velimir avea un singur apartament în acea casă, apoi, în 2009, a ajuns proprietar. Pe lângă terenuri şi locuinţe, vameşul se ocupa şi de afaceri: are două buticuri în comuna Saravale. În plus, curtea casei părinteşti este plină de tractoare şi utilaje agricole. 

În conturile sale bancare, Velimir Stoian are 105.000 de lei şi 29.000 de lei. Culmea, averea din agricultură s-a făcut cu un singur angajat. „Şeful meu a fost om bun. A fost băiat de băiat. Ştiu că a fost la Garda Financiară, la Vama Cenad şi la Vama Stamora-Moraviţa. El a fost un om bogat, dar nu am avut probleme cu el. Banii au venit la timp", a spus Nicu Anghel, angajatul vameşului. Salariul lunar al vameşului a fost de 2.000 de lei.

Casă în Germania

image

Milan Gubic deţine o avere impresionantă



Cristian Grigore Braga este un alt vameş învinuit pentru mită în lotul Moraviţa. Faţă de alţi colegi, el are o declaraţie de avere scurtă din care reiese că i-a plăcut străinătatea. Cu un salariu de 3.300 de lei lunar, bărbatul a cumpărat un apartament peste graniţă, tocmai în Germania, alături de soţie.

Ciudat este că în declaraţia de avere a lui Cristian Grigore Braga nu apare nicio locuinţă în ţară, situaţie identică şi în declaraţia soţiei, care este de asemenea vameşă, ea fiind repartizată la vama din Aeroportul Internaţional „Traian Vuia".

Fără datorii sau fără averi prin conturi bancare, cei doi locuiesc cu părinţii într-o vilă situată într-un cartier scump al Timişoarei. „Fiul meu e plecat. Cert e că nu a luat mită. Ei locuiesc în casa mea", a spus supărat tatăl lui Cristian Grigore Braga. ; Au contribuit
Oana Bejenariu, Adrian Todor

Vama Halmeu: bani pentru partid

Lucian Laszlo
Georgiana Anghel

Dosarul „Mită la Vama Halmeu", în care un om de afaceri clujean este acuzat că ar fi primit 130.000 de euro pentru a ajuta un inspector să fie numit şeful instituţiei, a ajuns, ieri, până în vârful piramidei. Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Traian Mărginean, a fost chemat, ieri, la DNA Oradea, unde i s-a adus la cunoştinţă că a fost pus sub învinuire în acest dosar. Mai exact, el este acuzat de luare de mită, infracţiune pedepsită de Codul Penal, cu închisoarea între 3 şi 12 ani.

image

Radu Mărginean, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor

Şeful Vămilor este, conform procurorilor, cel care a primit şpaga de 130.000 de euro, în schimbul căreia a numit-o pe Nicoleta Dobrescu la şefia Vămii Halmeu. La ieşirea din sediul DNA, unde a stat în jur de 10 minute, şeful Vămilor a refuzat să dea declaraţii.

Şpagă cu destinaţie politică

Primele arestări în dosarul „Mită la Vama Halmeu" s-au făcut vinerea trecută. Este vorba despre trei persoane, omul de afaceri clujean Liviu Florian, Ioan Savu, un apropiat de-al acestuia, şi Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Halmeu. Omul de afaceri clujean a fost acuzat de trafic de influenţă, pentru că ar fi cerut 130.000 de euro, pentru a „rezolva" postul de şef al Vămii Halmeu. Ioan Savu şi Romeo Niţu au fost acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă. Pentru a convinge Tribunalul Satu Mare să aprobe cererea de arestare preventivă, procurorii au susţinut, vineri, că mita de la Halmeu a fost solicitată „în numele şi pentru un partid politic".

„Solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului", se arată în Încheierea Tribunalului Satu Mare.

Judecătorii sătmăreni, la rândul lor, au împărtăşit concluziile procurorilor arătând, în aceeaşi încheiere de şedinţă: „inculpaţii s-au axat pe realizarea unor fapte de corupţie constând în promisiunea şi încercarea rezolvării obţinerii unor funcţii de conducere în structura autorităţilor vamale, în schimbul unor sume de bani, prin folosirea unor influenţe exercitate pe criterii politice asupra şefului ANV(...)", se arată în Încheierea Tribunalului Satu Mare.

„Influenţă reală" asupra şefului ANV

De asemenea, procurorii DNA au susţinut că au documente care atestă influenţa reală pe care omul de afaceri clujean o avea asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Mărginean. Astfel, Liviu Florian i-ar fi programat Nicoletei Dobrescu, inspectorul de la Vama Halmeu care a plătit pentru a ajunge la şefia instituţiei, în data de 23 septembrie  2009, o întâlnire cu şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Mărginean. În urma acestei întâlniri, în care, potrivit mărturiei Nicoletei Dobrescu, „s-au făcut promisiuni", aceasta a fost delegată şef al Vămii Halmeu, în chiar aceeaşi zi.

image

Spăgile se împărţeau frăţeşte în Vama Naidăş (GALERIE FOTO)

Viloaiele şpăgarilor de la Vama Siret (FOTO)

UPDATE: Vameșii arădeni cercetați în dosarul mitei de la Moravița au primit 29 de zile

Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

Poliţiştii şi vameşii şpăgari numeau mita drept "omenie". Banii erau atât de mulţi încât ascunderea era o problemă la controale

Două vămi din Vestul României, blocate de mascaţi: au fost reţinuţi toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite