Şcolile sucevene rămân blocate de salariile neplătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni nu intră la ore până nu se dau banii aferenţi lunii februarie, numărul unităţilor şcolare închise crescând de la o zi la alta.

Botoşani: Profesorii s-au întors la clase!

12 zile de grevă generală în şcolile sucevene, pichetări şi mitinguri la Prefectură şi la Ministerul Educaţiei, dialoguri cu autorităţile şi salariile profesorilor tot nu au fost plătite. Negocierile cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu au dus la soluţii concrete, astfel că ieri s-au raliat grevei generale şi alte unităţi şcolare, care până acum au desfăşurat cursurile după programul normal. Mai mult decât atât, pentru a-şi arăta înverşunarea, dascălii din Suceava, Fălticeni, Gura Humorului şi Vatra Dornei au pichetat şi ieri Prefectura Suceava cerând salariile calculate după Legea 221, adică să se ia în considerare şi hotărârile judecătoreşti.


Suntem în cea de-a 12-a zi de grevă generală pentru neplata la timp a salariilor pe luna februarie. Deşi am fost ieri (luni, n.red.) la Ministerul Educaţiei şi timp de două ore am purtat discuţii pe marginea salariilor, nu am primit decât promisiuni. Cifra profesorilor care se alătură grevei generale creşte de la o zi la alta", a declarat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret" Suceava.  

Sindicaliştii susţin că orele în unităţile şcolare sucevene vor fi reluate abia după ce profesorii îşi vor primi salariile calculate în baza hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, şi nu conform Ordonanţei 41, cum vrea Ministerul Educaţiei.

Citeşte şi: Suceava: Profesorii intră din nou în grevă (UPDATE)

Şcolile sucevene, blocate de grevă

Suceava: Profesorii au refuzat salariile ciopârţite


Greva generală i-a costat până acum jumătate din salariu

Au stat o lună întreagă fără salarii, cu rate şi facturi neplătite, iar săptămâna viitoare, când ar trebui să încaseze lefurile aferente lunii martie vor primi câţiva lei. Asta deoarece zilele de grevă generală nu sunt plătite, iar cum protestele se desfăşoară de aproximativ două săptămâni salariile pe luna martie ar urma să fie plătite cam la jumătate.

Cu greva generală am pierdut cam jumătate de salariu, adică 1.200 lei. Dar ce să zic de copiii ăştia care au unu-doi ani de învăţământ şi iau 800 lei pe lună? Ei vor primi câţiva lei", ne-a spus Costică Costan, profesor de fizică cu o vechime de 37 de ani în învăţământ.
 
Sindicaliştii suceveni susţin că fonduri pentru salariile aferente lunii martie sunt, pentru că vorbim deja despre trimestrul II, însă profesorii vor ca plata salariilor să se facă ţinând cont de hotărârile judecătoreşti, ceea ce înseamnă lefuri mai mari cu circa 30%.

Greva generală continuă până ce profesorii vor primi ceea ce vor, iar părinţii îi susţin în continuare în demersurile lor. O situaţie clară cu numărul unităţilor de învăţământ închide de greva generală vor întocmi sindicatele zilele următoare, pentru că numărul lor creşte de la o zi la alta.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite