Sibiul încă mai are primării la coada vacii. Nu au accesat niciun euro de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Sibiu are două localităţi, Miercurea Sibiului şi Dumbrăveni, care la trei ani de intrarea României în UE nu au luat niciun euro pentru dezvoltare. La polul opus se află localităţi mult mai mici dar mai harnice, precum Turnu Roşu, care îşi modernizează şcoala pe banii UE.

CITEŞTE ŞI:

Luni începe grădiniţa de vară la Copşa Mică, pentru 21 de copii romi

Elevi sibieni cazaţi într-o tabără ilegală, la Moeciu

Aproape o mie de sancţiuni aplicate şcolilor sibiene

Din punct de vedere al proiectelor depuse pe diferitele surse de finanţare şi aprobate, judeţul Sibiu stă bine la nivel naţional. În prezent se implementează proiecte în valoare totală de exact de 203.322.141 euro, conform unei analize la zi a Instituţiei Prefectului. În această statistică nu intră oraşele Miercurea Sibiului şi Dumbrăveni, care până în prezent nu au reuşit să atragă nici măcar un euro din fondurile europene. Edilii şefi spun că n-ar fi tocmai vina lor pentru că ei au făcut tot ce au putut, însă nu depinde de ei. Primarul din Miercurea Sibiului, Ioan Troancă, spune că i s-a acrit de câte proiecte a făcut, niciunul nefiindu-i aprobat. “E adevărat, stăm foarte rău din punctul ăsta de vedere. Am făcut proiecte pentru nişte spaţii verzi, nu s-au aprobat. Am făcut pentru trei poduri, spaţii sanitare, nici alea nu s-au aprobat. Acum avem studiile de fezabilitate pentru apă şi canalizare, aşteptăm să vedem pe direcţii putem merge pentru a obţine banii. Eu mai mult de atât ce să fac? Treaba mi-o fac, dacă nu se apobă toate…”, a declarat Troancă.

Exemplu pozitiv

În această perioadă de criză, când banii la bugetul de stat sunt mai mult decât puţini, fondurile europene sunt o adevărată mană cerească pentru cei care ştiu să folosească. Ba mai crează şi locuri de muncă în această perioadă de criză. Şcoala cu clasele I-VIII “Matei Basarab” din Turnu Roşu va fi modernizată vara aceasta cu peste 2,2 milioane lei, toţi bani europeni. „La această şcoală învaţă în jur de 250 elevi şi mai sunt circa 20 de oameni, profesori şi personal auxiliar, ce muncesc în condiţii indecente. La anul aceşti copii vor putea studia în săli de clase ce vor fi dotate la standarde europene, călduroase şi luminate, într-o şcoală împrejmuită şi reabilitată, adică în siguranţă. De aceste fonduri nerambursabile vor beneficia atât elevii şi profesorii din şcoală, cât şi părinţi şi ceilalţi membrii ai comunităţii locale” a declarat Simion Creţu, director general al Agenţiei de Dezvoltare Rurală Centru.

Renovarea şi devoltarea satelor

Până astăzi, pe Măsura 322 – renovarea şi dezvoltarea satelor, în judeţul Sibiu s-au aprobat în total 10 proiecte în valoare totală de 29.487.730.56 euro. Din cele peste 200 de milioane contractate în total în judeţ, doar în jur de 11 milioane au ajuns în investiţii.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite