Aproape o mie de sancţiuni aplicate şcolilor sibiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a aplicat 956 de sancţiuni celor 125 de şcoli controlate în tot judeţul. În câteva zeci de şcoli inspectorii ITM au aflat că dascălii şi alţi angajaţi lucrează fără aviz psihologic sau aviz medical.

CITEŞTE ŞI:

Procurorii DIICOT l-au reţinut pe fostul directorul adjunct al vămii Sibiu

Directorul adjunct de la Vama Sibiu, reţinut de DIICOT pentru contrabandă

14 arestaţi pentru contrabandă cu parfumuri de 8.000.000 de euro de la Gaultier şi Boss

În ultimele trei luni inspectorii ITM Sibiu au luat la puricat toate şcolile şi liceele din judeţul Sibiu. Au verificat în primul rând sănătatea şi siguranţa dascălilor şi a elevilor, dar şi modul în care sunt respectate relaţiile de muncă în şcoli. Concluziile sunt dezamăgitoare: 25 de unităţi şcolare nu sunt autorizate conform legii, la 39 de şcoli activitatea de prevenire şi protecţie nu este organizată conform legii şi multe şcoli întâmpină probleme majore în ceea ce priveşte registrul de evidenţă al salariaţilor – motiv pentru care s-a şi aplicat o amendă de 2.000 de lei şcolii din Turnu Roşu.

Oameni nepregătiţi

Nu există bani pentru dotări şi pentru elevi, cu atât mai puţin pentru angajaţi. “Am constatat că personalul este necorespunzător pregătit în domeniul resurselor umane. Secretarii şcolilor s-au plans că pe ei nu i-a pregătit nimeni”, a declarat Mihaela Catană, director adjunct. În plus, în 23 de unităţi şcolare s-a constatat că dascălii nu aveau avizul psihologic pentru muncă. “Unii dintre angajaţi nu aveau avizul medical, în acest caz avizul psihologic fiind cel mai frecvent lipsă”, a spus şi Ana Vatamaniuc, inspector de control.

Pericol pentru copii

Deşi nu intră în atribuţiile lor directe, inspectorii ITM spun că au acordat o atenţie specială şi modului în care elevii îşi desfăşoară activităţile la şcoală. Au fost identificate mai multe nereguli în acest sens. “Inspectorii de muncă s-au uitat în cadrul controalelor şi la locurile de joacă, la porţile de pe terenul de fotbal, la terenul de sport…Aceste spaţii de joacă sunt neasigurate, am găsit într-adevăr deficienţe. Ca exemplu vă pot spune că există geam spart la sala de sport şi acoperit cu bandă adezivă. Ori jumătatea de geam oricând poate cădea”, Mihai Măgdoiu, director adjunct al ITM Sibiu.

Inspectoratul arată către primării

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu spune că o să se intereseze să vadă ce se poate face pentru remedierea acestor deficienţe, însă ele ar trebui orientate către primării, pentru că ele au în administraţie şcolile. “O să solicit şi eu această statistic să vedem ce-i de făcut”, a declarat Constantin Gorun, inspectorul şcolar general.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite