Regele Cioabă: „Hoţii trebuie pedepsiţi indiferent că sunt romi, români, fracezi sau italieni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Cioabă condamnă gestul celor 4 romi din Franţa care au furat duminică  3 kilometri de cabluri de electricitate de pe calea ferată, paralizând circulaţia feroviară timp de 17 ore.

CITEŞTE ŞI:

Ţiganii nu vor să audă de tribunalul de la Sibiu al fiului regelului Florin Cioabă

Sibiu: Cioabă contestă amenda, deşi recunoaşte că a parcat ilegal

Sibiu: Regele romilor Cioabă şi împăratul Iulian - cap de listă la facturi restante de 3.000.000 de lei la Apă Canal

Autointitulatul Rege al Romilor cere care cei vinovaţi să fie aspru pedepsiţi.  „Mă declar, aşa cum o fac de fiecare dată, împotriva celor care fac de ruşine, prin astfel de gesturi, etnia romă, dar mai ales întreaga ţară. Nici nu este de mirare că suntem văzuţi cum suntem la nivel mondial, dacă avem asemenea persoane ce comit gesturi necinstite. Eu am cerut romilor mereu să fie conştienţi de faptul că, aşa cum calitatea de cetăţean al Uniunii Europene ne-a conferit o mulţime de drepturi, în acest caz libera circulaţie în ţările europene şi dreptul la muncă, avem şi îndatoriri şi trebuie să ne comportăm cu toţii ca adevăraţi cetăţeni europeni“, afirmă Florin Cioabă.

Legea ţigănească este fermă


Acesta a mai adăugat că în astfel de situaţiI Staborul, sau legea ţigănească, este radicală şi prevede excluderea din înteriorul comunităţii a răufăcătorilor. Cu toate acestea, despre pedeapsa primită de cei 4 nu vrea să o comenteze. „Hoţii trebuie pedepsiţi indiferent că sunt romi, români, fracezi sau italieni, după legile care sunt în vigoare în ţările în care comit faptele. Noi nu putem să ne comportăm, prin Stabor, ca şi când avem o lege paralelă“, adaugă Cioabă.

Poate nu sunt romi din România

Admite faptul că, aşa cum în fiecare pădure există şi uscături, etnia romă are mari probleme şi sunt mulţi cei care comit infracţiuni. Dar nu sunt singurii. „Nu de puţine ori, din dorinţa de a arunca cu noroi în etnia noastră, s-au publicat tot felul de cazuri despre infractori romi ce provin din România, care ulterior s-a descoperit că erau din Kosovo, Bulgaria sau Cehia. Sunt mulţi care se declară ca fiind originari din România pentru că ţările lor de origine se delimitează de ei şi nicium nu îi ajută. Au acte false mulţi. Cine ne poate oferi certitudinea că cei 4 care au furat cabluri din Franţa sunt romi din România“, avertizează autointitulatul rege al romilor.

Şi statul român e vinovat

Florin Cioabă susţine că şi statul român e vinovat că, în loc să sprijine romii, i-a înlăturat. „Eu de ani de zile mă zbat cu autorităţile să ne ajute, nu să ne dea bani, dar să ne pună în contact cu camerele de comerţ, să putem să ne organizăm şi noi în societăţi şi să exportăm produsele pe care căldărarii noştri le produc: mături, coşuri de nuiele, vase de alamă. Nu am reuşit nimic până acum. În plus, am încercat să preluăm modelul Serbiei care a realizat un proiect în care romii sunt singuri care strâng aceste peturi de pe străzi şi le duc la reciclare. Aşa îşi câştigă existenţa. Noi nu vrem bani de la stat, vrem doar să fim sprijiniţi să ne putem vinde produsele pe care le muncim“, spune Cioabă.  Regele spune că dacă ar avea mai mult sprijin din partea autorităţilor, numărul infractorilor romi ar scădea dramatic. „Ei nu pleacă de aici din ţarăde bine ce le este. Iar acolo în consulate nimeni nu îi ajută pentru că sunt bruneţi la faţă. E şi normakl ca autorităţile străine să arunce cu noroi în romi, atâta timp cât inclusiv consulii afirmă tot mai des că romii nu sunt români, că sunt popor distinct, că vin din India şi aşa mai departe“, mai spune Cioabă.
 

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite