Ţiganii nu vor să audă de tribunalul de la Sibiu al fiului regelului Florin Cioabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rromii din Craiova nu au de gând să calce pragul tribunalului privat de la Sibiu pe care-l va deschide Dorin Cioabă, fiul regelui ţiganilor. „Noi avem legi nescrise, pe care doar staborul şi judecătorii noştri, krisinitorii, le pot aplica“, spun ţiganii din Bănie. Ei susţin că mai multă încredere ar avea în „judecata românilor“.

CITIŢI ŞI:

Fiul regelui rromilor, Florin Cioabă, şi-a făcut tribunal privat

Regele rromilor, Florin Cioabă, pierde zeci de mii de dolari din cauza crizei

Placheta din aur pentru Madonna de la regele rromilor Cioabă este aproape gata

Rromii din Craiova sunt intrigaţi de iniţiativa fiului regelui Florin Cioabă, care-şi construieşte un tribunal privat la Sibiu. Potrivit lui Dorin Cioabă (40 de ani), neînţelegerile dintre ţigani vor putea fi rezolvate în sala de judecată de la Sibiu, unde preşedintele, împreună cu 20 de juraţi, vor da sentinţe.

Fiul autointitulatului rege al rromilor, student la Drept şi la Ştiinţe Politice, crede că tribunalul privat ar putea să-şi primească primii clienţi în această iarnă.

Rromii olteni nu sunt de acord şi spun că-şi vor judeca singuri cazurile, după legile şi tradiţia lor, în comunităţile din care fac parte. „Noi nu avem legi scrise! Cum putem merge la un tribunal? Dacă nu vom ajunge la un numitor comun, într-o judecată ţigănească, vom apela la justiţia românilor. Regele Cioabă nu vrea decât mediatizare. Noi nu vom fi de acord cu deciza luată de el", a spus Ion Dumitru.

Regele nimănui

Ţiganii din cartierul craiovean Faţa Luncii susţin că regele Cioabă nu i-a ajutat niciodată cu nimic, dar totuşi are pretenţia să fie recunoscut de toată lumea ca suveranul lor absolut.

„Păi cine a fost de acord să fie el rege? Că noi,  nu! Acum vrea să-i lase puterea fiului său şi-l bagă în faţă. Le-a venit ideea să facă un tribunal privat, însă nimeni nu ne-a întrebat şi pe noi dacă suntem de acord. Tot aici o să ne judecăm, singuri, problemele", a spus Beldian Miclescu (59 de ani).

„Fiul regelui Cioabă şi-a făcut tribunal privat, dar fără să ne întrebe şi pe noi. Noi suntem împărţiţi mai ceva ca în politică, în căldărari, ursari, rudari şi aşa mai departe. Cu siguranţă noi, care suntem majoritari, vom învinge minoritatea căldărarilor lui Cioabă. Aşa că la tribunalul lor nu ştiu cine va merge", a spus şi Vasile Velcu Năzdrăvan, unul dintre liderii rromilor din Craiova.

Reguli proprii

Ţiganii sunt nemulţumiţi şi pentru că nu se bucură de atenţie din partea liderului lor. „După cum vedeţi, aşa-zisul nostru rege face declaraţii doar la televizor. Cu noi nu s-a întâlnit niciodată şi nici nu ne dorim. Noi nu vrem să avem sute de regi pe care nimeni nu-i recunoaşte. Fiecare etnie îşi face singură regulile după care judecă un caz", a încheiat Năzdrăvan.

Dorin Cioabă a declarat că investiţia demarată va fi suportată din buzunarul lui. Tribunalul va fi condus de fiul regelui, care va avea funcţia de preşedinte.

„Ar fi mai simplu ca rromii să vină la Sibiu, să avem un sediu, iar eu să fiu preşedinte. Va fi un Tribunal al Rromilor, dar şi un Avocat al Poporului Rrom, pentru că vom face şi consiliere juridică", a precizat Dorin Cioabă.

"Va fi un Tribunal al Rromilor, dar şi un Avocat al Poporului Rrom, pentru că vom face şi consiliere juridică."
Dorin Cioabă
Preşedintele Tribunalului Rromilor

image

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite