VIDEO Greva de la Electrolux ia amploare. Peste 1000 de sindicaliști Cartel Alfa au protestat în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 700 de membri ai Sindicatului Samus de la fabrica din Satu Mare a concernului „Electrolux” au reprezentat nucleul unuia dintre cele mai mari proteste sindicale desfășurate în Satu Mare după 1989. Profesorii din Federația Educației Naționale dar și membrii sindicatului din fabrica „Mondiala” s-au alăturat  marșului de protest. Peste 1000 de oameni au protestat în fața Palatului Administrativ.

Marșul de protest a demarat din fața fabricii Electrolux cu aproximativ 700 de persoane. În Centrul Nou, pe platoul din Piața 25 Octombrie, în fața Palatului Administrativ, numărul demonstranților a crescut la peste 1000. Peste 100 de profesori sindicalliști din Federația Educației Naționale și un grup de muncitori de la fabrica Mondiala au întregit protestul organziat de Filiala Satu Mare a Confederației Sindicale „Cartel Alfa”, alăturându-se nucleului mde manifestanți, format din membrii sindicatului „Samus” al Electrolux.

„BLOEMER, NU UITA, SINDICATUL NU TE VREA

Directorul fabricii sătmărene a Electrolux, Dietman Bloemer, a fost primul vizat de scandările sindicaliștilor, care l-au huiduit minute în șir. Pe traseul marșului, scandările au devenit însă anti-guvernamentale și anti-prezidențiale.

„Mitingul a fost organizat de Cartel Alfa. Nemulțumirile angajaților din Electrolux coincid însă cu nemulțumirile tuturor muncitorilor din companiile multinaționale. Codul Muncii actual le permite marilor companii să mute presiunea crizei economice pe angajați, în vreme ce la nivel de companie, profiturile rămân neschimbate. Veniturile muncitorilor din Electrolux ar fi diminuate cu până la 35% dacă s-ar accepta varianta propusă de conducerea companiei. (...) Dispariția contractelor colective de muncă va scoate România în stradă. Electrolux este doar începutul” a avertizat vicepreședintele Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle, în cadrul întâlnirii cu prefectul Radu Giurcă.

CITEȘTE ȘI

Grevă generală la Electrolux

Electrolux: Dorim să ajungem la o decizie favorabilă ambelor părți

ANALIZĂ: Sindicaliștii din Electrolux „Nu protestăm cu Opoziția, noi suntem Opoziția!”

Concilierea a eșuat. Sindicaliștii de la Electrolux se pregătesc de grevă

Situație explozivă la Electrolux! 850 de oameni la un pas de grevă

Conducerea Prefecturii a ascultat pasivă și nemulțumirile reprezentanților FEN și a sindicatului „Mondiala”, membri în delegația de șase persoane chemată la dialog de prefect. Ioan Drăgan, liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar a criticat lipsa dialogului social dintre Guvern și reprezentanții învățământului la nivel de Capitală, în vreme ce Maria Bîjan, lidera sindicaliștilor de la Mondiala a acuzat politicile fiscale ale Guvernului față de întreprinderile care lucrează în regim lohn din insdustria textilă. „Industria textilă este unul dintre cei mai importanți contribuabili la buget, însă la noi salariile pornesc de la un nenorocit de 700 de lei” a afirmat liderul sindical.



Rolul de mediere al prefectului Giurcă a fost unul pur decorativ. Acesta a îndemnat sindicaliștii la calm, afirmînd că reforma clasei politice românești, acuzată de problemele sindicaliștilor, poate fi rezolvată dacă românii „vor vota cu capul” la toamnă. Prefectul a insinuat și faptul că sindicatele ar fi fost montate să protesteze de reprezentanții USL, fapt respins de sindicaliști. „Vă spun ceva, marșul de protest a fost ideea sindicaliștilor și nu a conducerii sindicatului. Suntem mai uniți ca niciodată” a afirmat vicepreședintele Cartel Alfa, Vasile Dârle.

Pancartă în engleză pentru șefii concernului

Protestul din Piața 25 Octombrie s-a spart înainte ca membrii delegației din Prefectură să iasă de la discuții și să le transmită protestatarilor rezultatul discuțiilor. Mîine, la ora 15, din fața fabricii Electrolux va porni un nou marș de protest, la care au fost invitați să participe și organizațiile sindicale din Satu Mare ale CSDR.



CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

image

Printre zecile de pancarte, în care muncitorii fabricii Electrolux criticau conducera fabricii, a guvernului și pe președintele Băsescu, s-a aflat și una înscrisă în limba engleză, adresată conducerii concernului: „Puneți managerul pe salariu minim și veți vedea cât de rapid se schimbă lucrurile”

Urmăriți protestele pe satu-mare@adevarul.ro

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite