UPDATE Grevă generală la Electrolux Satu Mare. Sindicaliștii „Cartel Alfa” ies de joi în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 850 de angajați ai fabricii deținută în Satu Mare de concernul Electrolux au declanșat la ora 7 greva generală. Reprezentanții Sindicatului Samus nu au ajuns la un acord comun cu patronatul. 

UPDATE. ORA 15.00

Primăria Satu Mare a aprobat, în urma discuțiilor purtate cu liderii sătmăreni ai Confederației Sindicale „Cartel Alfa”, organizarea unor proteste de stradă. Acestea se vor desfășura joi, vineri, luni și marți, de la ora 15.  Mai multe organizații sindicale dintre cele 29 pe care confederația le are afiliate în județ sunt așteptate să se alăture nucleului protestatarilor, care va fi format din membrii Sindicatului „Samus” al fabricii Electrolux.
Sorin Faur, peședintele Filialei Satu Mare a „Cartel Alfa” estimează că vor ieși în stradă aproximativ 1000 de sindicaliști.

Protestatarii vor demonstra, înceăpînd de joi, printr-un marș, pe traseul Calea Traian -  b-dul Brătianu - Piața Libertății - Piața 25 Octombrie. O parte dintre sindicaliști se vor alătura protestelor doar în jurul orei 15.30, în fața Palatului Administrativ.

Azi, la ora 14.30, muncitorii din schimbul întâi au ieșit calmi din fabrică, iar scandările împotriva conducerii fabricii au lipsit aproape cu desăvârșire. Muncitorii au purtat discuții cu liderii sindicali în curtea fabricii, după care s-au îndreptat spre casă. „Așteptăm protestul de joi, vom spune atunci ce avem de spus” a declarat un muncitor la ieșirea din schimb.   

UPDATE. Ora 10.00 

Primăria Satu Mare a refuzat prin fax solicitarea de organizare a unui marș de protest, depusă de Filiala Satu Mare a Confederației Sindicale ”Cartel Alfa”. La miting urmau să participe membrii Sindicatului „Samus” din Electrolux și, în semn de solidaritate cu greviștii, mai multe organizații sindicale din sectorul public și privat afiliate la „Cartel Alfa”. Confederația Sindicală „Cartel Alfa” are 9500 de membri în județ, dintre care 4500 sunt profesorii din Federația Educației Naționale. 

Refuzul autorizării protestului public a fost transmis la Cartel Alfa ieri. „Primăria Satu Mare a refuzat autorizarea acțiunii motivînd prin faptul că nu pot opri circulația pe traseul cerut la ore de vârf. Noi nu renunțăm” a declarat pentru Adevărul secretarul Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle. Sindicaliștii solicitaseră organizarea de marșuri de protest în perioada 24 ianuarie – 6 februarie, între orele 15 și 17, pe traseul  Calea Traian (fabrica Electrolux – n.r.) -  Piața Libertății  - Piața 25 Octombrie, unde se află Consiliul Județean, Instituția Prefectului și Primăria Municipiului. Sindicatele din Cartel Alfa vor să protesteze împotriva actualei guvernări, a Codului Muncii şi a Legii Dialogului Social, „inexistent atât la nivel naţional cât şi la nivel local”.

Citește și „ANALIZĂ Greva de la Electrolux în contextul manifestațiilor anti-pezidențiale: „Nu protestăm cu Opoziția, noi suntem Opoziția!”

Marți, 17 februarie, în urmă cu exact o săptămână, Primăria Satu Mare a aprobat organizarea unui marș de protest al Partidului Poporului pe același traseu cu cel solicitat de sindicaliști. PP a protestat de la ora 17. 

Reprezentanții Cartel Alfa se întîlnesc la ora 11 cu membrii Comisiei de avizare din Primăria Satu Mare pentru a redesena traseul marșului de protest, astfel încît acesta să primească aviz favorabil din partea municipalității.  „Am cerut ieri prin email să adune comisia de avizare, ne-au chemat azi la 11 să căutăm un nou traseu. O sa vedem motivele refuzului si cum se poate rezolva” a afirmat liderul sătmărean al Cartel Alfa, Sorin Faur, președintele organizației sindicale din Electrolux.

Ora 8.00

Liderul Sindicatului „Samus” Sorin Faur a declarat pentru Adevărul că salariații din schimbul întîi s-au prezentat la fabrică reprectînd programul normal de lucru, însă în fabrică nu se lucrează. „Salariații sunt în întreprindere, în perimetrul de lucru. Ne-am adunat dimineața la ora 7 într-o sală din incinta fabricii, sindicatul are două runde de comunicare cu oamenii în fiecare zi, dimineața și la prânz, și discutăm zilnic oportunitatea menținerii conflictului de muncă” afirmă Sorin Faur.   

Potrivit afirmațiilor sale, sindicatul nu va ceda în fața patronatului până când reprezentanții companiei nu vor accepta revendicările oamenilor. Sindicaliștii solicită două creșteri salariale a câte 100 de lei pentru fiecare angajat în 2012, aplicabile de la 1 ianuarie și 1 septembrie, precum și menținerea beneficiilor stipulate în contractul colectiv de muncă expirat la 1 ianuarie.
Negocierile dintre sindicat și reprezentanții patronatului au demarat în 15 noiembrie 2011, însă cele două părți nu au ajuns la un acord comun. Conflictul de muncă a fost declanșat în 6 ianuarie.

Reprezentanții companiei nu au formulat azi o poziție oficială. În ultimul comunicat remis presei, duminică, de conducerea Electrolux, compania a subliniat faptul că „toate ofertele transmise către sindicat se bazează pe noul Cod al Muncii”, cod acuzat de sindicaliști ca unul ce legiferează sclavagismul. „Atât acţiunile întreprinse de companie, cât şi propunerile înaintate sindicatului sunt legale şi respectă legislaţia din România. Mai mult decât atât, Electrolux doreşte să ajungă la o decizie favorabilă ambelor părţi, care să ţină cont atât de cererile angajaţilor, cât şi de noul Cod al Muncii – pe care Electrolux este obligat să-l pună în aplicare începând cu 2012” se arată în comunicatul Electrolux. 

Fabrica din Satu are a concernului are 850 de angajați, dintre care 830 sunt membri de sindicat. Sindicatul „Samus” este cea mai mare organizație sindicală din mediul privat din județul Satu Mare.

Urmăriți evoluția protestului pe satu-mare.adevarul.ro

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite