ANALIZĂ Greva de la Electrolux în contextul manifestațiilor anti-pezidențiale: „Nu protestăm cu Opoziția, noi suntem Opoziția!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai importantă manifestație publică de după 1989 din Satu Mare, marșul de protest organizat joi, 19 ianuarie, de USL, s-a desfășurat fără sindicaliștii din Electrolux, aflați de azi în grevă generală și fără pancarte ale organizațiilor și confederațiilor sindicale. 

Sorin Faur, președintele Filialei Satu Mare a „Cartel Alfa” și liderul Sindicatului „Samus” din Electrolux Satu Mare a explicat pentru „Adevărul” motivele care au stat la baza absenței Sindicatului „Samus” dn Electrolux și a rețelei sindicale „Cartel Alfa” de la manifestațiile anti-prezidențiale din Satu Mare. „Problemele noastre coincid oarecum cu cele ale manifestanților, întrucât <<Codul Sclavagist al Muncii>> este adoptat în actuala legislatură, contestată în Piața Universității. Vă mărturisesc că nu am fost contactați de reprezentanții Opoziției și  nu am purtat discuții cu membrii de sindicat în acest sens, însă la Electrolux, încercăm să reluăm dialogul cu patronatul, iar în caz de protest, Sindicatul „Samus” va protesta alături de Cartel Alfa și nu de partidele de opoziție. Noi suntem Opoziția” a declarat Sorin Faur. 

Dan Burulea, președintele Filialei Satu Mare a CNSLR Frăția a confirmat și el reținerile sindicaliștilor din organizațiile proprii în a se alătura manifestațiilor de stradă în Satu Mare. „USL-ul ar vrea săne vadă pe stradă. Ei nu au probleme cu sindicatele, ei au probleme cu Dan Burulea. Am avut poziții divergente față de edilii locali și județeni în anumite probleme, iar intervențiile mele nu mi-au atras simpatii” a declarat liderul sindical.  Acesta a exclus ieșirea sindicalișilor în stradă la proteste organizate politic. „Dacă ne-am alătura  protestelor USL, ar însemna să spunem că de vină pentru situația din țară este doar PDL, ceea ce este neadevărat. Toți au partea lor de vină” a afirmat Burulea.  

Ioan Secan, președintele local al Confererației Sindicatelor Democratice din România (CSDR) a comentat acid situația de la Electrolux și ambițiile politice, care susțin un Cod al muncii „indecent și grosolan”:  „Când am protestat noi împotriva Codului Muncii, Cartel Alfa nu ne-a sprijinit, însă asta nu înseamnă că nu le stăm alături. Situația de la Electrolux e una dificilă. Conducerea apelează la Codul Muncii, care nu mai obligă la existenta unui contract colectiv de muncă. Patronii vor să-l anuleze. E ridicol, iar protestul este înemeiat și necesar” a apreciat liderul CSDR.

Confederațiile sindicale Cartel Alfa, CSDR și CNSLR Frăția au împreună aproximativ 20.000 de membri în județul Satu Mare.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite