Sportivii orădeni au pus România pe harta mondială a kyokushinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sporivii orădeni domină competiţiile internaţionale de karate
Sporivii orădeni domină competiţiile internaţionale de karate

Oraşul a devenit important pentru acest sport, în 2009, prin performanţele sportivilor Viviana Chirilă şi Marius Ilaş. Federaţia Română de Karate Kyokushin este condusă de orădeanca Anca Wallmen (3 dan), multiplă campioană europeană.

CITEȘTE ȘI

 George Paul are primul titlu de campion european la karate kyokushin


Marius Ilaş, sportivul anului în Bihor pentru rezultatele din 2009

Sportivii români au câștigat patru din cele șase categorii de la Internaționalele Croației (GALERIE FOTO)


 PORTRET / Robert Cosma premiat pentru rezultatele bune obținute în 2009

VIDEO Sportivii români au dominat Romanian Open (GALERIE FOTO)

Koen Scharrenberg, jurnalistul de la cârma Organizaţiei Europene de Kyokushin

După ultima competiţie internaţională de karate kyokushin de anul trecut, dedicată seniorilor, din Croaţia, antrenorul lotului naţional, Harris Wallmen, declara că „a început dictatura românească la nivel internaţional în Kyokushin Karate”.

Acest lucru este dovedit de rezultatele de anul trecut ale Federaţiei Române de Karate Kyokushin – cu sediul în Oradea. Lista performanţelor sportivilor orădeni a fost deschisă în 2009 cu ocazia Hungarian Open, desfăşurat la Nyiregyhaza. Luptătorul CS Gym Oradea, Marius Ilaş, a luat locul I la kumite, categoria -80 de kg, seniori. Luptătorul a impresionat publicul, dar şi arbitrii, care au decis că merită premiul pentru „cel mai tehnic luptător al competiţiei”.



Acelaşi sportiv a luat şi premiul special acordat de shihan Meszaros Attila, vicepreşedintele World Karate Organization. Tot la kumite, Viviana Chirilă a luat locul II la categoria +65kg, senioare, iar la kata Raluca Fălăuş a luat locul III, după o absenţă competiţională îndelungată. „A fost pentru prima dată când publicul maghiar a huiduit o decizie favorabilă unui sportiv maghiar, luată în detrimentul unui sportiv român”, a spus Harris Wallmen, antrenorul sportivilor orădeni.

Campion european


A urmat Campionatul European de la Kiev. „Chiar dacă am reuşit doar două medalii, prin Viviana Chirilă, locul trei la categoria grea senioare şi Marius Ilaş, locul întâi la -80 kg seniori, evoluţia tuturor sportivilor a fost de excepţie. Rezultatul lui Marius aducea o dublă bucurie, deoarece însemna calificarea la Cupa mondială din Sankt Petersburg alături de Viviana Chirilă, calificată anul anterior în urma câştigării titlului european la categoria grea”, a declarat antrenorul lotului naţional de karate kyokushin. La aceeaşi competiţie, sportiva CS Felix Sânmartin, Anca Dărăban, a luat bronzul la kumite, junioare.

Vicecampioni mondiali


În iunie 2009, luptătorii orădeni Viviana Chirilă şi Marius Ilaş au devenit vicecampioni mondiali la Cupa Mondială desfăşurată la Sankt Petersburg. Este cea mai bună performanţă înregistrată până acum de Federaţia Română de Karate Kyokushin, care a participat pentru a doua oară la Cupa Mondială. „Performanţa Vivianei şi a lui Marius a fost excepţională. Ambii au disputat lupte incredibile. Ei au aşezat România pe harta Kyokushinului mondial. Victoriile Vivianei împotriva a două japoneze şi a lui Marius împotriva campionului Japoniei reprezintă însă pentru mine cea mai mare satisfacţie”, a declarat antrenorul Harris Wallmen. 

O orădeancă la cârma FRKK

Federaţia românească de Kyokushin este condusă de orădeanca Anca Wallmen, (3 Dan). Anca practică kyokushin de la 14 ani şi este singura femeia cu centură 3 dan din România.
Cel mai valoros rezultat, consideră Anca, a fost cel din 2004, când, la Europenele din Bulgaria, a luat premiul întâi atât la proba de kata, cât şi la cea de kumite.



„Doar organizaţiile puternice pot produce luptători puternici, precum Marius Ilaş şi Viviana Chirilă. Aveţi o organizaţie foarte bună, se vede asta din calitatea sportivilor, a antrenamentelor.
Orădeanca Anca Wallmen este o sportivă foarte bună, este singura sportivă din istorie care a câştigat la europene şi la kata şi la kumite. Şi ea, şi Harris Wallmen sunt oameni inteligenţi, care au mult respect pentru cei din jur. În organizaţie este democraţie, însă şi disciplină în acelaşi timp”, a spus despre FRKK shihan Koen Scharrenberg, preşedintele Organizaţiei Europene de Karate Kyokushin.

image
image

Karateka bulgari învaţă kata la Oradea

Dă CLIKC aici pentru o FOTOGALERIE de la antrenamente

Recunoscută la nivel internaţional pentru modul în care face kata, multipla campioană europeană Anca Wallmen îi antrenează în aceste zile la kata pe sportivii bulgari.



„O ştim pe sensei Anca de mulţi ani şi am decis să venim să învăţăm kata de la ea. Este foarte faimoasă pentru modul în care face kata şi are o bogată experienţă în competiţii”, a declarat senpai Stoian Obretenov, preşedintele Clubului Sportiv Kyokushin Shumen. El se pregăteşte să participle la competiţii, în schimb sempai Daniel Dimitrov a venit în România să înveţe kata pentru a putea preda mai departe elevilor lui.

„Pe această cale dorim să invităm federaţia la o competiţie pentru începători, care va avea loc în aprilie şi să lansăm o invitaţie pentru sensei Anca şi sensei Harris să vină să participe la antrenamentele noastre. Am urmărit un antrenament de kumite ieri seară şi am fost impresionaţi de puterea şi spiritul tehnicilor”, a conchis sportivul bulgar.

Anca Wallmen le-a arătat mişcări specifice de kyokushin sportivilor veniţi din Bulgaria special pentru aceste lecţii
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite