Mai-marii Iaşiului, certaţi cu legea. Cine a intrat anul trecut în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful medicinei din ţară, Vasile Astărăstoae, deputatul Anghel Stanciu şi senatorul Mihai Lazăr au ajuns în atenţia ANI după ce fie au cumulat prea multe funcţii fie şi-au angajat rudele la cbinetele unde lucrează.

Cel mai mediatizat caz al anului este cu siguranţă cel al lui Vasile Astărăstoae. Acuzat de incompatibilitate de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate pentru că ocupă simultan şase funcţii publice de conducere, Vasile Astărăstoae a încasat sume „frumuşele" de la instituţiile unde lucrează. Lunar obţine un venit cât salariul a 24 de persoane cu salariul mediu pe economie.

Şef peste trei instituţii şi profesor la două universităţi ieşene, Vasile Astărăstoae a încasat în fiecare lună a anului 2010 câte 31.524 de lei. Bani primeşte din şase locuri, la care se adaugă şi bani europeni de la proiecte de cercetare. Aşa se face că Vasile Astărăstoae a băgat în buzunar 94.663 de lei de la Institutul de Medicină Legală Iaşi unde este director, alţi 130.450 de lei i-au venit de la UMF pe care o conduce şi la care este profesor, 6.800 de lei a primit de la Facultatea de Drept de la Universitatea „Cuza" unde este profesor, 5.649 de lei a luat de la Colegiul Medicilor Iaşi, 6.165 de lei i-au venit de la Comisia superioară de Medicină Legală şi Expertize, iar 36.908 lei a luat de la Colegiul Medicilor din România. La toate acestea se adaugă 33.346 de lei pe care i-a încasat de la proiecte de cercetare şi drepturi de autor.

ANI a decis: rectorul Vasile Astărăstoae este incompatibil UPDATE

Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Integritate au constatat că profesorul Astărăstoae se află în stare de incompatibilitate, întrucât este în acelaşi timp rector al UMF Iaşi, dar deţine şi funcţii publice de conducere: director la Institutul de Medicină Legală Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici", încălcând astfel prevederile Legii Educaţiei Naţionale şi Legii privind reforma în domeniul sănătăţii.

Conflict de interese în cazul lui Anghel Stanciu

Deputatul Anghel Stanciu, cercetat de ANI pentru conflict de interese UPDATE

Chiar în penultima zi a anului trecut inspectorii ANI i-au făcut o „surpriză" şi deputatului ieşean Anghel Stanciu, acesta fiind acuzat de conflict de interese, deoarece şi-ar fi angajat unul dintre băieţi la cabinetul de parlamentar. „Stanciu Anghel, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractele individuale de muncă privind angajarea lui STANCIU ANGHEL CĂTĂLIN și STANCIU ELEONORA MARIA, fiul și nora acestuia, în perioada 15.12.2008 - în prezent, în funcțiile de referenți în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripția electorală nr. 24 Iași, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei", se arată în comunicatul remis de ANI.

Astfel, sumele obţinute de cei doi în perioada în care au lucrat la biroul parlamentarului se ridică la 53.868 de lei, aproximativ 12.527 de euro.

Cei de la ANI au dispus deja sesizarea parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire de către Stanciu a infracţiunii de conflict de interese. De asemenea, au fost iniţiate şi demersuri pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale.

Şi-a angajat fiul la biroul de parlamentar

Senator din Iaşi în vizorul ANI după ce şi-ar fi angajat fiul la propriul birou parlamentar

Cel de-al treilea ieşean care a intrat în colimatorul Agenţiei este senatorul PSD Sorin Lazăr. Potrivit inspectorilor ANI, senatorul ar fi în conflict de interese, după ce acesta şi-a angajat fiul în cadrul biroului său parlamentar din Iaşi. Inspectorii ANI afirmă, într-un comunicat, că senatorul Sorin Lazăr a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului sau, Mihai Eduard Lazăr, în perioada 1.09.2010 - 01.10.2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Beneficiul patrimonial obţinut de către fiul senatorului PSD a fost de 6.434 lei.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite