Senator din Iaşi în vizorul ANI după ce şi-ar fi angajat fiul la propriul birou parlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Lazăr, senator PSD
Sorin Lazăr, senator PSD

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării senatorului PSD Sorin Constantin Lazăr. Potrivit inspectorilor ANI, senatorul ar fi în conflict de interese, după ce acesta şi-a angajat fiul în cadrul biroului său parlamentar din Iaşi.

Inspectorii ANI afirmă, într-un comunicat, că senatorul Sorin Lazăr a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului sau, Mihai Eduard Lazăr, în perioada 1.09.2010 - 01.10.2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Beneficiul patrimonial obţinut de către fiul senatorului PSD a fost de 6.434 lei.

Pe lângă sesizarea Parchetului, ANI a iniţiat demersuri în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Potrivit ANI, cazul în care o persoană este în conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinara şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

Sorin Lazăr a fost informat cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, iar acesta s-a prezentat la sediul Agenţiei, luând la cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare, însă a refuzat să depună un punct de vedere.

Este pentru prima dată când ANI se sesizează în cazul unui senator. Anterior, inspectorii de integritate au mai sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la 13 deputaţi care şi-au angajat rudele apropiate în birourile parlamentare.

Beneficiul obţinut de rudele celor 13 deputaţi, în urma angajării prin nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese, este de 495.549 lei (aproximativ 117.000 euro).

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite