Scandal în justiţie. O judecătoare din Iaşi a fost suspendată din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Camelia Acrâşmăriţei
Judecătoarea Camelia Acrâşmăriţei

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, pe 30 martie, suspendarea din funcţie a judecătoarei Camelia Acrâşmăriţei. Magistratul din cadrul Judecătoriei Iaşi este cercetat de Parchetul General pentru că a judecat dosarul omului de afaceri Ioan Zapodeanu, deşi încheiase cu acesta un contract de vânzare-cumpărare. Acrâşmăriţei este suspectată de conflict de interese.

Un nou scandal zguduie justiţia ieşeană. Camelia Acrâşmăriţei, magistrat în cadrul Judecătoriei Iaşi, a fost suspendată din funcţie. Decizia a fost luată, pe 30 martie, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, începând cu data de 29.03.2012, suspendarea din funcţie a doamnei Acrâşmăriţei Camelia Alexandrina, judecător la Judecătoria Iaşi, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa", se menţionează pe site-ul CSM.

Judecătoarea este anchetată de Parchetul General pentru conflict de interese. Camelia Acrâşmăriţei este cercetată pentru că a judecat un dosar al omului de afaceri Ioan Zapodeanu, deşi încheiase o tranzacţie cu acesta.

Judecătoare date în judecată şi acuzate că sunt rău-platnice. Vezi ce sume li se impută!

Potrivit anchetatorilor, magistratul a încheiat, pe 26 iulie 2007, un contract de vânzare-cumpărare de drept succesoral cu latifundiarul Ioan Zapodeanu. Afacerea viza un teren de 50 de hectare, în comuna Slătioara, judeţul Olt.  Preţul vânzării, ar fi fost de 210.000 de euro. Ulterior, Camelia Acrâşmăriţei  i-a dat câştig de cauză lui Ioan Zapodeanu într-un dosar civil în care acesta era pârât.

Anchetatorii susţin că în cadrul procesului în care omul de afaceri era pârât, judecătoarea a respins în două rânduri cererile acestuia de a se efectua o contraexpertiză în cauză. Însă după încheierea contractului de vânzare-cumpărare de drepturi succesorale, în prima încheiere de şedinţă pronunţată pe 4 septembrie 2007, judecătoarea a încuviinţat efectuarea unei noi expertize.

Iaşi: Judecătoarea cercetată de DNA a cheamat ANI la bară

Cazul a intrat iniţial în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate au precizat că încheierea unui contract de vânzare-cumpărare de drept succesoral cu Ioan Zapodeanu, în timp ce acesta era pârât într-un dosar instrumentat de Camelia Acrâşmăriţei, a dat naştere unui interes personal care a generat o stare de incompatibilitate şi un conflict de interese. ANI a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul judecătoarei pentru abuz în serviciu, fals în declaraţii, conflict de interese şi luare de mită.  Însă procurorii anticorupţie au dispus scoaterea de sub urmărire penală a magistratului ieşean pentru luare de mită şi neînceperea urmăririi penale pentru abuz în serviciu.

Iaşi: Judecător dat în primire de ANI la procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii (UPDATE)

Iaşi: Judecătoarea pârâtă de ANI la procurorii anticorupţie va contesta raportul de evaluare

Dosarul a fost preluat de Parchetul General care a continuat cercetările pentru conflict de interese şi fals în declaraţii. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, la începutul săptămânii, Cameliei Acrâşmăriţei i-a fost prezentat materialul de urmărire penală. 

Iaşi: Avocaţii agasaţi de o judecătoare ca să-i împrumute bani (Interceptări)

Un alt  magistrat din cadrul Judecătoriei Iaşi a fost suspendat. Angela Ungureanu a fost acuzată de DNA că a împrumutat bani de la opt avocaţi. Pe 1 martie 2012, Curtea de Apel Bacău a condamnat-o pe Ungureanu la un an de închisoare cu suspendare pentru a primire de foloase necuvenite şi depunerea de declaraţii de avere care nu  corespund adevărului. Sentinţa nu este definitivă.

FOTO Fostul procuror Ioan Ciofu, condamnat la închisoare UPDATE

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite