Sală de operaţii a gravidelor, blocată cu aparatură veche FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistenta Luminiţa Buzea prezintă aparatul de anestezie vechi de 15 ani
Asistenta Luminiţa Buzea prezintă aparatul de anestezie vechi de 15 ani

Una din cele trei săli ale Maternităţii „Elena Doamna" din Iaşi are lacătul pe uşă de aproape doi ani din cauză că aparatura de anestezie cu care era dotată fie s-a defectat, fie este depăşită şi nu mai poate fi folosită.

Cu toate că anual la Maternitatea „Elena Doamna" din Iaşi nasc peste 1.200 de mămici, una din cele trei săli de operaţie a devenit depozit pentru aparatura veche din spital.

Se găseşte aici un aparat de anesteziat, vechi de peste 15 ani, care nu mai poate fi folosit pentru că nici măcar nu se mai fabrică piese pentru el, iar firma producătoare a recomandat să se renunţe la echipament.

Iaşi: „Măcelăria“ de la Spitalul de Urgenţe FOTO

Iaşi: Porţi deschise pentru hoţi la maternitate

Este un aparat de anestezie vechi de vreo 15 ani, este ieşit din uz, nu se mai face aşa ceva de foarte mult timp. Nici măcare service la el nu se mai face, producătorul a recomandat ca acest aparat să fie scos din uz din toate spitalele în care a ajuns. Îl ţinem aici pentru că este un spaţiu unde deocamdată nu se face nimic, dacă l-am scoate pe hol ne-am împiedica de el, dacă îl ducem într-o magazie ne împiedicăm de el", spune doctorul Mihaela Matei, şef Departament ATI la Maternitatea „Elena Doamna" din Iaşi.

Cea mai performantă sală de operaţie din spital, blocată în sala nefuncţională

Tot aici se găsesc şi două aparate de chirurgie laparoscopică din 1998, care funcţionează, dar care nu pot fi folosite din cauză că sala de operaţie este închisă.

Cea mai performantă masă de operaţie din maternitate stă nefolosită

„Aici este prima linie de histeroscopie şi laparoscopie primită în 1998 printr-un program al Ministerului Sănătăţii. Endoscopia ne permite să vizualizăm interiorul cavităţii uterine şi să vedem dacă ne confruntăm cu un cancer. Laparoscopia ne ajută la vizualizarea unei sarcini extrauterine, a unui fibrom, a unui chist de ovar. Recuperarea pacientelor în cazul acesta este mult mai rapidă şi în două zile poate să plece acasă, spre deosebire de o intervenţie care în mod obişnuit le-ar ţine la pat 7 zile. Aparatele funcţionează, dar pentru că nu mai avem aparatura de anestezie aici nu le mai folosim", spune doctorul Răzvan Socolov, purtătorul de cuvânt al Maternităţii „Elena Doamna" din Iaşi.

Iaşi: Gravidele de la Maternitatea „Elena Doamna“ nasc printre gândaci (VIDEO)

Iaşi: Aparatul de sterilizare de la Maternitatea „Elena Doamna“ care a zăcut doi ani în curte va fi dat în funcţiune

Iaşi: Condiţii ca în Evul Mediu la Maternitatea „Elena Doamna“

Pe lângă aparatura veche, în sala de operaţie închisă zace şi cea mai performantă masă de operaţie din toată maternitatea, în valoare de aproximativ 35.000 de euro. Aceasta stă nefolosită din acelaşi motiv: sala de operaţie nu poate fi utilizată din cauza lipsei de aparatură de anestezie, deşi nevoie este stringentă, anual născând aici peste 1.200 de femei.

Cadrele sanitare se plâng şi de volumul mare de muncă pe care îl fac din cauza deficitului de personal.

 „Avem şi vechea problemă de personal, o foarte mare lipsă de personal medical. O asistentă nu poate face muncă a şapte asistente, oricât de mult s-ar strădui", spune Luminiţa Buzea, asistentă şef.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite