„Regele mall-urilor“ şi senatorul ieşean Varujan Vosganian, în stenogramele Wikileaks (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rapoarte secrete realizate de Ambasada Statelor Unite ale Americii în 2007 şi 2008 analizează şi activitatea celor doi ieşeni.

Ora 18.10: Pe site-ul personal, senatorul Varujan Vosganian răspunde dezvăluirilor din rapoartele secrete ale Ambasadei SUA. „Dacă aş fi fost o voce atât de puternică în privinţa asta, cum de nimeni nu a auzit-o în timpul mandatului meu şi nici după aceea şi singurul care a auzit a fost un funcţionar (sau student în practică, mă rog) al Ambasadei SUA?

În al doilea rând, ce e rău să vrei să îmbunătăţeşti relaţiile economice (căci numai despre ele putea fi vorba, dat fiind că eu eram ministru al economiei) cu un stat cu care deficitul comercial e de câteva miliarde de euro? Eu am lansat conceptul de diplomaţie economică, în care am propus dezvoltarea relaţiilor comerciale pentru reducerea deficitului comercial şi recâştigarea unor pieţe, ceea ce însemna şi Rusia, şi China, şi India, şi Orientul. Din păcate, nu am fost decât trei luni ministrul comerţului exterior (decembrie 2006 – martie 2007), iar conceptul nu a fost promovat“, spune acesta.

Documentul care-l priveşte pe Iulian Dascălu este semnat de Mark Taplin, adjunct al ambasadorului SUA din acea perioadă, şi a fost făcut public în cadrul unei stenograme Wikileaks intitulată „Banii şi politica: cine deţine cu adevărat România?".

În textul acesteia sunt menţionaţi ca apropiaţi ai lui Dascălu primarul Gheorghe Nichita şi deputatul Relu Fenechiu. „În timp ce zeci de baroni locali au apărut după 1989, un mic grup de persoane foarte influente continuă să exercite o influenţă semnificativă în politica din România. Mulţi păstrează legături obscure cu fosta Securitate din România sau cu persoane din serviciile de informaţii", se arată într-o telegramă clasificată drept confidenţială, din 2007.

Iulian Dascălu, clasat de Ambasada SUA ca al treilea cel mai influent baron local din România

Activitatea miliardarului ieşean a fost analizată în detaliu de reprezentanţii SUA: „ Cunoscut ca «Regele mall-urilor», Iulian Dascălu este un om de afaceri din Iaşi relativ tânăr (37 de ani) şi bogat. Provenit dintr-o familie săracă, Dascălu a reuşit să transforme Iulius Group SRL într-o companie naţională care a ridicat o serie de mall-uri în Moldova şi Transilvania.

Prin companiile sale, Dascălu are de asemenea legături cu justiţia, cu SRI-ul şi cu Securitatea, foşti oficiali de rang înalt din toate acestea lucrând acum ca directori sau având legături cu compania sa. Averea sa netă este estimată la aproximativ 120 de milioane de dolari".

Miliardarii Iaşiului

Contactat telefonic, acesta nu a dorit să comenteze conţinutul rapoartelor. „Aveţi numerele de la PR, dacă e ceva, nu ezitaţi să ne contactaţi în acest mod", a spus Dascălu.

Senatorul Varujan Vosganian ar fi susţinut apropierea de Rusia

Un alt ieşean care a intrat în atenţia oficialilor SUA este senatorul PNL de Iaşi, Varujan Vosganian. Conform HotNews, care citează telegrama confidenţială, acesta este caracterizat ca susţinător al unor relaţii mai strânse cu Moscova.

„Vosganian a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia", se arată într-o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti trimisă în 2008. Subiectul acesteia este „România rămâne de poziţii în problema securităţii energetic, dar se teme de izolare".

Parlamentari de Iaşi, campioni la chiulit


Raportul oficialilor americani explică situaţia din ţară în domeniul aprovizionării cu energie. „În timp ce elita politică a României rămâne ataşata diversificării surselor de aprovizionare văzută drept cea mai bună metodă de sporire a securităţii energetice, o minoritate semnificativă a fost vocală în apelurile sale pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci în acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL şi membru al minorităţii armene", se arată în telegramă.

Drept exemplu este dată o conferinţă susţinută de senator în 2008. „Vosganian a încercat să respingă criticile privind creşterea preţurilor interne prin compararea preţului de import al României (370 de dolari / mia de metri cubi) cu preţul plătit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari / mia de metri cubi). El a fost de asemenea un critic constant al poziţiei tot mai asertive a preşedintelui Băsescu faţă de Rusia, criticându-l adesea pe preşedinte pentru ca sta in calea unor relatii mai bune cu Moscova", se mai arată în telegramă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite