Iulian Dascălu, clasat de Ambasada SUA ca al treilea cel mai influent baron local din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport secret realizat de Ambasada SUA în 2007 arată că omul de afaceri ieşeni este unul dintre cei mai influenţi baroni locali din România. Documentul este semnat de Mark Taplin, adjunct al ambasadorului SUA din acea perioadă, şi a fost făcut public în cadrul unei stenograme Wikileaks intitulată „Banii şi politica: cine deţine cu adevărat România?“. În text sunt menţionaţi ca apropiaţi ai lui Dascălu primarul Gheorghe

Miliardarii Iaşiului

Iulian Dascălu este devansat în raportul Ambasadei SUA desconspirat de Wikileaks de Attila Verestoy şi de fraţii Viorel şi Ioan Micula.

„În timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. (...) Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin", se arată într-o telegrama clasificată drept confidenţială, din 2007.

Iaşi: Omul de afaceri Iulian Dascălu va fi adus cu mandat la Curtea de Apel Cluj

Redăm, în continuare, integral, clasificarea făcută lui Iulian Dascălu. „Iulian Dascalu: Cunoscut ca «Regele Mallurilor», Iulian Dascalu este un om de afaceri din Iasi relativ tanar (37 de ani) si bogat. Provenit dintr-o familie saraca, Dascalu a reusit sa transforme Iulius Group SRL intr-o companie nationala care a ridicat o serie de malluri in Moldova si Transilvania. In iulie 2007, nunta lui Dascalu in Italia s-a evidentiat cu o lista de invitati pe care se aflau toate figurile influente din Iasi, inclusiv controversatul lider PNL Relu Fenechiu (Nota: Vezi Intellipedia Biographies pentru mai multe informatii despre Fenechiu. Sfarsitul Notei).

Iaşi: Fenechiu l-a ajutat la greu pe Iulian Dascălu

Proiectul Palas, cel mai controversat al lui Dascalu, prevede un complex rezidential in inima Iasiului, pe un teren acordat de primarul PSD Gheorghe Nechita lui Dascalu, fara o licitatie. Atat Nechita, cat si seful PNL Iasi Fenechiu si-au exprimat public suportul pentru acest proiect, determinand mass-media sa relateze despre o coalitie secreta PNL-PSD in spatele proiectului. Prin companiile sale, Dascalu are de asemenea legaturi cu justitia, cu SRI-ul si cu Securitatea, fosti oficiali de rang inalt din toate acestea lucrand acum ca directori sau avand legaturi cu compania sa. Averea sa neta este estimata la aproximativ 120 milioane de dolari".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite