Miliardarii Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Dascălu, „regele mall-urilor“ are o avere de 120 de milioane de euro şi ocupă locul 46 în Topul „Forbes 500 Miliardari“. Încă trei ieşeni sunt prezenţi în acelaşi top: Ioan Zapodeanu, cu o avere de 70 de milioane de euro, dar şi soţii Tereza şi Ioan Prisecaru, cu o avere de 35-40 de milioane de euro. Catalogul „Forbes 500 Miliardari“, ediţia 2010, a fost lansat oficial astăzi, iar de mâine va putea fi cumpărat

Iulian Dascălu
vârsta: 41 ani
avere: 120 milioane de euro
domenii de activitate: imobiliare, centre comerciale

Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Mall, se bate şi în acest an cu greii mall-urilor din Capitală. În timp ce topul centrelor comerciale din Bucureşti este dominat de Băneasa Shopping City (controlat de omul de afaceri Puiu Popoviciu) cu încasări de peste 30 de milioane de euro în 2009, Iulius Mall Cluj a avut cele mai mari încasări din afara Capitalei-aproximativ 14 milioane de euro.

De altfel, Dascălu este prezent în top cu alte două dintre centrele comerciale pe care le deţine: Iulius Mall Timişoara şi Iulius Mall Suceava.
Supranumit „regele mall-urilor”, Dascălu se numără printre cei mai importanţi investitori imobiliari din ţară. Investiţiile în cele patru centre comerciale pe care le deţine la nivel naţional (în Iaşi, Timişoara, Suceava şi Cluj) se ridică la peste 270 de milioane de euro.

image

În plus, pmul de afaceri derulează în prezent o investiţie estimată la 250 de milioane de euro în proiectul Palas din Iaşi. La finalizarea sa, Palas va aduce pe piaţa imibiliară din Iaşi un hotel de lux, spaţii de birouri, spaţii comerciale şi rezidenţiale. Potrivit informaţiilor vehiculate în presă, primele două clădiri de birouri ar urma să fie finalizate în acest an.

În 2000, Dascălu devenea primul proprietar român de mall prin deschiderea Iulius Mall Iaşi. Omul de afaceri a devenit vârful de lance pentru ceilalţi proprietari români de mall-uri, ca de exemplu Puiu Popoviciu sau băcăuanul Ovidiu Budeanu. În acel an, singurul proiect de acest gen era reprezentat de Bucureşti Mall, dezvoltat de turcii de la Anchor Group. Totodată, dechiderea Iulius Mall din Iaşi a reprezentat prima deschidere a unui mall în afara Capitalei.

Gheorghe Caruz este cel mai bogat brăilean, cu o avere estimată la 100 de milioane de euro


Ioan Zapodeanu
vârsta: 58 ani
avere: 70 milioane de euro
domenii de activitate: imobiliare şi terenuri

Investitorul în imobiliare s-a axat în ultimul an în special pe investiţii şi mai puţin pe tranzacţii cu terenuri fiindcă dezvoltatorii duc lipsă de lichidităţi. Ieşeanul a rămas în portofoliu cu toate terenurile de anul trecut, pe care nu a reuşit să le vândă în ciuda faptului că a semnat mai multe contracte cu investitori privaţi şi fonduri de investiţii.

„În momentul de faţă am încheiat mai multe pre-contracte pentru o parte dintre terenurile pe care le deţin, însă criza financiară şi-a pus amprenta puternic asupra mediului de afaceri şi lipsa de lichidităţi este o problemă delicată pentru mulţi oameni de afaceri“, a afirmat Ioan Zapodeanu.

Despre proprietăţile care l-au propulsat în „Top Forbes 500 Miliardari“ omul de afaceri spune că s-au devalorizat pe fondul ieftinirii proprietăţilor. Totuşi, tocmai datorită acestor ieftiniri Ioan Zapodeanu a continuat să investească în imobiliare. „Am mai cumpărat terenuri în judeţul Neamţ şi în Iaşi. La Neamţ am luat circa 50 de hectare, iar preţul a fost undeva la 10 euro pe metrul pătrat. Am ieşit mai ieftin cu 30% faţă de anul trecut“, a adăugat Zapodeanu.

Şi în Iaşi, omul de afaceri a cumpărat 20 de hectare de pământ, majoritatea în zona Ciric, dar şi câteva hale industriale. „Ciricul este o locaţie foarte interesantă şi în plus zona va fi modernizată cu un proiect european din câte ştiu. Am dat 6 euro pentru un metru pătrat în zonă, un preţ foarte bun mai ales că terenurile se pretează foarte bine pentru construcţia de vile“, a subliniat ieşeanul.

Ioan Zapodeanu spune că deşi nu a vândut nimic în 2009 din cele peste 30.000 de hectare pe care le deţine pe teritoriul întregii ţări, a reuşit să rămână pe linia de plutire pentru că nu s-a împrumutat la bănci pentru a achiziţiona proprietăţi. „Am evitat întotdeauna să lucrez cu băncile, pentru a nu ajunge în situaţia de a fi împovărat de credite. Am cumpărat atât cât mi-am permis“, a explicat investitorul în imobiliare.

image

Ioan Zapodeanu deţine în prezent 23.000 de hectare de teren în judeţele Dolj, Suceava, Vaslui, Neamţ şi Cluj, 129 de hectare în zona Pipera (Bucureşti), 100 de hectare în Iaşi şi alte 7.000 de hectare în Paşcani. La aceste terenuri se mai adaugă şi cele 70 de hectare pe care le-a cumpărat în plină criză, la preţuri foarte avantajoase.

„Trebuie să recunosc, să fiu sincer şi să spun că am profitat un pic de criză. Am cumpărat la preţuri mai mici cu 30% sau chiar 50% mai mici decât aş fi făcut-o acum un an, pentru că oamenii au nevoie de lichidităţi, se află în situaţii disperate şi renunţă la pretenţii“, a mai spus milionarul.

Dacă în 2009, ieşeanul îşi estima averea la aproape 90 de milioane de euro, acum cifra s-a redus la jumătate din cauza căderii pieţei imobiliare. „Este un calcul estimativ, mi-e foarte greu să estimez, fiindcă în unele zone preţurile au scăzut cu 30%, în altele cu 50%. Ieftinirile din ultimii doi ani au adus terenurile la adevărata lor valoare, cam atât costă ele de fapt“, a subliniat Zapodeanu.


Soţii Prisecaru
avere: 34-35 milioane de euro
domenii de activitate: industrie, imobiliare, distribuţie, servicii

Soţii Ioan şi Tereza Prisecaru sunt două prezenţe discrete în peisajul media autohton. Despre realizările din ultimul an ale celor doi milionari din Iaşi nu se ştiu prea multe lucruri prin prisma reticenţei lor de a apărea în presă.

Una dintre puţinele informaţii vehiculate de ziarele locale este legată de obţinerea a aproape 500.000 de euro pentru producătorul de subansamble şi piese auto Tess Conex, sumă pe care cei doi au atras-o prin fonduri europene. Banii sunt nerambursabili şi provin prin cadrul unui program european destinat firmelor cu peste 250 de anigajaţi. Suma era necesară pentru achiziţia de instalaţii şi echipamente, cât şi pentru cursuri de calificare a angajaţilor.

Proiectul a fost depus încă din 2008, însă banii au venit abia în primăvara acestui an. Grupul de firme Conex, controlat de Ioan şi Tereza Prisecaru desfăşoară activităţi în domenii precum industrie (prin firmele Agmus, Tess Conex, Asam), distribuţie (prin Adimet şi Conex Distribution), servicii (Conex Consulting), precum şi real estate. Intrarea agresivă pe segmentul imobiliar a fost făcută în urmă cu doi ani când oamenii de afaceri ieşeni au devenit dealeri pe România pentru casele de lemn fabricate de grupul austriac ELK Bien Zenker.

Prin compania de dezvoltare imobiliară Imperia Development, Prisecaru construieşte două ansambluri rezidenţiale în Iaşi. Imperia Residenz Popas Păcurari este dezvoltat pe o suprafaţă de 3.680 de metri pătraţi şi va cuprinde opt vile. Imperia Residenz Iaşi are o suprafaţă de 43.500 metri pătraţi şi cuprinde 65 de vile.

Cei doi soţi au intrat în afaceri în 1990 când, cu puţinii bani pe care îi aveau deoparte au reuşit să ia o Dacie 1300 cu care au început să facă taximetrie. Pentru că piaţa cerea acest serviciu, s-au împrumutat pe la rude şi, cu banii pe care îi mai aveau, au cumpărat din Ungaria câteva maşini la mâna a doua. În doi ani au ajuns să deţină un parc de 12 maşini.

În 1993 a apărut o nouă afacere: o firmă de producţie a pieselor auto, Tess Conex. De la producţia manuală, au ajuns să închirieze o jumătate de hală industrială iar un an mai târziu au „furat” angajaţii de la o secţie a producătorului de electrocasnice Tehnoton, deţinut acum de Maricel Popa.

Pentru că nicio altă firmă nu producea vopsele specializate pentru maşini, în ’96 au cumpărat un teren la Miroslava şi au început să producă grund pentru portiere.  Acela a fost începutul pentru Conex, compania care se ocupa cu producţia vopselurilor. Activând pe o piaţă slab dezvoltată în acel moment, firma a început să producă şi pentru alte companii, primele reuşite financiare începând din acel moment.

În perioada de după 2000 au urmat o serie de achiziţii răsunătoare: fabricile ASAM, Sinta, Adimet, Agmus, o platformă industrială la Săvineşti, firma Autotransport. Anul 2006 le-a adus soţilor Prisecaru opt milioane de euro, după ce au vândut activele Adimet către grupul francez de firme Vinci, fost antreprenor general pentru Carrefour în România.   

Tess Conex, una dintre cele mai importante firme din portofoliul soţilor Prisecaru a înregistrat o cifră de afaceri de 14 milioane de euro în 2009, în scădere comparativ cu rezultatul din 2008, respectiv 16 milioane de euro. Profitul brut al companiei a fost de circa 373.000 de euro. În acelaşi timp, rulajul Conex Distribution s-a redus cu aproximativ 14%, până la nivelul de 16 milioane de euro.

Majoritatea producătorilor de subansamble şi piese auto din industria locală au înregistrat  reduceri importante ale activităţii în ultimul an şi jumătate, pe fondul problemelor cauzate de criza economică. În unele cazuri, scăderile au fost de peste 50%, fiind necesară disponibilizarea unei părţi dintre angajaţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite