TOP FORBES 500 MILIARDARI:Gheorghe Caruz este cel mai bogat brăilean, cu o avere estimată la 100 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Gheorghe Caruz este pe locul 54 în top, cu o avere de 95-100 de milioane de euro, iar Marin Moraru este pe locul 96, cu 50-52 de milioane de euro. Gheorghe Caruz, 64 de ani, are afaceri în domeniile industria cărnii, comerţ, benzinărie, restaurant. Moraru are 65 de ani şi a făcut avere din industria cărnii şi a alcoolului.

Caruz rămâne în continuare optimist, în ciuda crizei. "Afacerile din industria alimentară merg destul de bine, pentru că orice s-ar întâmpla oamenii trebuie să mănânce", după cum spune antreprenorul. Deşi consumul de alimente s-a redus, acesta continuă să aibe o pondere importantă în cheltuielile populaţiei.

Criza a adus şi un lucru bun pentru omul de afaceri din Brăila. L-a făcut să cumpere terenuri în mai multe locuri la preţuri bune. A achiziţionat circa 3-4 ha în intravilan numai în ultima vreme, în Brăila, Galaţi şi Bucureşti.

Mare crescător de animale

image

Caruz mai are şi vreo 150-200 ha de teren agricol. Dacă agricultura l-a interesat mai puţin, nu acelaşi lucru se poate spune de zootehnie.

Continuă să investească în acest sector, în care a ajuns să se numere printre cei mai mari crescători de porci din ţară, cu un efectiv de circa 100.000 capete. Are afaceri în industria cărnii, dar şi o reţea importantă de magazine.

Nu sunt însă singurele, Caruz mai este prezent pe piaţa băuturilor răcoritoare, face comerţ cu cereale, dar şi cu produse şi ingrediente pentru industria alimentară. Grupul include mai multe firme printre care se află Complexul de Porci Brăila, Soroli Cola, Galco şi Caruz.

Marin Moraru, al doilea brăilean din Top Forbes

A pornit de la fructe si legume, în primii ani de după 1990, fiind la un moment dat director de ILF. A făcut apoi comerţ, după care a început producţia de alcool şi mezeluri.A devenit unul din cei mai mari furnizori de carne proaspătă din ţară.

Fire deosebit de activă, Marin Moraru a reuşit să pună pe picioare în cei aproape 20 de ani de activitate grupul Marex, un business de familie cu afaceri de peste 130 milioane de euro în 2009. Nu este însă totul, noua preocupare a lui Moraru constituie energiile regenerabile.

Are fabrică de bioetanol

image

Primul pas a constituit investiţia din 2008 într-o fabrică de bioetanol. Acum antreprenorul intenţionează să investească circa şase milioane de euro în construirea unor unităţi de energie regenerabilă din biomasă.

Are şi resursele necesare: gunoiul de grajd de la fermele de porci şi deşeurile rezultate din abatorizare, dar şi de la fabricarea bioetanolului.

Moraru speră să beneficieze de fonduri europene, are în vedere Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice (POS CCE).

Cea mai importantă companie în cadrul grupului rămâne producătorul de mezeluri Marex, cu o cifră de afaceri de 76 milioane de euro în 2009. Pentru anul în curs, proprietarul firmei vrea să se menţină cel puţin la acest nivel, dacă nu chiar să atingă o creştere de 5% a vânzărilor.

Cel puţin în primul semestru din 2010, nivelul era similar celui din 2009. Compania se numără printre puţinele firme din industria alimentară care a înregistrat un avans al cifrei de afaceri în 2009.

În ultimii ani, Moraru a realizat investiţii de circa 10 milioane de euro.

Grupul de firme din Brăila, controlat de sotii Marin si Elena Moraru, este format din companiile Marex (deţine fabrica de alcool, abatorul şi fabrica de preparate din carne), Stejar Prodimpex (asigură distribuţia băuturilor alcoolice marca Imperial şi alcoolul sanitar Marex) şi Vegetal Trading (specializată pe producţia de furaje şi partea de zootehnie).

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite