Parlamentari de Iaşi campioni la chiulit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii din fruntea topului: Relu Fenechiu, Varujan Vosganian şi Cristian Adomnitei
Parlamentarii din fruntea topului: Relu Fenechiu, Varujan Vosganian şi Cristian Adomnitei

Deputaţii Relu Fenechiu şi Cristian Adomniţei şi senatorul Varujan Vosganian au lipsit cel mai mult de la şedinţele Parlamentului. Mai mult, aleşii ieşeni au avut puţine propuneri legislative şi interpelări, dar au excelat la cheltuielile de transport şi cazare.

Răsplata lui Fenechiu: o felie de tort imobiliar

Deputatul Relu Fenechiu ocupă locul întâi la numărul de lucrări parlamentare la care a lipsit, conform unui raport realizat de Institutul de Politici Publice(IPP). Acesta a analizat activitatea deputaţilor şi senatorilor români în perioada decembrie 2008-decembrie 2010.

În primii doi ani de mandat, Fenechiu şi-a făcut prezenţa doar la 30% din şedinţe. Deputatul a iniţiat 25 de propuneri legislative, a luat cuvântul în plen de 44 de ori şi a avut 8 interpelări. „Nu vreau să comentez", a spus Fenechiu.

El apare în statisticile oficiale ale Camerei Deputaţilor ca fiind cel mai risipitor dintre deputaţii ieşeni. În luna septembrie, aceste a cheltuit 16.173 de lei pe deplasarea prin ţară, cazarea în Bucureşti şi cheltuielile cu personalul.

Ministrul Adomniţei, autostopist la elicopter

Pe locul al doilea în topul chiulangiilor este senatorul Varujan Vosganian, care are o prezenţă de doar 34,4%. Activitatea s-a rezumat la 50 de luări de cuvânt şi zece propuneri legislative.

Deputatul Cristian Adomniţei se află pe locul trei, cu doar 46,6% din prezenţa la vot. „Prezenţa mea nu are cum să fie de 46%. IPP este partizan şi nu cu noi, liberalii. Am avut cel mai bun proiect al legii Educaţiei. Noi am făcut o lege cap coadă, mult mai bună ca a lui Funeriu", a spus Adomniţei.

După parlamentarii Relu Fenechiu, Varujan Vosganian şi Cristian Adomniţei, care sunt fruntaşii topului, se situează deputaţii Anghel Stanciu, Neculai Răţoi şi Tudor Ciuhodaru. Deşi codaş la prezenţă, Ciuhodaru a excelat la interpelările în şedinţe, luând cuvântul de 122 de ori.

„La prezenţă stau excelent, având în vedere că am două locuri de munca şi trebuie să fac treaba bună în ambele locuri. Plus că multe şedinţe ale comisiilor se suprapun de multe ori", a declarat Ciuhodaru, medic la Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan".

Prezent doar în procent de 70%, deputatul a avut 57 de propuneri legislative şi 46 luări de cuvânt.

Parlamentari ieşeni

Deputatul Petru Movilă are cele mai multe propuneri legislative dintre aleşii ieşeni, în numar de 80, fiind însă pe locul 11 la prezenţă. Acesta justifică absenţa de la sedinţe prin activitatea intensă pe care o desfăşoară în colegiul care l-a ales.

„Având un colegiu rural, am avut foarte multe problem de rezolvat şi multe proiecte cu primarii. Mult timp se manâncă şi cu audienţele. Îmi asum prezenţa mică. Nu pot fi precum copiii mici şi tocilari care vin la sedinţe doar pentru prezenţa în Parlament", a spus Petru Movilă.

În doi ani de mandat, parlamentarul a avut 27 de interpelări. Senatorul Dumitru Oprea excelează la numărul luărilor de cuvânt, fiind pe locul al treilea la prezenţă, cu un procentaj de 87%. Senatorul a vorbit de 141 de ori la masa Senatului şi a participat la aproape toate sedinţele. La numărul propunerilor legisltive, senatorul a avut doar 20 în primii ani de mandat. 

Senatorul Florin Constantinescu susţine că a trecut mai rar prin Senat deoarece a adus bani în Colegiul Electoral. Acesta a trecut în portofoliul reuşitelor personale o serie de proiecte europene care au fost contractate de primăriile din Colegiul.

„În ultimul an, am obţinut finanţări pentru primarii în valoare de 13 milioane de euro pe proiecte care vizează drumuri, şcoli, cămine şi grădiniţe. Am făcut îndrumare la primarii şi lobby pe la ministere şi pentru anul următor îmi propun să aduc şi mai mulţi bani şi să fac mai mult lobby", a spus senatorul. Prezent doar la 74% dintre sedinţe, senatorul a avut doar 15 propuneri legislative şi 13 luări de cuvânt în doi ani.

Cel care a participat la aproape toate şedinţele parlamentare este deputatul Nicuşor Păduraru, cu o prezenţă de peste 95%. Pe de altă parte, deputatul are doar 17 luări de cuvânt şi zece interpelări. „Mi-a mâncat mult timp primul an din Parlament, atunci când am condus comisia pentru Nicolina", a explicat Păduraru.

Pe locul doi al prezenţei se situează Luminiţa Iordache, care a avut însă doar o interpelare în doi ani de mandat. Senatorii Dumitru Oprea şi Sorin Lazăr au participat la aproape toate şedinţele, propunerile legislative fiind în jur de 20 pentru  amândoi. Şi deputaţii Daniel Oajdea şi Marius Spânu au o prezenţă la şedinţe de 85%.

Bugetul aleşilor, 330 de salarii minime

Cei 15 parlamentari ieşeni au cheltuit în luna septembrie aproape 200.000 de lei. Banii din bugetul statului reprezintă indemnizaţiile aleşilor, diurnele plătite pentru deplasari în ţară şi străinătate, cazarea şi transportul. Statul subvenţionează şi cheltuielile de personal din cabinetele parlamentare şi cele pentru bunuri şi servicii.

Cel mai „scump" parlamentar ieşean este senatorul Florin Constantinescu care a cheltuit 17.621 de lei. Cele mai consistente sume de bani au fost cheltuite pentru cazarea în Bucureşti (7.728 de lei) şi transport (3.660 de lei). Dintre deputaţi, cel mai cheltuitor în luna septembrie a fost Relu Fenechiu cu 16.173 de lei. În timp ce deputaţii au aruncat banii pe transport, senatorii au cheltuit mai mult pe cazare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite