Răsplata lui Fenechiu: o felie de tort imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul hotel al deputatului Relu Fenechiu este ridicat de propria firmă de construcţii şi are ieşire la strada Palat, în buricul Iaşiului
Viitorul hotel al deputatului Relu Fenechiu este ridicat de propria firmă de construcţii şi are ieşire la strada Palat, în buricul Iaşiului

După ce a făcut lobby pentru controversatul proiect Palas, deputatul a primit o bucată din el. A cumpărat un teren, la aproape jumătate din preț, de la dezvoltatorul care i-a făcut cadou și un hotel. Clădirea pe care o construiește acum politicianul făcea parte din ansamblul ridicat în baza asocierii între Primărie și firma lui Iulian Dascălu.

Deputatul Relu Fenechiu, care a militat ani de-a rândul pentru ansamblul imobiliar Palas, ce urmează să fie ridicat pe 12 hectare concesionate de Primăria Iaşi în centrul oraşului, îşi îngroaşă veniturile cu ajutorul lui Iulian Dascălu, dezvoltatorul proiectului. O firmă înfiinţată anul trecut de Fenechiu a cumpărat 2.348,37 metri pătraţi de la una dintre societăţile deţinute de miliardarul ieşean.

Citiţi şi:

Iaşi: Fenechiu l-a ajutat la  greu pe Iulian Dascălu

Profit de cel puţin 500.000 de euro

Aici, parlamentarul îşi construieşte un hotel, o parcare subterană şi mai multe spaţii comerciale. Preţul acestei tranzacţii a fost de un milion de euro, plătit ca avans la contractul de vânzare-cumpărare. Specialiştii în imobiliare sunt însă de părere că preţul este subevaluat.

„În funcţie de regimul de ocupare şi înălţimea avizată, preţurile din zonă variază între 300 şi 700 de euro pe metru pătrat. Acum doi ani însă, preţul depăşea 1.000 de euro pe metru pătrat", ne-a declarat Radu Gorgan, directorul unei agenţii imobiliare din Iaşi.

În urma tranzacţiei, Fenechiu a ieşit în profit cu cel puţin 500.000 de euro. „Hotelul nu este în cadrul Palas, ci este pe proprietate privată. Am cumpărat terenul şi construiesc hotelul pentru o companie multinaţională, întreba­ţi-i pe ei cum m-au ales pe mine. Pentru alte întrebări, adresa­ţi-vă la firmă", a fost răspunsul deputatului.

Terenul a aparţinut comunităţii evreiești

Terenul a aparţinut iniţial Fundaţiei „Caritatea", reprezentând comunitatea evreiască. Aceasta a vândut în 2007 drepturile litigioase asupra proprietăţii revendicate către firma Block Buster SRL, la care unic administrator era Dascălu. Un an mai târziu, fundaţia obţinea un teren de 2.671 de metri pătraţi, printr-o decizie a Comisiei speciale de retrocedare din cadrul Guvernului.

Deoarece pe vechiul amplasament începuseră deja lucrările la Palas, Primăria a iniţiat în aprilie 2009 un schimb de terenuri între Consiliul Local Iaşi şi „Caritatea". Aceasta  a primit în altă zonă 2.348,37 metri pătraţi.

În noiembrie 2009, între firma lui Dascălu şi „Caritatea" se încheie un contract de vânzare-cumpărare, la biroul notarial al Danielei Bădărău, unde s-au parafat toate actele proiectului. În schimbul sumei de 993.560 de euro, fundaţia renunţă la terenul primit iniţial.

După ce, din 2007 până în 2009, Block Buster a achitat mai multe tranşe către „Caritatea", în contractul de vânzare-cumpărare se precizează că mai sunt de plătit 573.744,40 euro. Până la sfârşitul lui 2009 Block Buster se angaja să plătească 90.000 de euro, iar
diferenţa în 36 de rate lunare egale.

De la Fene Grup la un offshore din Cipru

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe contract că firma lui Dascălu a început demersurile pentru a vinde terenul către Fenechiu. La 4 decembrie 2009, deputatul a înfiinţat o altă societate, Palas International Resort, având ca obiect de activitate „servicii hoteliere şi alte facilităţi de cazare similare".

Ulterior, conform Registrul Comerţului, Palas International Resort şi-a schimbat acţionariatul. În prezent, firma este deţinută doar în proporţie de 25% de Integra Business Consulting, aparţinând Fene Grup, iar restul de 75 % a ajuns la un off-shore, Klartech Holdings (CY) Limited, cu sediul în Limassol, Cipru.

Cu două zile înainte de sfârşitul anului, Block Buster şi Palas International Resort au încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare. Astfel, firma lui Fenechiu plăteşte societăţii lui Dascălu un avans de un milion de euro.

Acces la Palas cu voie de la Fenechiu

În martie 2010, Fenechiu a încheiat şi contractul de vânzare-cumpărare. Potrivit unor extrase din cartea funciară, Palas International Resort şi-a întabulat dreptul de proprietate o lună mai târziu.

Tot la sfârşitul lunii martie, firma deputatului ieşean obţinea, prin Palas Holding SRL, deţinută de Iulian Dascălu, autorizaţia de construire nr. 257, care prevede ridicarea unui hotel, a unei parcări subterane şi a câtorva spaţii comerciale.

Întrebat ce crede despre în străinarea unei clădiri din proiectul Palas, primarul Gheorghe Nichita a ocolit răspunsul. „Nu ştiu şi nu mă interesează dacă Fenechiu ridică un hotel. Nu ştiu despre ce este vorba pentru că nu sunt birou de investigaţie. Sprijin investiţiile oamenilor de afaceri în Iaşi", ne-a declarat ieri edilul.

"Am cumpărat terenul şi construiesc hotelul pentru o companie multinaţională, întrebaţi-i pe ei cum m-au ales pe mine."
Relu Fenechiu
deputat

Asocierea, declarată ilegală de justiție

Afacerea Palas a făcut obiectul mai multor plângeri în justiţie. Primarul Gheorghe Nichita a fost cercetat de DNA București, alături de alţi angajaţi ai Primăriei. Potrivit unei anchete a Corpului de Control al Guvernului, o parte din terenul pus la dispoziţia proiectului de către edil aparţinea de fapt Consiliului Judeţean.

Deși procurorul a confirmat constatările raportului, Nichita a fost scos de sub urmărire penală, pe motiv că fapta s-a prescris. Acum două luni, judecătorii de la Tribunalul Iaşi au anulat autorizaţiile de construcţie pentru şase imobile din cadrul Palas, aflate în perimetrul de protecţie a monumentelor istorice.

În urmă cu două săptămâni, Curtea de Apel Oradea a emis o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care a anulat Hotărârea de Consiliu Local care prevedea asocierea dintre municipalitate şi firma lui Dascălu.

Legăturile dintre Fenechiu și Dascălu

Deputatul Relu Fenechiu a militat de la început pentru proiectul Palas. Astfel, el declara într-o emisiune TV că a fost personal la ministrul Culturii de atunci, colegul său de partid, Adrian Iorgulescu, ca să obţină un aviz pentru PUZCP (plan urbanistic zonal pentru construcţii protejate).

Relaţia sa cu omul de afaceri Iulian Dascălu se reflectă şi în viaţa privată. În 2007, politicianul a fost invitat de onoare la nunta miliardarului, oficiată în Italia, de însuși Mitropolitul Moldovei, ÎPS Daniel, actualul Patriarh. Câteva luni mai târziu, Dascălu participa, la rândul său, la nunta lui Fenechiu, într-o staţiune austriacă.

Clădire înstrăinată pe șest

Relu Fenechiu

Clădirea lui Fenechiu este D5, în stânga jos 



Conform planurilor proiectului Palas, hotelul lui Fenechiu făcea parte din ansamblul imobiliar dezvoltat de Iulius Group în asociere cu Primăria Iaşi. Este vorba de clădirea D5, din planşa alăturată, postată la un moment dat pe www.palasiasi.ro.

Potrivit actului adiţional încheiat la 2 iulie 2007, niciun obiectiv nu putea fi înstrăinat fără ştirea municipalităţii:

„La înstrăinarea de către SC Iulius Group a imobilelor, amenajărilor şi dotărilor menţionate în prezentul contract, cu excepţia spaţiilor locative, Consiliul Local Municipal Iaşi va beneficia de un drept de preemţiune pe care-l va exercita prin notificare scrisă în termen de 60 de zile de la data comunicării intenţiei de înstrăinare". Până în prezent, nu s-a înregistrat însă nicio hotărâre în acest sens.

Clădirea lui Fenechiu este D5, în stânga jos
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite