Proiecte vechi de două decenii la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasajul Octav Băncilă, amenajarea râului Bahlui şi construcţia autostrăzii sunt cele mai „prăfuite" investiţii ale oraşului

Majoritatea acestor obiective nu au fost prinse în bugetul local sau în cel central, motivul invocate fiind lipsa banilor.

Proiectul cel mai „copt" al municipalitaţii este pasarela Octav Băncilă care a fost pusă pe hârtie înainte de 1989 şi reproiectată în 2007. Finanţarea a fost obţinută anul trecut, iar lucrările ar trebui să înceapă în 2011. Pasajul suspendat care va lega cartierul Alexandru cel Bun de Păcurari este cea mai veche investiţie demarată de municipalitate.

Iaşi: Pasarela Octav Băncilă a primit avizul pentru a fi executată cu fonduri europene

„Este normal ca în strategia de dezvoltare a unui oraş să existe nişte proiecte pe termen lung. Primăria are proiecte vechi pentru că am fost blocaţi de lipsa finanţării", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Reabilitarea râului Bahlui şi autostrada Iaşi-Ungheni ocupă locul al doilea în topul proiectelor cu vechime.

În 1995, Consiliul Judeţean intenţiona să amenajeze Bahluiul şi să ridice construcţii edilitare între Antibiotice şi Dacia şi un baraj de acumulare între Metro si Antibiotice. Abia în 2009, proiectul a obţinut finanţare de la Ministerul Mediului, iar lucrările trebuie să înceapă anul acesta.

Iaşi: Lucrările la Bahlui încep din primăvară

Tot acum 16 ani, edilii au inclus în strategia de dezvoltare urbanistică a oraşului două autostrăzi, dintre care una care lega Iaşiul de Ungheni, o porţiune din actuala autostradă. Obiectivul nici măcar nu a obţinut finanţare, fiind în stadiul întocmirii studiului de fezabilitate.

Iaşi: Autostrada Est-Vest, pusa la "dospit" pe 5 milioane de euro

Pasajul subteran de la Hala Centrală dă bătăi de cap edililor de zece ani, fiind pe locul trei al topului. Acum zece ani, edilii au alocat 1,25 milioane de lei pentru realizarea pieţei şi a pasajului pietonal subteran, respectiv a parcării.

Iaşi: Ruinele de sub roţile maşinilor

Pe locul patru se situează proiectul de modernizare al Aeroportului, cu o vechime de şase ani, iar şoseaua de ocolire a municipiului este pe locul cinci. Traseul centurii a fost conturat în 2006, iar lucrările începute acum trei ani vor fi terminate în 2012.

Centura Iaşiului, blestemul civilizaţiei (FOTO şi VIDEO)

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite