Iaşi: Ruinele de sub roţile maşinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zidurile Curţii Domneşti sunt înalte de şase metri şi au fost consolidate cu beton
Zidurile Curţii Domneşti sunt înalte de şase metri şi au fost consolidate cu beton

Ieşenii care vor ajunge în zonă vor avea ocazia să se plimbe printre cele zece camere refăcute sau vor putea cumpăra suveniruri.

Iaşi: Şantierul de la Hală, deschis şi anul viitor

Iaşi: Edilii acoperă hăul din centrul oraşului cu promisiuni

Micul palat din faţa Halei Centrale, declarat monument de importanţă istorică naţională, a fost ridicat de un boier a cărui proprietate se învecina cu cea a vornicului Ureche.

Situat în vatra istorică a oraşului, imobilul a fost parţial distrus în urma unui incendiu în anul 1822, iar din 1965, clădirea a dispărut din evidenţele municipalităţii. Ruinele au fost descoperite întâmplător când s-au început lucrările de modernizare a zonei centrale.

Muncitorii de la Conest SA, care se ocupă de lucrările la pasajul pietonal de la Hala Centrală, au terminat până acum 75% din consolidarea vestigiilor, termenul de finalizare fiind programat pentru toamna anului viitor.

Scări fixe şi rulante
În situl arheologic va fi amenajat un muzeu istoric de 30 de metri pătraţi şi nişte spaţii comerciale cu suveniruri.

„Cei care traversează pasajul pot trece printre ruine sau le pot ocoli. Mai era vorba să se vadă vestigiile printr-o cupolă de sticlă, dar s-a renunţat la această soluţie pentru că era prea scump“, a spus Alexandru Vieru, şeful punctului de lucru de pe şantierul de la Hala Centrală.

Ieşenii vor avea acces prin pasaj prin scări fixe şi rulante, dinspre piaţa agroalimentară din Hala Centrală, de pe strada Sfântul Lazăr şi dinspre Tribunal.

„Până în octombrie 2011 va fi finalizat carosabilul. De asemenea, vor fi gata hidroizolaţia, pavimentul de la Hală, amenajarea ruinelor şi a scării mecanice“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Ziduri înalte de 6 metri
Din 2006, de când a fost deschis şantierul, muncitorii au turnat beton între pereţii celor zece camere pentru a-i mări rezistenţa, au montat cofraje la bolţile zidurilor şi au refăcut multe porţiuni din ruine cu piatră proprie.

„Zidurile au şase metri înălţime şi un metru grosime, pe care îi consolidăm cu stâlpi de fier. Acestea au fost injectate cu beton pentru a le mări capacitatea portabilă. Pereţii urmează să fie acoperiţi cu un strat de lac special şi protejaţi de un tavan fals“, a mai spus Alexandru Vieru.

După patru ani de lucrări, edilii oraşului au reuşit abia să dea drumul la o bandă de circulaţie la Hala Centrală, şantierul fiind mutat pe porţiunea de stradă care era închisă până săptămâna trecută.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite