Operaţie rară la Iaşi: medicii au reparat două degete anchilozate FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Teodor Stamate şi echipa lui au redat mobilitatea a două degete înţepenite
Profesorul Teodor Stamate şi echipa lui au redat mobilitatea a două degete înţepenite

Un piteştean de 37 de ani îşi poate îndoi degetele arătător şi mijlociu de la mâna stângă datorită unei intervenţii complicate realizate de medicii ieşeni care constă în protezarea articulaţiilor.

Un bărbat de 37 de ani din Piteşti care avea de mai bine de doi ani degetele 2 şi 3 de la mâna stângă înţepenite (anchilozate) după ce au fost strivite în urma unui accident a suferit marţi, 10 iulie, la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi, o operaţie extrem de rară şi de complicată: protezarea articulaţiilor. Practic, specialiştii au introdus câte o proteză articulară din silicon sau ceramică în interiorul degetelor pentru a le reda mobilitatea.

Medicii care lucrează cu un microscop de o tonă şi ace invizibile pentru a vindeca infirmi FOTOGALERIE

Tehnica de mărire a sânilor cu grăsimea de pe burtă şi şolduri, succes răsunător la Iaşi FOTOGALERIE

Intervenţia care a durat cinci ore, este extrem de meticuloasă şi se poate face doar în anumite condiţii şi cu aparatură specială, adusă tocmai de la Bucureşti pe baza unei programări.

Profesorul Stamate a redat mobilitatea a două degete anchilozate

„Trebuie să existe o rezervă de ţesut osos care să permită inserarea ambelor capete articulare ale protezei, trebuie reconstruit aparatul capsulo-ligamentar al articulaţiei şi trebuie să existe tendoanele fără de care mişcarea nu s-ar putea produce. Pentru că adresabilitatea este destul de scăzută, există o trusă la nivel naţional pentru proteze şi atunci fiecare centru de chirurgie a mâinii poate apela pentru a beneficia programat de trusa respectivă", explică profesorul Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon" Iaşi.

Operaţie-maraton la Iaşi pentru femeia care a venit la spital cu mâna în pungă UPDATE

Iaşi: A venit la spital cu mâna în pungă. Nouă medici încearcă să o replanteze. Operaţia nu a reuşit (UPDATE, VIDEO)

Bărbatul din Piteşti care a solicitat să i se facă intervenţia este primul pacient de după 2007, când s-a sistat Programul Naţional în care erau cuprinse aceste manevre. Până atunci, mai puţin de 25 de persoane au beneficiat de aceste operaţii, primii 17 în 2004.

Are un „arătător american" şi un „mijlociu elveţian"

Unicitatea intervenţiei este dată şi de peripeţiile prin care pacientul a trecut în timpul operaţiei. Una dintre problemele majore cu care s-au confruntat medicii a fost neseriozitatea firmei care trebuia să aducă la Iaşi aparatura de fineţe obligatorie pentru realizarea protezării articulaţiilor. „În momentul în care am avut nevoie de fierăstrăul oscilant, pe care ar trebui să-l am în dotarea obligatorie a serviciului de chirurgie a mâinii, am constatat că un domn reprezentant al unei firme deşi am început demersurile pentru această operaţie în urmă cu 3 luni ne-a purtat cu vorba până în ziua operaţiei când eu am început intervenţia, iar el nu ajunsese cu instrumentele promise nici la 10.00, deşi eu am început la 9.30. Se numeşte Robert Negru care probabil primeşte un salariu prea mare de la firma Stryker şi nu ne răspunde nici la telefon. În final am apelat la managerul Ioan Bârliba şi dumnealui l-a convins să ne aducă instrumentul", povesteşte profesorul Stamate.

Operaţie în premieră la Spitalul de Recuperare Iaşi. Viaţa unui tânăr a fost salvată cu ajutorul unui medic din Franţa

Doctorii ieşeni care au făcut operaţii în premieră naţională

O altă „păţanie" a pacientului a fost că la unul dintre degete i s-a potrivit o proteză americană, iar la celălat una fabricată în Eleveţia, situaţie nemaiîntâlnită nicăieri în lume. „Există două categorii de proteze articulare pentru micile articulaţii ale mâinii: Swanson, de fabricaţie americană, şi Mathys, de fabricaţie elveţiană. Pentru pacient am ales iniţial protezele Mathy. Am început cu degetul 3, am reuşit cu mijloace rudimentare să introduc cele două componente articulare şi degetul mijlociu şi-a recăpătat mobilitatea pe masa de operaţie. Am abordat şi degetul arătător care avea o situaţie ceva mai gravă, cu sechele posttraumatice mai severe şi am constata intraoperator că ţesuturilor moi îşi pierduseră elasticitatea şi n-am mai putut monta o proteză elveţiană pentru că am pierdut câţiva milimetri. A trebuit să recurgem la o proteză americană, Swanson", explică profesorul Stamate. Costurile unei astfel de intervenţii se ridică la 7.000 de euro.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite