„Nababul aviarei“ a dat statul român în judecată la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul S.C. LUMI S.R.L. Iaşi susţine că i-au fost încălcate o serie de drepturi în timpul anchetei făcută de procurorii DNA

Tonel Cazacu, ieşeanul acuzat în dosarul gripei aviare, susţine că a fost victima unui întreg lanţ de abuzuri judiciare. Administratorul S.C. LUMI S.R.L., care ar fi obţinut contracte de dezinfecţie în timpul epidemiei din 2005-2006, cere 10.000 de euro daune de la statul român la Curtea Europeană a drepturilor Omului (CEDO).

Iaşi: Tonel Ursachi, ieşeanul încătuşat în afacerea gripei aviare, lăsat în libertate

Alba-neagra cu arestarea

În plângerea adresată instanţei europene, Tonel Ursachi susţine că a fost privat de libertate în mod ilegal, i-a fost încălcat dreptul la apărare şi la un proces echitabil. „Procurorul nu a arătat nici în cuprinsul ordonanţei de reţinere, nici în referatul prin care a  propus arestarea preventivă, probele sau indiciile temeinice care justificau privarea de libertate a reclamantului“, a declarat Ionel Nechita, avocatul lui Ursachi.

VIDEO Tonel Ursachi, afaceristul ieşean care a câştigat bani de pe urma gripei aviare din 2006, a fost arestat UPDATE

Acesta spune că ieşeanul, care a fost arestat pe 11 decembrie 2010 de Curtea de Apel Bucureşti, nu a fost citat corespunzător. Practic, recursul la propunerea de arestare preventivă s-a judecat la câteva ore după ce Tribunalul Bucureşti a decis să îl pună în libertate pe Ursachi. Pentru că acesta era deja în drum spre Iaşi, a fost numit un avocat din oficiu. „Instanţa de recurs a încălcat flagrant dreptul la apărare al inculpatului, prin desemnarea unui apărător din oficiu în condiţiile în care inculpatul avea un apărător ales. Măsura privativă de libertate a fost luată fără ca inculpatul să fi fost ascultat de completul de recurs“, a adăugat Ionel Nechita.

Iaşi: „Şpaga aviară", spălată cu capre

Tun de 6 milioane de euro pentru gripa aviară

14 persoane printre care şi funcţionari din Ministerul Transporturilor, ai CFR şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri, au fost trimise în judecată în aprilie 2011 pentru infracţiuni de corupţie.  Potrivit procurorilor DNA, firma lui Tonel Ursachi ar fi fost favorizată în obţinerea unor contracte supraevaluate de prestări servicii de dezinfecţie, în perioada octombrie 2005-martie 2006.

„Inculpaţii Ursachi Tonel, Butean Victor (n.r. pe atunci director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor) şi Hîncu Mihaela Sorina au reuşit să determine alocarea unor sume de bani nejustificat de mari şi în mod inutil unor societăţi comerciale private, în vederea efectuării aşa-zisei dezinfecţii în unele puncte rutiere şi feroviare“, se precizează într-un comunicat al DNA. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul este de 6 milioane de euro.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite