Iaşi: „Şpaga aviară“, spălată cu capre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tonel Ursachi, cercetat în afacerea „Şpaga aviară“, a fost interceptat de SRI când plănuia să ascundă provenienţa banilor din contractele cu statul.

Procurorii au descoperit că ferma de la Mogoşeşti-Iaşi,  unde administrator era nepotul lui Tonel Ursachi şi unde au fost splălate mai multe sume de bani, era o pură ficţiune din punct de vedere legal şi funcţional. La faţa locului, anchetatorii au găsit o stână şi câteva capre.

Tonel Ursachi a fost interceptat cum îi dădea sfaturi nepotului său, Andrei-Lucian Ursachi, despre atitudinea pe care ar fi trebuit să o aibă în faţa procurorilor DNA şi ce să declare. Nepotul era administrator formal la Agrozoovet, dar procurorii susţin că avea rol de „paravan“. „Sunt adiţionale la contract“, „costurile sunt suportate de voi“, „costurile vă reveneau vouă“, „s-au sistat plăţile de la mine către voi“, „s-a pus accentul pe ameliorarea genetică“, „cercetare şi ameliorare genetică. Reţii? Reţii, nu?“, îl învăţa Ursachi.

„Aia sunt vulpi bătrâne“
El a mai dat şi alte sfaturi: „Să nu te sperii în cazul în care şmecherii ăia ar vrea să te ducă prin întrebări tendenţioase, că ăia sunt vulpi bătrâne“, „la întrebări care ţi se par suspecte, nu răspunzi, prevalează-te de dreptul de a tăcea“, „când ţi se pun întrebările nu te repezi cu răspunsurile, stai şi le gândeşti“, „să nu scrii după dictare ce-ţi spun ei“, „chiar dacă ei te întreabă altceva, tu scrii ce ştii despre subiect, nu scrii despre unul şi despre altul“. DNA arată că Tonel Ursachi şi-a sunat nepotul de 12 ori, la 11 noiembrie 2010, când Andrei-Lucian era în drum spre Bucureşti pentru a fi audiat. Procurorii au găsit în buzunarul tânărului un înscris dat de unchiul său care cuprindea ideile principale ce trebuiau atinse în declaraţie.

Victor Butean, fost director în Ministerul Transporturilor, a  fost şi el interceptat de SRI în timp ce vorbea cu martorii. Unul dintre  aceştia era socrul său, Vasile Cozma, care  a deţinut temporar controlul unei societăţi angrenate în lanţul firmelor prin care s-au spălat bani.

Într-un alt caz, Butean i-a atras atenţia lui Nicolae Tudorică - administrator scriptic al unei societăţi - că nu trebuia să se ducă la DNA, când a fost citat. „Trebuia să-i spuneţi că nu puteţi! Că azi aţi venit şi că nu aţi ştiut până azi“, îl sfătuia Butean. Firma de apartament Lumi SRL, patronată de Ursachi, a primit în mod ilegal, în perioada octombrie 2005-martie 2006, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, privind combaterea gripei aviare, în valoare de şase milioane de euro.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite