VIDEO Tonel Ursachi, afaceristul ieşean care a câştigat bani de pe urma gripei aviare din 2006, a fost arestat (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tonel Ursachi
Tonel Ursachi

Curtea de Apel Bucureşti a decis sâmbătă seară arestarea ieşeanului pentru 29 de zile. Magistraţii au decis ca alături de acesta să ajungă după gratii şi Victor Butean, director în cadrul Ministerului Transporturilor într-un dosar de dare şi luare de mită.

Ora 19.00 Afaceristul Tonel Ursachi s-a predat la Poliţie. „În jurul orei 18.00, domnul Tonel Ursachi s-a predat. Va fi introdus în arestul IPJ Iaşi. Ulterior se va decide dacă va fi transferat la Bucureşti“, a spus Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Ora 14.55 Tonel Ursachi despre arestarea sa: „Este un abuz! Vor să facă dintr-o persoană cu doctorat, un infractor“

Vezi aici imagini cu declaraţia afaceristului ieşean Tonel Ursachi

Ora 13.40 Potrivit anchetatorilor  „în perioada octombrie 2005-martie 2006, în contextul apariţiei gripei aviare în România, inculpatul Victor Butean, în calitate de director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, având atribuţii directe de control asupra operaţiunilor de dezinfecţie desfăşurate de către Ministerul Transporturilor în unele puncte rutiere şi feroviare, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, care a acţionat astfel încât firma S.C. LUMI S.R.L, aparţinând inculpatului Ursachi Tonel, să obţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi. La data respectivă, S.C. Lumi SRL avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje“.

Mai mult, DNA susţine că activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante. Cu toate că nu a prestat niciun fel de activităţi, firma S.C. Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ 6 milioane euro.

„În schimb, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma S.C. Lumi SRL, atât în obţinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada septembrie 2005 - septembrie 2006, inculpatul Butean Victor, a beneficiat în mod direct sau indirect de la Ursachi Tonel de suma totală de 60.420 lei, adică aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioadă“, se menţionează în comunicatul DNA.

Vezi aici imagini cu declaraţia avocatului Ionel Nechita, apărătorul lui Tonel Ursachi

Directorul din Ministerul Transporturilor este învinuit că a spalat banii proveniţi din contractele de dezinfecţie. „Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Pe 10 decembrie 2010, respectiv 11 decembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora. La data de 11 decembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea Bucureşti faţă de inculpatul Butean Victor şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Ursachi Tonel.În urma recursului declarat de procurori, la aceeaşi dată, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile a celor doi inculpaţi“, se mai arată în comunicatul DNA.

Ora 12.00 Tonel Ursachi, patronul societăţii Lumi, care a beneficiat de milioane de euro pentru servicii de dezinsecţie în timpul gripei aviare din 2006, a fost reţinut vineride procurorii DNA Bucureşti pentru infracţiuni de corupţie.

Iaşi: Reţeaua escrocilor imobiliari va da din nou ochii cu judecătorii

Update: Judecătorul Curţii de Apel Iaşi a primit mita în flori

Omul de afaceri ieşean şi Victor Butean, director în cadrul Ministerului Transporturilor au fost duşi sâmbătă dimineaţă cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Bucureşti. Judecătorii au decis ca cei doi să fie cercetaţi în stare de libertate. Procurorii au declarat recurs, iar după doar câteva ore Ursache şi Butean au ajuns în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.

Aseară instanţa a decis să admită recursul DNA şi să-i aresteze pe cei doi pentru 29 de zile.

În acelaşi caz mai sunt cercetate mai multe persoane cu funcţii de conducere în instituţiile publice. Potrivit anchetatorilor, în dosarul de luare de mită, dare de mită şi spălare de bani, prejudiciul este de câteva milioane de euro.

Vom reveni cu amănunte

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite