Marius Ghenea la Iaşi: „Poţi să faci bani fără să ai bani!“. Lecţie de antreprenoriat de la managerul momentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la Iaşi cu ocazia conferinţei Finanţare.ro, omul de afaceri Marius Ghenea a oferit o lecţie de antreprenoriat. Acesta i-a sfătuit pe ieşenii care doresc să-şi deschidă o afacere unde să caute surse de finanţare. Vezi aici ce trebuie să faci pentru ca businessul tău să aibă succes.

Iaşi: Cum să faci primii 500.000 de euro lucrând online

„Porneşte de acasă, fă bartere, caută funcţia nu forma, cheamă voluntari şi interni, foloseşte internetul, încasează avansuri, începe de jos, intră repede pe piaţă, să încerci să ai cash flow, nu profit!". Acesta ar trebui să fie „decalogul" unui antreprenor aflat la început de drum, conform omului de afaceri Marius Ghenea.

Prin exemplul său personal, acesta i-a învăţat pe cei prezenţi că unul dintre cele mai bune puncte de pornire a unei afaceri este locuinţa proprie. Abţinerea de la cheltuielile inutile este un alt sfat pe care acesta l-a dat ieşenilor. „De exemplu, dacă ai nevoie de o maşină, nu-ţi lua una scumpă, ci una eficientă. Sau un birou. El nu trebuie să facă altceva decât să susţină calculatorul", spune Ghenea.

image

2011: „Dacă statul nu îşi va lua în serios rolul de investitor, nu va merge!“

Un alt aspect de care mulţi dintre antreprenori nu ţin cont este cel al veniturilor. Aceştia se aşteaptă la profit şi nu se gândesc la cash-flow-ul atât de necesar în cadrul unei companii. „Toţi se gândesc că un business este făcut pentru profit. Este nevoie de cash flow pentru plata facturilor, pentru reinvestire, pentru orice fel de cheltuieli", susţine Marius Ghenea.

Acesta a vorbit la Iaşi şi despre oportunităţile de finanţare pe care le au pe piaţă companiile, în special cele aflate la început de drum. „Regula mea de aur este că în cazul în care nu poţi să începi un proiect fără finanţare, atunci mai bine nu mai începi deloc!", spune Ghenea. Încrederea unui antreprenor în proiectul său este esenţială pentru a-i convinge pe ceilalţi să investească în iniţiativă.

image

Iaşi: Oameni de afaceri strânşi cu uşa

Omul de afaceri a prezentat şi câteva dintre cele mai des întâlnite surse de finanţare. Prima dintre acestea a fost 3P. Un concept nou pentru ieşeni, acesta le-a stimulat interesul. „Cei 3P sunt, de fapt, cei părinţii, prietenii şi ...alţi proşti care sunt convinşi să sprijine o afacere. Problema este că de obicei ei nu au nici cea mai mică idee despre businessul tău", explică omul de afaceri.

Cea de-a doua opţiune de finanţare este Bootstrapping-ul. Un concept nou, acesta este folosit pentru a defini vechea mentalitate românească de „strângere a curelei". „Românul face acest lucru de prea mult timp şi fără legătură cu afacerile. Dar Bootstrapping-ul este un exemplu clar că poţi să faci bani fără să ai bani. Adică un ban economisit este un ban câştigat. Fiecare antreprenor poate face bani pe baza economiilor", este de părere Ghenea.

image

Şanse de angajare pentru ieşenii cu studii superioare

Acesta a vorbit antreprenorilor ieşeni şi despre conceptul de Business Angel, pe care îl consideră ca pe un fel de căsătorie. Ideea aceasta a fost implementată şi la Iaşi de către doi oameni de afaceri locali. Din păcate, nu a avut succesul scontat din cauza slabei implicări a celui care a primit finanţarea.

„Împreună cu partenerul meu am pus la bătaie 200.000 de euro, dar am văzut că sunt mult mai puţini aplicanţi decât ne aşteptam. În 2008 orice iniţiativă din zona comerţului era ucisă de boom-ul imobiliar. Toţi voiau să cumpere un imobil pe care să-l vândă ulterior", spune omul de afaceri Gabriel Mardarasievici.

Proiectul pe care acesta l-a finanţat până la urmă viza publicitatea stradală prin ecrane dinamice. „Din păcate, nu a mers. Interlocutorul nostru nu era dedicat. Era un băiat cu intenţii bune, dar a fost o alegere nefericită", a conchis acesta.
Ieşenii pot participa pe tot parcursul zilei de astăzi la atelierele de lucru din  cadrul conferinţei Finanţare.ro.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite