Iaşi: Cum să faci primii 500.000 de euro lucrând online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialişti în lucrul cu noile tehnologii, ieşeni care şi-au început afacerile lucrând online au vorbit marţea aceasta studenţilor despre cum să-şi transforme pasiunea de a sta în faţa calculatorului într-un business.

Învaţă limba engleză, consolidează-ţi cunoştinţele de gramatică română, fă-ţi o adresă de mail serioasă, ascultă-i pe ceilalţi, poate îţi dau idei şi fă mişcare. Acestea sunt sfaturile pe care o serie de ieşeni ce au făcut o carieră în mediul online le-au dat studenţilor de la Universitatea „Al. I. Cuza" prezenţi la workshopul Online Career Day.

Alegerea unei nişe de piaţă profitabile este esenţială în implementarea unei afaceri de succes. „Trebuie să alegi o nişă care foloseşte online-ul pentru promovare şi să devii vizibil în acea piaţă. De exemplu, aţi putea face un site de recenzii a restaurantelor din Iaşi. Vă uitaţi la site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie şi vedeţi ce domenii merg bine. Veţi vedea că restaurantele şi cafenelele. După ce îţi faci acest portal vor veni proprietarii de restaurante la tine să-şi pună anunţurile sau reclamele acolo", a explicat Alexandru Negru, specialist în marketing online.

Cheia succesului - combaterea lenei

Secretul succesului în aceste afaceri este, conform specialiştilor, combaterea propriei comodităţi. De cele mai multe ori tinerii care pornesc o afacere singuri sunt predispuşi eşecului deoarece nu sunt motivaţi de un partener.

„Cel mai greu e să combaţi lenea. Trebuie să înveţi să-ţi administrezi timpul, să te impulsionezi singur", a completat Negru.

Un test scurt, de doar 40 de secunde pus la punct de acesta ar putea arăta tinerilor ieşeni dacă sunt pregătiţi să facă profit de pe urma afacerii lor sau dacă au şanse să se angajeze în domeniul pe care îl preferă.

„Gândiţi-vă timp de 40 de secunde ce tip de persoană aţi angaja dacă aţi fi managerul propriei firme", i-a îndemnat Negru pe studenţi. „Va rezulta o listă lungă cu calităţi ale unui potenţial angajat. Suprapuneţi apoi lista cu cea a calităţilor voastre şi veţi vedea la ce aspecte mai aveţi de lucrat", a concluzionat acesta.

Ce oportunităţi de angajare sunt în prezent

Pentru cei care nu vor să-şi dezvolte propria afacere, specialiştii au enumerat şi o serie de joburi profitabile în mediul online, de la marketer, editor, PR la specialişti IT sau webmasteri. „Este foarte important să ştii ce vrei să faci pe viitor, să renunţi la ceea ce este mai puţin important şi să te concentrezi pe esenţial", a explicat şi Bogdan Pantoc, web marketer.

Citeşte mai multe despre evoluţia pieţei muncii din Iaşi:

Iaşi: Aţi absolvit studii superioare? Acum aveţi şansa să vă angajaţi!

Iaşi: Salarii de mii de euro pentru medici şi ingineri în străinătate

Piaţa muncii cere constructori, ieşenii vor să fie manageri

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite