Iaşi: Oameni de afaceri strânşi cu uşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre moldovenii bogaţi au ajuns să fie executaţi de creditorii care încearcă să-şi recupereze împrumuturile acordate. Mulţi dintre marii angaja-tori au ales să micşoreze salariile sau chiar să facă concedieri masive pentru a evita colapsul financiar.

Omul de afaceri ieşean Viorel Roman este campion la datorii. Societatea Corporate Recovery Management (CRM) încearcă să recupereze 1,6 milioane de euro de la patronul firmei Scala Real Estate şi a Centrului de Afaceri International S.A.

Omul de afaceri a cerut Judecătoriei Iaşi să anuleze actele de executare. În plângerea adresată instanţei, Viorel Roman susţine că în 2007 a obţinut finanţare de la MKB Romexterra Bank 1,6 milioane de euro pentru ca Scala Real Estate să cumpere un teren în Bacău şi acţiuni la Siretul Paşcani.

A garantat cu terenuri

Creditul a fost garantat cu mai multe bunuri printre care şi un apartament în Bucureşti, un teren în judeţul Giurgiu şi unul în Iaşi. Ulterior, banca a cedat creanţa societăţii CRM, care a demarat executarea silită a omului de afaceri pentru că nu şi-a achitat datoriile. „Consider că societatea poate să-şi recupereze creanţa aferentă creditului de investire obţinut conform contractului prin executarea garanţiei reale imobiliare şi abia ulterior creditorul să se îndrepte împotriva subsemnatului“, a precizat Viorel Roman în plângerea adresată instanţei.

Corporate Recovery Management a precizat însă că n-a reuşit să recupereze banii de la firma lui Roman şi a trecut la executarea omului de afaceri, care era garantul debitului. Judecătoria Iaşi a respins contestaţia la executare a lui Roman.

Credit de 700.000 de euro

Viorel Roman a contestat în instanţă şi procedurile de executare demarate de Italo Romena Leasing. Societatea vrea să recupereze 3,13 milioane de lei, reprezentând facturi neplătite, penalităţi şi cheltuieli de executare. În 2009, Centrul de Afaceri International SA a împrumutat 700.000 de euro de la Italo Romena Leasing pentru a cumpăra un teren de 25.972,29 de metri pătraţi şi câteva construcţii.  Garant a fost Viorel Roman.  Următorul termen al procesului va fi pe 21 martie la Judecătoria Iaşi.

„În cazul cu Italo Romena ei trebuie să-mi dea ei mie bani, nu eu lor. Nu am avut probleme financiare. Ce e drept, băncile n-au mai acordat finanţări pentru imobiliare. Legat de cazurile de la instanţă, aşa este procedura: întâi demarează executarea şi apoi negociază. Oricum, bunurile cu care am garantat acoperă de două sau trei ori valoarea creditelor. Lucrurile se vor lămuri oricum în instanţă“, a precizat Viorel Roman.

image

Un alt om de afaceri ieşean care are probleme financiare este Maricel Popa, patronul Omega Tehnoton. SC Fotbal Club Politehnica Iaşi, prin administrator judiciar, a dat în judecată SC Omega IS Comunications pentru o datorie de 541.602 de lei. Clubul i-a cerut fostului acţionar să achite contribuţiile restante pentru sezonul competiţional 2008- 2009 şi cel din 2009-2010. Procesului va începe în iunie. Poli a dat în judecată alţi patru oameni de afaceri.

Cercetat pentru evaziune

Maricel Popa a fost cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru evaziune fiscală. În perioada mai 2007-decembrie 2009, administratorul Omega Confort nu ar fi virat impozite şi taxe la bugetul de stat. Procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală şi i-au aplicat o sancţiune administrativă de 500 de lei. În timpul cercetărilor, Popa a achitat debitul restant. Atât omul de afaceri, cât şi reprezentanţii Fiscului au contestat soluţia la Judecătoria Iaşi.

„În perioada 2007-2009 societatea nu a avut niciun salariat activ, nu a datorat niciun fel de drepturi salariale, a întocmit state de plată cu 0 lei sume datorate şi a depus declaraţii fiscale cu 0 lei sume datorate cu titlu de impozite cu reţinere la sursă“, a precizat Popa. Reprezentanţii Finanţelor susţin că, pe lângă debitul restant de 3.796 de lei, Popa trebuie să plătească şi penalităţi de 5.678 de lei. Omul de afaceri nu a putut fi contactat.

Concedieri din cauza crizei

image

Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din judeţul Vaslui, Corneliu Mihalache, s-a recunoscut înfrânt în lupta cu criza financiară. Firma lui, Motor Grup, este singurul distribuitor din judeţ al maşinilor Dacia şi Renault. În 2010 cifra de afaceri a scăzut considerabil.

„Lumea nu mai are bani să îşi cumpere o maşină, nici măcar la mâna a doua, darămite să ia una nouă. Plus că numărul locurilor de muncă a scăzut considerabil la noi în judeţ, salariile au fost şi ele micşorate, iar preţul benzinei, după cum ştiţi, a crescut prea tare“, ne-a spus omul de afaceri. Anul trecut, 30% din salariaţii firmei au fost disponibilizaţi.

Firmă de construcţii în insolvenţă

Una dintre firmale mari din Botoşani lovite de criză este MBB Construcţii, patronată de Costel Bidaşcă. Fiscul, Apele Române şi trei furnizori au cerut insolvenţa societăţi. „Am avut probleme ca multe alte firme, din cauza crizei care a afectat pe toată lumea. Pentru a face faţă situaţiei economice, din 404 angajaţi acum mai avem doar 50. Toate investiţiile sunt în conservare sau am renunţat temporar la ele“, a spus patronul. În 2007 şi 2008, MBB a construit 120 de apartamente. (Adrian Şorodoc).


Clădire patronată de Sechelariu pusă sub sechestru

Clădirea Clubului Letea, aflată în proprietatea omului de afaceri Dumitru Secehelariu, fost primar al Bacăului, este scoasă la mezat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP). Motivul sechestrului îl constituie o datorie de peste 2,6 milioane de lei pe care o are Letea către bugetul de stat. La licitaţiile de până acum nu s-a prezentat niciun ofertant.


„Sunt în tratative avansate să vând Letea“


„Suprafaţa scoasă la vânzare este de 2.152 de metri pătraţi, din care 404 sunt reprezentaţi de construcţie, iar diferenţa este acoperită de vegetaţie. SC Letea SA se află în acest moment pe lista marilor datornici către bugetul de stat“, a spus Adrian Anghel, purtător de cuvânt al DGFP Bacău. În schimb, fostul primar al Bacăului mizează pe vinderea afacerii. „Sunt în tratative avansate să vând Letea. Nu pot să dau nume, nici preţul şi nici dacă viitorul proprietar este român sau nu. Sunt date confidenţiale. Oricum, cel care va cumpăra va achita şi datoriile către stat“, a spus Dumitru Sechelariu.

image

În prezent, peste 250 de muncitori ai fabricii de hârtie nu şi-au primit restanţele salariale acumulate în ultimele cinci luni. Sumele pe care foştii muncitori le cer patronatului sunt între 1.500 şi 10.000 de lei, în funcţie de vechimea şi de categoria în muncă a fiecărui angajat. Este vorba despre banii pe concediu, plata orelor suplimentare şi salariile compensatorii care se acordă conform Contractului Colectiv de Muncă.


Neamţ
„Regele sării“ are o datorie de 4 milioane de euro 

Una dintre firmele la care este asociat nemţeanul Gabriel Muraru, şeful Societăţii Naţionale a Sării, este în procedură de insolvenţă pentru o datorie de circa 4 milioane de euro.
La procesul aflat pe rolul Tribunalului Neamţ s-au înscris pe lista creditorilor 89 de firme şi administraţii care încearcă să-şi recupereze banii de la Dinasty Prod SRL, unde mai este asociată Carmen Muraru, soţia „regelui sării“, cum mai este cunoscut Muraru. Doar Fiscul din Neamţ are de recuperat peste 3,2 milioane de lei, iar o  bancă trebuie să primească peste 7,7 milioane de lei.


„Eu am predat administrarea firmei soţiei. Din câte ştiu s-a convenit cu principalul creditor un plan de reorganizare“, a spus Muraru. „Cea mai mare parte a creanţei pe care o avem de recuperat este o obligaţie către bugetul de stat garantată cu un bun imobil“, a precizat Titi Tănase, şeful Direcţiei de Finanţe Neamţ.


Probleme şi la Suceava


Şi la Suceava oamenii de afaceri au probleme. Toate firmele lui Costel Chelaru, administratorul lanţului de magazine Fidelio, se află fie în faliment, fie în insolvenţă. Deşi în primăvara anului trecut a elaborat un program pentru redresarea afacerii, Tribunalul Suceava şi administratorul judiciar au decis, în toamnă, deschiderea procedurilor de faliment pentru Adicost Exim şi de insolvenţă pentru Adicost Distribution. Şi societatea Fidelio a intrat în insolvenţă în februarie 2009.

Citiţi şi:

Bacău: Fiscul pune sechestru pe o clădire din patrimoniul lui Sechelariu

Primăria Bacău, obligată să plătească datoriile lui Sechelariu

Societatea Albastru de Voroneţ SRL a intrat în insolvenţă în aprilie 2010. Fidelio a fost  preluată de Chelaru de la „Danilux“ din Botoşani în 2009, cu tot cu datorii. Tranzacţia, dar şi întârzierile mari la încasarea facturilor de la clienţi l-au adus în pragul falimentului. (Oana Pauliuc, Mihael Balint).

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite