Update: Judecătorul Curţii de Apel Iaşi a primit mita în flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgeta Buliga, fostă preşedinte al Curţii de Apel Iaşi Foto: Ziarul de Iaşi
Georgeta Buliga, fostă preşedinte al Curţii de Apel Iaşi Foto: Ziarul de Iaşi

Georgeta Buliga, judecător la Curtea de Apel Iaşi - Secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, a primit mandat de arestare astăzi la Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta este acuzată de luare de mită şi trafic de influenţă.

Ora 15.35: Judecătoarea arestată pentru trafic de influenţă şi luare de mită are mai multe rude care lucrează în justiţie. Pe lângă fiul ei, Radu Constantin Buliga, care este avocat la Baroul Iaşi, magistratul este rudă de gradul patru cu Nicoleta Ştefăniţă, judecător la Tribunalul Iaşi, şi cu Gabriel şi Cristina Ştefăniţă, ambii judecători la Curtea de Apel Braşov.  În plus, soţul Nicoletei Ştefăniţă este director economic la Curtea de Apel Iaşi, iar nora judecătoarei Buliga este psiholog la aceeaşi instanţă. De asemenea, actualul şef al Curţii de Apel Iaşi, Cristina Văleanu, l-a cununat pe fiul Geogetei Buliga.

Ora 15.30: Valentina Grama, femeia care ar fi denunţat-o pe judecătoarea Georgeta Buliga, locuieşte în Bucureşti şi nu vrea să facă niciun fel de declaraţii despre acest caz.

Ora 14.00 Denunţătorul judecătoarei ieşene pare să fie, potrivit unor surse judiciare, chiar fosta soţie a lui Liviu Popescu, Valentina Grama. Cei doi ar fi avut de împărţit bunuri în valoare de 176.216 de lei.



Citeşte şi:

Iaşi: Judecătoarea care a primit mită în buchetul de flori are conturi bancare grase şi acţiuni la mai multe societăţi de investiţii financiare din ţară

Iaşi: Proces cu miză de 650.000 de euro judecat de Georgeta Buliga ajunge la CEDO

Dacă iniţial Judecătoria şi Tribunalul i-au acordat Valentinei Grama 90 la sută din bunuri, la Curtea de Apel Iaşi aceasta a primit doar 70 la sută. Avocata care l-a reprezentat pe Liviu Popescu în procesul de partaj, susţine că totul s-a desfăşurat corect.

„Judecătoria şi Tribunalul nu au ţinut cont de anumite acte din dosar. Sunt convinsă că instanţa care i-a dat dreptate clientului meu a luat o decizie corectă“, a precizat Gabriela Bârlădeanu, avocatul lui Liviu Popescu.

Ora 13.38 "Nu dau nicio declaraţie", a susţinut avocatul Radu Buliga, fiul judecătoarei.

Ora 13.20 Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Liviu Popescu s-ar fi dus ieri acasă la judecătoarea Georgeta Buliga cu un buchet de flori în care s-ar fi aflat şi banii. După ce acesta l-ar fi condus la poartă au intrat procurorii DNA. "Am înţeles că nici nu a pus mâna pe bani", a spus un coleg al avocatei.

Ora 12.30 Anchetatorii susţin că Georgeta Buliga a pretins şi primit, în perioada februarie-martie 2010, de la Liviu Popescu 4.000 de euro, susţinând că banii sunt pentru două judecătoare din cadrul Curţii de Apel Iaşi şi a pretins o altă sumă pentru sine al cărei cuantum nu l-a precizat.

„Buliga Georgeta şi celelalte două judecătoare făceau parte din completul învestit cu soluţionarea unui dosar civil referitor la partajarea pe cale judiciară a bunurilor aparţinând învinuitului Liviu Popescu şi fostei sale soţii, dosarul fiind în stadiu de recurs“, se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Iaşi: Dovezi şoc în dosarul Cremeniţchi

Iaşi: Avocata şi cei trei oameni de afaceri reţinuţi de procurori, lăsaţi în libertate (UPDATE)

Banii au fost pretinşi pentru ca Liviu Popescu să obţină o soluţie favorabilă în procesul de partaj ce viza, în principal, un apartament în municipiul Iaşi, un teren în judeţul Iaşi şi două autoturisme.

„În condiţiile în care Judecătoria Iaşi şi Tribunalul Iaşi constataseră că fosta soţie a învinuitului Liviu Popescu avusese o contribuţie de 90% în dobândirea bunurilor comune şi îi fuseseră atribuite o mare parte din acestea, la data de 12 martie 2010, completul din care făcea parte  Georgeta Buliga a modificat aceste hotărâri, dând câştig de cauză lui Liviu Popescu“, au menţionat anchetatorii.

Ulterior pronunţării acestei decizii, Buliga i-a mai pretins lui Popescu încă 1.000 euro, susţinând că banii sunt pentru una dintre membrele completului de judecată.

„Pe 26 noiembrie 2010, Liviu Popescu a remis inculpatei suma de 1.000 de euro pentru colega sa de complet, acceptând pentru sine suma de 3.000 de euro pentru «ajutorul» dat în obţinerea hotărârii. A doua zi, judecătorul Buliga Georgeta a primit suma de 3.000 euro, ocazie cu care procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Prin hotărârea din 27 noiembrie 2010, Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători a încuviinţat luarea măsurii preventive a arestării faţă de magistratul judecător Georgeta Buliga“, se precizează în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pe 28 noiembrie procurorii anticorupţie au dispus reţinerea judecătorului pe o perioadă de 24 de ore, iar astăzi Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea a Georgetei Buliga pe o perioadă de 29 de zile.

Vom reveni cu amănunte

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite