Iaşi: Dovezi şoc în dosarul Cremeniţchi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii susţin că avocata Lilieana Cremeniţchi ar fi cerut bani de la un om de afaceri motivând că trebuie să împartă 15.000 de euro la trei judecători pentru a obţine o hotărâre favorabilă. Avocata împreună cu Gheorghe Apopi şi doi directori a fost reţinută marţi pentru 24 de ore, dar magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins propunerea de arestare pentru că nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi susţin că avocata Liliana Cremeniţchi avea un plan bine stabilit. Aceasta s-ar fi oferit să-l sprijine pe Gheorghe Apopi, administrator la Apopi& Blumen să obţină o hotărâre favorabilă la Curtea de Apel Iaşi într-un dosar având ca miză o licitaţie de 6 milioane de euro. Pentru acest lucru procurorii spun că avocata a motivat că trebuie să împartă 15.000 de euro în mod egal la cei trei judecători din complet "urmând ca să contacteze magistraţii sau legături ale acestora în seara zilei de 21 februarie 2010 pentru a-i cointeresa şi influenţa actul de justiţie".        

Citeşte şi:

Iaşi: Avocata şi cei trei oameni de afaceri reţinuţi de procurori, lăsaţi în libertate (UPDATE)

Iaşi: Contractul de 6 milioane de euro pentru care avocata Cremeniţchi ar fi făcut trafic de influenţă nu a fost câştigat (VIDEO)

Apopi ar fi stabilit împreună cu Nicolae Hogaş, director la Apopi& Blumen şi Dragoş Dascălu , director la SC Viarom Construct SA să dea doar 30.000 de lei din banii solicitaţi. „Întrucât soţii Cremeniţchi nu se aflau în legătură apropiată decât cu familia Apopi, Hogaş urma să motiveze la predarea banilor către Cremeniţchi Lileana că returnează un împrumut oferit anterior de aceasta lui Apopi Gheorghe", susţin procurorii în referatul cu propunerea de arestare a celor patru.

Apartament de 32.000 de euro

Astfel, pe 19 februarie Hogaş şi Dascălu s-ar fi dus acasă la avocată şi i-ar fi dat banii. În faţa anchetatorilor avocata ar fi susţinut că a împrumutat bani de la Apopi pentru tratamentul soţului ei. Însă procurorii susţin că această variantă este nereală pentru că la o lună după ce a primit cei 30.000 de lei, fiul de 19 ani al avocatei a cumpărat în prezenţa ei  un apartament de 32.000 de euro.

Cu toate acestea avocaţii apărării susţin că nu sunt probe în dosar. „Probatoriul se bazează în principal pe interceptări telefonice. Au fost audiaţi patru magistraţi din cadrul Curţii de Apel Iaşi, care nu au relevat niciun fel de aspecte care să susţină acuzaţiile din propunerea de arestare", a declarat Bogdan Luca, avocatul lui Nicolae Hogaş.

Procurorii au propus arestarea lui Hogaş, Dascălu, Apopi şi Cremeniţchi, dar judecătorii Curţii de Apel au respins-o motivând că nu prezintă un pericol pentru ordinea publică.

„Lipsa unor probe care să demonstreze că odată lăsaţi în libertate inculpaţii ar obstacula în vreun mod desfăşurarea urmăririi penale coroborată cu elementele ce caracterizeayă persoana fiecărui inculpat , respectiv lipsa antecedentelor penale, buna conduită în familie şi societate, susţin concluzia că nu se impune privarea de libertate a inculpaţilor", se precizează în motivarea deciziei.

Avocata Lileana Cremeniţchi nu a putut fi contactată.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite