Iaşi: Contractul de 6 milioane de euro pentru care avocata Cremeniţchi ar fi făcut trafic de influenţă nu a fost câştigat (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA o cercetează pe avocata Lileana Cremeniţchi  care ar fi pretins bani de la un om de afaceri pentru a influenţa nişte judecători de la Curtea de Apel Iaşi ca să anuleze o licitaţie. În dosar mai sunt cercetaţi alţi doi directori.

Miza dosarului în care sunt cercetaţi Lileana Cremeniţchi, avocat, Gheorghe Apopi, administrator al firmei Apopi&Blumen, Dragoş Dascălu, director al societăţii Viarom Construct SA, şi Nicolae Hogaş, director al societăţii Apopi&Blumen SRL, este un contract de 6 milioane de euro pe fonduri europene derulat în comunele Golăieşti şi Ungheni.

Lucrările scoase la licitaţie la sfârşitul anului trecut de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Golăeşti şi Ungheni vizau un drum comunal de 8,2 kilometri între cele două localităţi, înfiinţarea sistemului de canalizare în Golăieşti şi Ungheni, dar şi aducţiuni de apă în alte patru localităţi. Totodată, din banii europeni firmele câştigătoare trebuiau să înfiinţeze un centru de îngrijire pentru copii la Golăieşti şi să doteze un cămin cultural în aceeaşi localitate.

La selecţia din noiembrie 2009 s-au înscris numeroase consorţii de firme printre care şi una condusă de SC Viarom Construct. Comisia de licitaţie a decis în primă fază atribuirea contractului către o asociaţie condusă de firma Geprocon, deţinută de omul de afaceri Giani Canschi. „Am obţinut punctajul cel mai bun. Licitaţia a fost contestată, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis reevaluarea ofertelor. Noi am pierdut contractul în favoarea altei firme din Bucureşti. Din câte ştiu eu, Viarom s-a clasat printre ultimele  firme la licitaţie", a spus Canschi.

Mai citiţi şi:

Iaşi: Avocata şi cei trei oameni de afaceri reţinuţi de procurori, lăsaţi în libertate (UPDATE)

Practic, licitaţia a fost contestată în mai multe rânduri la CNSC încă din noiembrie 2009. „Mergem din contestaţie în contestaţie. În februarie ni s-a transmis de la CNSC să reevaluăm ofertele. Am mers la Curtea de Apel. În urmă cu trei săptămâni CNSC a decis să se reia licitaţia de la zero, dar din nou decizia a fost contestată la Curtea de Apel de firma Darcons", a explicat  Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni.

Edilul a mai menţionat că din cauza tergiversărilor riscă să piardă banii europeni. „Riscăm să pierdem finanţarea europeană, dar suntem prea mici pentru ceea ce se întâmplă. Proiectul trebuie implementat până la mijlocul anului 2012. Oamenii ne tot întreabă când se repară drumul comunal dintre Golăieşti şi Ungheni", a spus Iulian Marcu, primarul din comuna Ungheni.

La licitaţie a participat în noiembrie şi consorţiul condus de Viarom care ulterior a contestat licitaţia. Procurorii DNA susţin că avocata Lileana Cremeniţchi i-a cerut 15.000 de euro lui Gheorghe Apopi şi i-a promis că-i va convinge pe judecători să dea sentinţă favorabilă în speţa prin care omul de afaceri cerea anularea acestei licitaţii. Discuţia ar fi avut loc pe 19 februarie 2010. În aceeaşi zi, susţin anchetatorii, Cremeniţchi a primit de la ceilalţi doi suspecţi, Nicolae Hogaş şi Dragoş Dascălu, un avans de 30.000 de lei.

Ieri procurorii i-au reţinut pe avocata Lileana Cremeniţchi, soţia fostului judecător al Curţii de Apel Iaşi, Radu Cremeniţchi, pentru trafic de influenţă, iar pe Gheorghe Apopi, Dragoş Dascălu şi Nicolae Hogaş pentru cumpărare de influenţă. Cei patru au fost aduşi astăzi cu propunere de arestare preventivă la Curtea de Apel Iaşi. În faţa judecătorilor inculpaţii de au negat acuzaţiile care le-au fost aduse.

Clienţii noştri susţin că suma de 30.000 de RON ar fi fost dată sub forma unui împrumut Lileanei Cremeniţchi, care avea nevoie pentru soţul ei pentru efectuarea unui transplant hepatic în Italia. Probatoriul se bazează în principal pe interceptări telefonice. Au fost audiaţi patru magistraţi din cadrul Curţii de Apel Iaşi, care nu au relevat niciun fel de aspecte care să susţină acuzaţiile din propunerea de arestare", a declarat Bogdan Luca, avocatul lui Nicolae Hogaş.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis să respingă propunerea de arestare preventivă formulată în cazul celor patru de procurorii anticorupţie. Cremeniţchi, Apopi, Dascălu şi Hogoş au interdicţia de a părăsi ţara. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi au făcut recurs.

Avocatul Adrian Mogoş, decanul Baroului Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite