Iaşi: Avocata şi cei trei oameni de afaceri reţinuţi de procurori, lăsaţi în libertate (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocata Lileana Cremeniţchi este suspectată de trafic de influenţă, în timp ce oamenii de afaceri Gheorghe Apopi, reprezentant al firmei Apopi&Blumen SRL, Dragoş Dascălu, reprezentant al societăţii Viarom Construct SA, sectorul Iaşi, şi Nicolae Hogaş, care ar fi angajat al societăţii Apopi&Blumen SRL, de cumpărare de influenţă.

Citeşte şi: Iaşi: Oameni de afaceri şi o avocată, soţie de fost judecător, duşi cu cătuşe la instanţă (UPDATE)

15.05Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au luat împotriva avocatei Lilieana Cremeniţchi, omului de afaceri Gheorghe Apopi, administrator la SC Apopi&Blumen SRL, lui Nicolae Hogaş, director la SC Apopi&Blumen SRL, şi împotriva lui Dragoş dascălu, director, şef sector Iaşi la SC Viarom Construct SA  măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara.

Potrivit unui comunicat al DNA Bucureşti, pe 19 februarie 2010, Lilieana Cremeniţchi ar fi pretins de la Gheorghe Apopi suma de 15.000 de euro pentru a interveni la judecători de la Curtea de Apel Iaşi în vederea obţinerii unei decizii judecătoreşti favorabile într-un dosar civil, care viza cele două societăţi comerciale. „În aceeaşi zi, inculpata Lilieana Cremeniţchi a primit de la inculpaţii Nicolae Hogaş şi Dragoş Dascălu un avans de 30.000 de lei sin suma pretinsă, confirmând ulterior inculpatului Gheorghe Apopi primirea banilor“,  se arată în comunicatul transmis de DNA.

14.05 Judecătorii au rămas în pronunţare şi urmează să decidă dacă cei patru vor fi sau nu arestaţi preventiv.

14.00 Procurorii DNA Iaşi susţin că cei trei bărbaţi i-ar fi dat avocatei Lileana Cremeniţchi 15.000 de euro pentru a interveni la completului R2 de la Curtea de Apel Iaşi, să le rezolve favorabil un dosar comercial ce viza o licitaţie. Faptele ar fi fost săvârşite în cursul lunii februarie.  „Doamna avocat susţine că ar fi vorba de fapt de un împrumut pe care l-ar fi luat de la Apopi pe care îl cunoaşte, pentru un transplant hepatic, pe care soţul său trebuie să-l facă în Italia“, a spus avocatul Bogdan Luca, apărătorul lui Nicolae Hogaş. Potrivit avocatului, declaraţiile date de patru judecători audiaţi la DNA Iaşi nu susţin varianta oamenilor legii. În plus, Lileana Cremeniţchi le-ar fi spus judecătorilor că nici măcar nu a fost angajată ca avocat în dosarul respectiv.

11.40 Şedinţa de judecată a fost suspendată pentru cinci minute. După ce va fi reluată, avocaţii apărării urmează să pună concluzii.

Conducerea Baroului Iaşi spune că nu se pune în discuţie o eventuală suspendare a avocatei Lileana Cremeniţchi. „Avocata nu va fi suspendată din Barou. Am înţeles că în dosar ar fi vorba şi despre nişte interceptări telefonice făcute fără autorizaţie de la instanţă“, a precizat avocatul Adrian Mogoş, decanul Baroului Iaşi.

Între timp, a expirat şi măsura reţinerii pentru 24 de ore luată de DNA Iaşi împotriva avocatei Lileana Cremeniţchi.

10.40 Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, preţul traficului de influenţă ar fi fost între 100 şi 200 de mii de euro. Banii ar fi fost daţi de Gheorghe Apopi prin Dragoş Dascălu şi Nicolae Hogaş. Pe de altă parte, avocaţii apărării susţin că ar fi vorba despre un împrumut. 

Avocata Lileana Cremeninţchi este suspectată de trafic de influenţă, în timp ce ceilalţi trei pentru cumpărare de influenţă.

La ora 10.30, măsura reţinerii pentru 24 de ore a expirat în cazul lui Hogaş. Toate cele patru persoane sunt audiate în acest moment de judecătorii Curţii de Apel Iaşi.

09.15 Ordonanţele de reţinere emise de procurorii anticorupţie pe numele celor patru expiră la ora 10.30. Dacă până atunci instanţa nu va decide arestarea preventivă a acestora, cei patru sunt liberi să plece. 

Nume grele din Barou îi reprezintă pe cei patru: avocatul Carmen Bernic, fostul decan al Baroului Iaşi, şi avocatul Bogdan Luca sunt doar doi dintre apărătorii cunoscuţi în Iaşi, care intră în acest dosar.

08.50 Avocata Lileana Cremeniţchi, oamenii de afaceri Gheorghe Apopi, Dragoş Dascălu şi Nicolae Hogaş au fost aduşi la Curtea de Apel Iaşi.

Ancheta procurorilor DNA Iaşi ar avea legătură cu un dosar comercial instrumentat la Curtea de Apel Iaşi legat de o licitaţie din localitatea ieşeană Golăeşti, cu o miză de 6 milioane de euro.

Anul trecut, Asociaţia Intercomunitară Golăieşti - Ungheni a organizat o licitaţie pentru realizarea unor lucrări de infrastructură în mai multe sate. Licitaţia a fost câştigată de Asociaţia SC Geprocon SA - SC Conest SA.

Rezultatul a fost însă contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de către  firmele Viaron Construct, Apopi&Blumen şi Moldocontruct SA. Pentru că CNSC a admis contestaţia, Asociaţia Intercomunitară a atacat decizia la instanţă. Pe 17 mai, Curtea de Apel a respins însă acţiunea asociaţiei.

În urmă cu câteva zile, în dosarul de trafic de influeţă instrumentat de DNA Iaşi, au fost audiaţi şi doi judecători, în calitate de martori.

"Am primit o adresă oficială de la DNA Iaşi în legătură cu doamna Cremeniţchi în care mi se spunea că s-a pus în mişcare urmărirea penală şi că s-a dispus reţinerea ei pentru 24 de ore, pentru trafic de influenţă. În urmă cu trei săptămâni am mai primit o adresă de la DNA în care eram rugat să precizez dacă doamna Cremeniţchi este avocat în cadrul Baroului şi din ce perioadă", a declarat avocatul Ioan Mogoş, decanu interimar al Baroului Iaşi.

Cele patru persoane reţinute au fost aduse la Curtea de Apel aseară dar judecătorii au decis să judece propunerea de arestare preventivă astăzi, de la ora 08.30.

Până în acest moment, reprezentanţii DNA Iaşi au evitat să dezvăluie vreun amănunt legat de acest dosar. „Este o acţiune în desfăşurare. Într-adevăr au fost reţinute patru persoane da despre starea de fapt vom da informaţii abia după ce instanţa se va pronunţa cu privire la propunerile făcute de procurori“, a precizat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite