Iaşi: Inspectorii de muncă fac verificări la barurile din Tudor după moartea studentei-eroine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verificările vin după ce administratorii de la Pub 75 au trimis online la ITM formulare pentru patru salariaţi la o zi după ce localul a fost distrus.

Tragedia de joia trecută, când Sorina Ferari, o tânără de 21 de ani şi-a pierdut viaţa în incendiul izbucnit la Pub 75, a declanşat primul control de acest gen în campusul „Tudor Vladimirescu“. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) susţin că în cel mult două săptămâni vor face primul control la agenţii economici de aici. „Pe restaurante nu a făcut nimeni campanii naţionale în ţara asta. Avem noi în plan să facem o astfel de campanie locală într-o săptămână-două“, a declarat George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al ITM Iaşi.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Studenta-eroină de la Iaşi a fost dusă la groapă de pompieri (UPDATE, FOTO, VIDEO)

Iaşi: Au înregistrat angajaţii după tragedia din bar

Iaşi: Ultimele clipe de viaţă ale studentei care şi-a dat viaţa pentru o necunoscută

Scapă cu înregistrări online
Reprezentanţii instituţiei se aşteaptă ca, în perioada de după incendiul din Pub 75, să crească numărul agenţilor economici din zonă care vor înregistra contractele de muncă ale salariaţilor. Acest lucru este însă foarte greu de verificat.

„Acum, probabil că s-au înregistrat mulţi dintre angajatorii de acolo deoarece au vrut să intre în legalitate. Din păcate, ei nu mai vin cu contractele de muncă ale angajaţilor la noi. Fiecare agent economic are o parolă, cu care intră pe Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor şi se înregistrează online când vrea. Eu nu pot să văd, de aici de la Iaşi, care este situaţia deoarece ar trebui să am datele fiecărui angajator din zonă“, a explicat purtătorul de cuvânt al ITM Iaşi.

„La noi controalele se fac post factum“
Specialiştii susţin că aceste angajări „de faţadă“ nu fac decât să agraveze situaţia în cazul unui eveniment precum cel care a avut loc săptămâna trecută. „Contractul de muncă nu este doar un act cu care te înregistrezi. El implică şi cunoaşterea normelor de securitate şi sănătate în muncă. Angajaţii din clubul din Tudor, dacă ar fi fost în regulă, încadraţi legal, ar fi trebuit să ştie să reacţioneze în caz de incendiu. La noi controalele se fac post factum. ITM ar fi trebuit să verifice firma înainte“, este de părere avocatul Traian Isăilă.

Diplomă de excelenţă post mortem
Mai mulţi pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava i-au oferit Sorinei Ferari o diplomă de excelenţă post mortem pentru „curaj şi eroism în salvarea semenilor, până la sacrificiul suprem“. Ieri, la înmormântare, şase pompieri militari au transportat sicriul eroinei de la Iaşi pe ultimul drum.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite